Επιχείρηση «άδειο πιάτο»: «Καμπάνες» σε όποιον δεν τρώει όλο το φαγητό του στα εστιατόρια

Στο στόχαστρο οι υπερβολικές παραγγελίες φαγητού και τα… αποφάγια. Οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων της Κίνας πέταξαν στα σκουπίδια 18 εκατομμύρια τόνους τροφίμων μέσα σε ένα χρόνο.

Νέα σελίδα γράφεται στην Κίνα στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Αδειο Πιάτο» του Σι Τζινπίνγκ και της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος ενάντια στην υπερφαγία και στα πεταμένα τρόφιμα.

Τον Αύγουστο ο Κινέζος ηγέτης χαρακτήρισε «ντροπή για τη χώρα» τις τεράστιες ποσότητες φαγητού που πετιούνται από νοικοκυριά και κυρίως εστιατόρια, καλώντας τον κόσμο να είναι «περισσότερο οικονόμος στο φαγητό». Ετσι, η κυβέρνηση κατέθεσε αυτές τις μέρες στην ανώτατη νομοθετική επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ένα νομοσχέδιο που προβλέπει καμπάνες σε επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες προπαγανδίζουν την υπερφαγία, αλλά και σε πελάτες οι οποίοι παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες χωρίς να τις καταναλώνουν!

Αρχικά οι τοπικές αρχές είναι επιφορτισμένες να κάνουν συστάσεις. Στη συνέχεια, όμως, θα επιβάλουν πρόστιμα έως 10.000 γουάν (περίπου 1.250 ευρώ) σε επιχειρήσεις διάθεσης φαγητού, οι οποίες «προτρέπουν ή παραπλανούν τους καταναλωτές να παραγγέλνουν υπερβολικές μερίδες, οι οποίες στο τέλος θα πεταχτούν». Με τον ίδιο νόμο θα επιτρέπεται και στα εστιατόρια να χρεώνουν παραπάνω τους πελάτες που αφήνουν πολλά αποφάγια στο τραπέζι, κάτι που σημαίνει πως οι… τζάμπα γαλαντομίες και τα «κιμπαριλίκια» -ίδιον μάλλον μεσογειακών λαών όπως εμείς- θα κοπούν μαχαίρι στους Κινέζους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει έως και αφαίρεση αδείας των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τη νόρμα, ενώ οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ιντερνετικές πλατφόρμες που θα συνεχίσουν να προπαγανδίζουν τη… λαιμαργία με διάφορα εξτρίμ βίντεάκια θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως 100.000 γουάν (12.500 ευρώ).

Ολα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια της Κίνας να απαλλαγεί από τις κακές καταναλωτικές συνήθειες του δυτικού κόσμου, τον οποίο ανταγωνίζεται σθεναρά για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Πρόσφατη έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφερε ότι το έτος 2015 οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, πέταξαν στα σκουπίδια 17-18 εκατομμύρια τόνους τροφίμων, ποσότητα ικανή να ταΐσει 30-50 εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες. Το ένα τέταρτο αυτών των τροφίμων ήταν βασικά είδη διατροφής, όπως ρύζι και noodles, και το 18% κρέας.

Σημειώνεται πως η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές για τη διατροφική της επάρκεια και η εγχώρια αλυσίδα παραγωγής αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες κ.λπ.) που φέρνουν αναστάτωση στην παραγωγή, στις συγκοινωνίες και τις τιμές. Εξάλλου, παρά τη στροφή της νέας μεσαίας τάξης (άνω των 300 εκατομμυρίων ανθρώπων) στον δυτικό τρόπο ζωής, η Κίνα έχει καταφέρει να διατηρεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων στον κόσμο, της τάξης του 6,2%. (Στις ΗΠΑ οι υπέρβαροι αποτελούν το 36,2% του πληθυσμού, στη Βρετανία το 27,8%, στην Ελλάδα το 24,9%, στη Γερμανία το 22,3% και στη Γαλλία το 21,6%.)

Αρκετοί, πάντως, χρήστες των κινεζικών social media (Weibo κ.λπ.) χαρακτήρισαν «ρομαντικό και ανεφάρμοστο» το νέο νομοσχέδιο, διερωτώμενοι ποιο εστιατόριο θα τιμωρήσει τους πελάτες του για υπερβολικές παραγγελίες. Οι περισσότεροι ωστόσο συμφωνούν ότι οι μερίδες των κινεζικών εστιατορίων μοιραία θα μικρύνουν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου