Επίδομα γέννησης: Αύξηση από 400 έως 1500 ευρώ – Αναλυτικά όσα προβλέπει η διάταξη [βίντεο]

Στη Βουλή κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή η δέσμη των διατάξεων που φέρνουν αύξηση του επιδόματος γέννησης.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται κλιμακούμενη, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, αύξηση του επιδόματος γέννησης, με κριτήριο τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου.

Προβλέπεται, επίσης, η αναδρομική από την 1η Ιανουαρίου 2023, καταβολή του προσαυξημένου επιδόματος γέννησης. Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του ύψους του παραπάνω επιδόματος.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επίδομα γέννησης.

Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των 400 ευρώ για δικαιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των 1.500 ευρώ για δικαιούχους με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση. Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του ποσού των δόσεων του επιδόματος γέννησης, ώστε να εναρμονίζονται με την αύξηση του επιδόματος γέννησης.

Επίδομα γέννησης: Στη Βουλή η μόνιμη αύξηση

Η ενίσχυση, ως γνωστόν, αυξήθηκε και διαμορφώνεται ως εξής:

•1 τέκνο: 2.400€ (αύξηση 400€)

•2 τέκνα: 2.700€ (αύξηση 700€)

•3 τέκνα: 3.000€ (αύξηση 1.000€)

•4 ή περισσότερα τέκνα: 3.500€ (αύξηση 1.500€)

Αναδρομικά η αύξηση

Για τις γεννήσεις από 1/1/2023

•Καταβολή έως τον Απρίλιο

Προϋποθέσεις και τρόπος καταβολής

  • Ετήσιο Oικ. εισόδημα έως 40.000€
  • Υποβολή αίτησης: εντός 3μήνου από τη γέννηση (στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ)
  • Τρόπος καταβολής: Σε 2 ισόποσες δόσεις

– 1η δόση: τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού

– 2η δόση: μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννησης

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτές

Για 9 μήνες από 780€ / μήνα (*από 1η Απριλίου θα αυξηθεί ο κατώτατος)

  • Αφορά: ασφαλισμένες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες
  • Προϋποθέσεις:

-Ασφαλιστικά ενήμερες -> όχι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ (αλλιώς πρώτα εξόφληση οφειλών και εκ νέου αίτηση)

-Ψηφιακή αίτηση μέσω: dypa.gov.gr (εντός ημερών η έναρξη)

  • Αναδρομικά:

για όσες μητέρες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023

Παράδειγμα:

μητέρα που γέννησε τον Σεπτέμβριο θα λάβει στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, αναδρομικά 5 μηνών 3.900€)

Επίδομα γέννησης: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή

Στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που φέρει τον τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» ενσωματώθηκαν τα παρακάτω άρθρα για το επίδομα γέννας:

Άρθρο 29: Με την προτεινόμενη ρύθμιση αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επίδομα γέννησης. Το νέο, αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για δικαιούχους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δικαιούχους με τρία (3) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.

Άρθρο 30: Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του ποσού των δόσεων του επιδόματος γέννησης, ώστε να εναρμονίζονται με την αύξηση του επιδόματος γέννησης.

Άρθρο 31: Με την προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται η αναδρομική εφαρμογή του αυξημένου νέου επιδόματος γέννησης από 1η.1.2023 μέχρι την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης.

Άρθρο 32: Προβλέπεται η δυνατότητα αναπροσαρμογής του ύψους του επιδόματος με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία για την αναγκαία προσαρμογή του μέτρου σε τυχόν νέα δεδομένα.

πηγή: eleftherostypos.gr