Ξεκίνησαν από χθες οι νέες αιτήσεις Α21 για το επίδομα τέκνων του 2021, η πρώτη δόση του οποίου για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα πληρωθεί στις 31 Μαρτίου, ενώ η πλατφόρμα των αιτήσεων θα κλείσει στα μέσα Μαρτίου.

Μέχρι τις 2 χθες το μεσημέρι, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Α21 από τον ΟΠΕΚΑ, είχαν υποβληθεί 37.775 αιτήσεις και εξ αυτών εγκρίθηκαν οι 30.101. Ως το απόγευμα οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 100.000.

Το επίδομα προκαταβάλλεται για το πρώτο δίμηνο με βάση τα περσινά δηλωθέντα εισοδήματα, δηλαδή τα εισοδήματα του 2019. Oταν ξεκινήσει η υποβολή των φετινών δηλώσεων το επίδομα θα δοθεί με βάση τα εισοδήματα του 2020.

Αυξήσεις

Με την υποβολή των δηλώσεων, όπως αποκάλυψε πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος (φύλλο 28 Ιανουαρίου 2021), θα προκύψουν και αυξήσεις στο επίδομα τέκνων από 28 ως και 168 ευρώ το μήνα για περισσότερους από 160.000 δικαιούχους που είχαν μείωση εισοδημάτων πέρυσι λόγω κορονοϊού. Ταυτόχρονα, και λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα και οικογένειες που αποκλείονταν της παροχής αυτής στο παρελθόν επειδή είχαν υψηλότερο εισόδημα από αυτό που προέβλεπε η κάθε κατηγορία.

Για παράδειγμα, οικογένεια με 2 παιδιά που δήλωνε εισόδημα 14.000 με 15.000 ευρώ ως το 2019 θα πάρει στο τέλος Μαρτίου διμηνιαίο επίδομα 168 ευρώ ως προκαταβολή. Αν το 2020 είχε μείωση εισοδήματος κάτω από 12.250 ευρώ θα δικαιούται το επίδομα της αμέσως προηγούμενης κλίμακας, όπου το ποσό είναι αυξημένο στα 280 ευρώ το μήνα, που σημαίνει ότι με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2021 το επίδομα του πρώτου διμήνου και των επόμενων πληρωμών θα αυξηθεί κατά 112 ευρώ.

Οι αυξήσεις θα φανούν στις δύο επόμενες πληρωμές, του Μαΐου και του Ιουλίου, που θα έχουν ως προϋπόθεση να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2021, στις οποίες θα εμφανιστούν τα μειωμένα εισοδήματα του 2020.

Προσοχή…

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει ότι στην υποβολή της αίτησης Α21 θα πρέπει να συμπληρώνονται οι ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας που καταχωρίζονται στην αίτηση και να είναι έγκυροι. Οι φοιτητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ και λοιπών Σχολών Δημοσίου πρέπει να έχουν φοιτητικές ταυτότητες (πάσο) σε ισχύ. Για τα εξαρτώμενα τέκνα που το 2021 είναι 19 ετών (έτος γέννησης 2002) και είναι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ κ.λπ.), οι δικαιούχοι πρέπει να καταχωρίζουν στα σχετικά πεδία της αίτησης τον αριθμό μητρώου μαθητή, καθώς και τον αριθμό μητρώου του σχολείου που φοιτά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προηγούμενο άρθροΗ στιγμή που λεωφορείο «θερίζει» οδηγό μηχανής – Το αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο
Επόμενο άρθροΔήμος Ληξουρίου: “Ένα βρώμικο παιχνίδι με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση των πάντων , είτε λέγονται έργα αυτά, είτε λέγονται αποκαταστάσεις και αποζημιώσεις λόγω Ιανού , είτε πληρωμές των επαγγελματιών που έχουν σύμβαση με το Δήμο , είτε (το χειρότερο) λειτουργία του Δήμου”