Βροχή αποφάσεων και αλλαγές στα κριτήρια προστασίας – Ποιοι μπορούν να αλλάξουν ΚΑΔ για να εντάξουν επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους – Μείωση ενοικίου και 800 ευρώ για ελεύθερους  επαγγελματίες

Μέσα και στην ημέρα ενδεχομένως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση των μέτρων στήριξης και ένταξη νέων κλάδων στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αυξάνεται έτσι σχεδόν στα 2 εκατομμύρια ο αριθμός των δικαιούχων των 800 ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1 εκατομμύριο έχουν ήδη υποβάλει την σχετική αίτηση. Έως αύριο ή την Μ. Τετάρτη το αργότερο θα ανοίξει και η πλατφόρμα για αιτήσεις αυταπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών (myBusinessSupport) στο site aade.gr ενώ μέσα στη εβδομάδα αναμένονται και άλλες αποφάσεις για υπαπασχολούμενους ή άνεργους.

Με άλλες υπουργικές αποφάσεις, επεκτείνεται σε επαγγελματίες η μείωση 40% των ενοικίων, ενώ δικαιούνται αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων και εταιρίες που θα λάβουν χαμηλότερο ενοίκιο.

Όπως προανήγγειλαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με δηλώσεις τους την Κυριακή στο OPEN, στις λίστες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που θα δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, θα περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, μουσικοί, ηθοποιοί, ξεναγοί, ταξιθέτες και άλλοι εργαζόμενοι.

Επιπλέον θα προστεθούν:

• καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όπως και εντός των αερολιμένων της επικράτειας, και

• καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της επισκευής και αντικατάστασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών.

Επίσης σχεδιάζεται να ενταχθούν και εργαζόμενοι σε επίσχεση, ή και υποαπασχολούμενοι, με μπλοκάκι ή εργόσημο και άνεργοι.  Τέλος δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής καθίστανται και οι Ο.Ε., Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε. χωρίς προσωπικό.

Ποιοι πρέπει να αλλάξουν ΚΑΔ

Το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει όμως τον δρόμο και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων επιχειρήσεων και εργαζομένων σε αυτές, που ως τώρα αποκλείονταν:

–  σε επιχειρήσεις που, από λάθος είχαν δηλώσει σαν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάποιον άλλον που δεν εντάσσεται στα μέτρα, θα δοθεί τις επόμενες μέρες η δυνατότητα κάνουν αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 24η Απριλίου 2020. Η τροποποίηση θα είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι (α) ο νέος κύριος ΚΑΔ που δηλώνεται ήταν ήδη δηλωμένος ως δευτερεύων ΚΑΔ στο μητρώο του φορολογομένου και (β) είναι ο ΚΑΔ της επιχείρησης με τα μεγαλύτερα ακαθάριστά έσοδα του φορολογικού έτους 2019.

-επιχειρήσεις που έχουν υποκατάστημα με ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, θα συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης των εργαζομένων με 800 ευρώ, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της έδρας της επιχείρησης (πχ ξενοδοχείο με κύριο ΚΑΔ εργοστάσιο στο ίδιο ΑΦΜ).  Έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι θα συμπεριληφθούν άμεσα στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν όλα τα σχετικά ευεργετήματα, μόλις εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Επιπλέον, άμεσα τις επόμενες ώρες και ημέρες:

–  θα μπορέσουν να λάβουν ηλεκτρονικά (μισό με SMS και μισό στο email) τον κλειδάριθμο της Εφορίας, για να εκδώσουν κωδικούς Taxisnet και να κάνουν αίτηση για τα 800 ευρώ, περί τους 20.000 εργαζόμενους δικαιούχους που δεν είχαν ως τώρα κωδικούς. Οδηγίες και αιτήσεις σήμερα ή αύριο στο aade.gr.

– επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων – με έως 5 εργαζόμενους – που έχουν πληγεί και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ θα πρέπει να καταχωρήσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport. Η περίοδος καταχώρησης θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η δημοσίευση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

-το μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού, μέσω της έκπτωσης κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής τους στέγης, επεκτείνεται και στους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων. Επιπλέον, το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

–  στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού (έκπτωση 40% μισθώματος – ως ανωτέρω σημείο 1) και που τους παρέχεται η ευχέρεια αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων, συμπεριλαμβάνονται και τα νομικά πρόσωπα, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις τυχόν ενδοομιλικές συναλλαγές και συνεργασίες. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη δρομολογείται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Τέλος, στους δικαιούχους του χρηματοδοτικού σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, παράλληλα με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν από 1 έως και 500 εργαζόμενους, εντάσσονται και επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους. Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται η τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Πηγή: newmoney.gr

Προηγούμενο άρθροΠεριπολίες έξω από εκκλησίες και µπλόκα στους δρόµους
Επόμενο άρθροΚορoνοϊός: Φόβοι για δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο, οικισμό Ρομά και νοσοκομείο – Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες