Επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος: Τα SOS για την επιστροφή έως 600 ευρώ & οι «παγίδες»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα μαζί με τον Κλιματικό Νόμο, σε περισσότερους δικαιούχους φαίνεται ότι θα καταλήξει τελικά η επιστροφή ποσού έως 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουν πληρώσει από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

Η βασική αλλαγή που «δείχνει» άνοιγμα της βεντάλιας είναι το γεγονός ότι στην τροπολογία προβλέπεται ότι η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, το οποίο αποτελεί το βασικό κριτήριο για τη χορήγηση της έξτρα επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, προκύπτει ως εξής: από το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 (εισοδήματα 2020) αφαιρούνται οι φόροι (φόρος που αναλογεί, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος).

Ετσι, δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 45.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 55.000 ευρώ δικαιούται την αποζημίωση των 18-600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022 καθώς μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος 16.100 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημα των 55.000 ευρώ το καθαρό εισόδημά του περιορίζεται στα 38.900 ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων αυτών αναμένεται να ανοίξει 14 ή 15 Ιουνίου με ορίζοντα να μείνει ανοιχτή για 15 ημέρες.

Σημειώνεται ότι επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα SOS για την επιστροφή έως 600 ευρώ

Πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα οι οικιακοί καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Οι δικαιούχοι. Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ.

2. Η φορολογική δήλωση. Για την καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

3. Οι νέοι φορολογούμενοι. Οσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

4. Οι φοιτητές – εξαρτώμενα μέλη οικογένειας. Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας, οι οποίοι έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022, θα πρέπει οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη να:

  • Υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν από την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.
  • Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

5. Κοινό ρολόι. Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, δηλαδή δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες), η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει), τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι παγίδες για την επιστροφή των έως 600 ευρώ

  • Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση Ε1 2021 για ταυτοποίηση της κύριας κατοικίας με τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Θα ανοίξει πεδίο γι’ αυτούς που άλλαξαν τη κατοικία τους από το Δεκέμβριο του 2021 μέχρι το Μάιο του 2022
  • Ενδέχεται αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων
  • Πάει προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2021
  • Φοιτητές: Υποβολή μηδενικής φορολογικής δήλωσης του 2021 (δήλωση φοιτητικής κατοικίας ως κύρια)
  • Προσοχή στη δήλωση IBAN: Ιδιοκτήτης κυρίας κατοικίας -> δικαιούχος λογαριασμού που θα δηλωθεί

Πηγή: pronews.gr