ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα μέσα στο 2022

Ανακοινώσεις για το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα από τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από δύο χρόνια αναβολών και αναθεωρήσουν εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει πλέον πυρετωδώς το νέο πλαίσιο για τον υπολογισμό, την έκδοση και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αποκάλυψε χθες σε ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι αλλαγές δεν θα περιοριστούν μόνο στις νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 αλλά θα επεκταθούν σε μια σειρά άλλων παραμέτρων καθώς κρίθηκε σκόπιμος ο άμεσος εκσυγχρονισμός ενός φόρου που επιβλήθηκε το 2014 υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Επίσης θεωρείται σημαντική η απλούστευση, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών και το δικαιότερο σύστημα υπολογισμού του με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Αυτή την περίοδο δύο διαφορετικές ομάδες εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών λέγεται πως εργάζονται πυρετωδώς εξετάζοντας τις τελικές λεπτομέρειες για τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ με βασικό στόχο την ελάφρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών ακινήτων και κυρίως όσων έχουν στην κατοχή τους μικρή περιουσία και ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας.

Παράλληλα, η δεύτερη ομάδα επεξεργάζεται ένα σύστημα αυτόματου υπολογισμού και αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, που θα μπορεί να ακολουθεί τα δεδομένα κάθε χρόνο χωρίς την ανάγκη σύστασης ειδικών επιτροπών, ακολουθώντας την μεθοδολογία και τις πρακτικές για την προώθηση της ψηφιοποίησης των λειτουργιών του κράτους που έχει θέσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι κρίσιμες αλλαγές
Οι 5 βασικές αλλαγές του νέου ΕΝΦΙΑ που – σύμφωνα με πληροφορίες – φαίνεται να έχουν προκριθεί ως σημαντικότερες, είναι οι εξής:

1. Η δημιουργία σύγχρονου ψηφιακού/πληροφοριακού συστήματος που θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και θα καταγράφει τις αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές, έχοντας την δυνατότητα αυτοματοποιημένα να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες με βάση πραγματικά στοιχεία από κάθε περιοχή της χώρας

2. Η θέσπιση νέας κλίμακας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ με νέους συντελεστές, οι οποίοι και θα καθορίζουν τον τελικός φόρος

3. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα (ενδεχομένως και για επιχειρήσεις)

4. Η επιβολή ενός βασικού, ελάχιστου, τέλους για κάθε ακίνητο, ανεξάρτητα από το συνολικό μέγεθος της περιουσίας, από το οποίο θα ξεκινάει ο υπολογισμός του συνολικού ΕΝΦΙΑ (το μέτρο είναι υπό εξέταση)

5. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις με σκοπό να μπορεί να ολοκληρώνεται μέχρι και σε 12 δόσεις για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και για ειδικές ομάδες. Με την πληρωμή από τους φορολογούμενους να αρχίζει όμως το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους (Μάρτιο) και όχι το καλοκαίρι ή στις αρχές φθινοπώρου.

Το σύνολο των αλλαγών αναμένεται να είναι έτοιμο και εγκεκριμένο από το υπουργείο Οικονομικών σύντομα, με τις επίσημες ανακοινώσεις να προσδιορίζονται στα μέσα του επόμενου μήνα. Όμως, όπως αναφέρουν και τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, όλες οι επικείμενες αλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες καθώς το προσδοκώμενο σύνολο θα παραμένει στα ίδια επίπεδα: δηλαδή 2,5 δισεκ. ευρώ ετησίως.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών, υπεύθυνο Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, πρώτη επιλογή της κυβέρνησης παραμένει η μείωση των φορολογικών συντελεστών «μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος».

Πηγή: aftodioikisi.gr