Επανυπολογισμός συντάξεων: Έρχονται διορθώσεις για 222.983 συνταξιούχους

Μειώσεις που ξεπερνούν και τα 350 ευρώ για τις συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου δείχνουν τα επίσημα ενημερωτικά σημειώματα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και που για πρώτη φορά θα πάρουν στα χέρια τους 1.770.000 συνταξιούχοι με την πληρωμή του Σεπτεμβρίου από τον ΕΦΚΑ ενώ άλλοι 222.983 θα τα λάβουν σταδιακά τους επόμενους δυο με τρεις μήνες.

Στα νέα ενημερωτικά σημειώματα οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν με ακρίβεια πόση είναι η ανταποδοτική σύνταξη, με πόσα έτη και τι μισθό υπολογίστηκε, πόση είναι η εθνική σύνταξη και κυρίως πόση είναι η μείωση που έβγαλε ο επανυπολογισμός του ν. 4387/2016 σε σχέση με την παλιά τους σύνταξη και ποια είναι η προσωπική διαφορά που καταβάλλεται στον καθένα ως αντιστάθμισμα στις περικοπές που έφερε ο επανυπολογισμός.

Στα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τα τελικά ποσά ανταποδοτικής σύνταξης, εθνικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς για συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, ταμείων ΔΕΚΟ και του ΕΤΑΑ, φαίνεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων η ανταποδοτική και η εθνική σύνταξη είναι μικρότερες σε σχέση με την παλιά τους σύνταξη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μικρή μερίδα συνταξιούχων έχει βελτίωση από τον επανυπολογισμό είτε λόγω υψηλότερων εισφορών που είχαν καταβάλει είτε επειδή είχαν βγει με πολύ μικρές συντάξεις και τώρα παίρνουν κάτι παραπάνω κυρίως λόγω της εθνικής σύνταξης. Για παράδειγμα, σύνταξη γήρατος ΙΚΑ με ποσό 299,88 ευρώ αυξήθηκε στα 312,55 ευρώ καθώς με τον επανυπολογισμό ο συνταξιούχος πήρε 263 ευρώ εθνική σύνταξη και 49,55 ευρώ ανταποδοτική.

Από την άλλη, όμως, όπως δείχνουν τα επίσημα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων που θα λάβουν στο τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ που έπαιρνε 1.049,53 ευρώ προ Κατρούγκαλου, βρέθηκε μετά τον επανυπολογισμό να έχει 698,74 ευρώ από εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Ο επανυπολογισμός του μείωσε τη σύνταξη κατά 350,79 ευρώ αλλά για να μη φανεί η περικοπή στην τσέπη του παίρνει το ποσό της μείωσης ως προσωπική διαφορά. Η ουσία όμως είναι πως η νέα του σύνταξη είναι τα 698,74 ευρώ ενώ η παλιά του ήταν στα 1.049,53 ευρώ.

Αυτά που θα πάρουν τώρα στα χέρια τους οι 1,77 εκατ. συνταξιούχοι θα είναι τα ενημερωτικά με τον επανυπολογισμό συντάξεων για τον μήνα Ιανουάριο του 2019. Μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο θα αναρτηθούν και για τους υπόλοιπους μήνες.

Πέραν αυτών, για 222.983 συνταξιούχους (κυρίως του ΕΤΑΑ αλλά και άλλων φορέων) ο επανυπολογισμός έγινε αυθαίρετα. Τα λάθη εντοπίστηκαν από έρευνα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο προχωρούν στις απαραίτητες διορθώσεις. Για τον λόγο αυτό τα ενημερωτικά των 222.983 συνταξιούχων θα αναρτηθούν μετά τον Οκτώβριο.

Πηγή: aftodioikisi.gr