Επίδομα παιδιού και επίδομα ανεργίας: Έρχονται κουπόνια supermarket στους δικαιούχους

Το τοπίο αλλάζει ριζικά για τους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους τόσο του επιδόματος τέκνων όσο και του επιδόματος ανεργίας. Από το 2025, θα αναπροσαρμοστούν τα ποσά που θα καταβάλλονται, τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα επιδόματα και ο τρόπος πληρωμής τους. Συγκεκριμένα, το 50% του ποσού δεν θα δίνεται πλέον σε μετρητά, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε καταστήματα που δέχονται πληρωμές με κάρτα.

Η νέα πολιτική διαμορφώνεται σταδιακά, και σύντομα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις. Τι εκκρεμεί; Πρώτον, ο καθορισμός του νέου τρόπου καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Το Υπουργείο Εργασίας έχει αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο επίδομα, το οποίο δεν θα είναι σταθερό αλλά κλιμακωτό, συνδεόμενο με το ύψος του μισθού πριν από την απόλυση. Στόχος είναι, αφενός, να διατηρείται μια σταθερότητα στη ζωή του εργαζομένου μετά την απόλυσή του, και αφετέρου, να δίνεται κίνητρο για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας καθώς το επίδομα θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, επιδιώκεται να μην υπερβαίνει το επίδομα τον μισθό, όπως συμβαίνει σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις υποαπασχολούμενων και εποχικών εργαζομένων. Το νέο σύστημα αναμένεται να ευνοήσει κάποιους, που θα λάβουν μεγαλύτερα επιδόματα, ενώ άλλοι θα δουν μείωση σε σχέση με τα 479 ευρώ που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με την σελίδα thetoc.gr, στο επίδομα τέκνων, έχουμε επίσης αλλαγές και στο ύψος και στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Οι τρεις κλίμακες που υπάρχουν σήμερα γίνονται δύο: για τους έχοντες το χαμηλότερο εισόδημα, το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 75 ευρώ ανά παιδί (και 150 ευρώ από το τρίτο παιδί) ενώ για όσους έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα, το ποσό θα διαμορφώνεται στα 45 ευρώ ανά παιδί (και 90 ευρώ από το τρίτο παιδί και τα επόμενα). Ουσιαστική αλλαγή, η οποία μένει να ανακοινωθεί στην λεπτομέρειά της, είναι η εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων και κινητής αλλά και ακίνητης περιουσίας και στο επίδομα τέκνων τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν. Έτσι, δεν θα λαμβάνει ενίσχυση όποιος έχει πολυτελές αυτοκίνητο ή φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό. Τα περιουσιακά κριτήρια του επιδόματος τέκνων, θα είναι πάντως φουσκωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων επιδομάτων.

Ο νέος τρόπος πληρωμής

Το ποσό που δικαιούνται όσοι εισπράττουν το επίδομα τέκνων, γέννησης παιδιού, του επιδόματος ανεργίας αλλά και της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής, θα πιστώνεται από το νέο έτος σε κάρτα. Το 50% του ποσού, θα πρέπει να ξοδεύεται σε καταστήματα και μόνο το υπόλοιπο 50% θα μπορεί να το σηκώσει ο δικαιούχος από το ATM. Στη λίστα, δεν θα μπουν:

•το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη

•το επίδομα διαθεσιμότητας

•το επίδομα στέγασης

•το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

•η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,

•τα αναπηρικά επιδόματα,

•το επίδομα ομογενών προσφύγων

•τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα

•το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες

•η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018

•η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019

•η μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέρφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την Περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

Ο στόχος είναι οι δικαιούχοι των επιδομάτων που θα πιστώνονται σε κάρτες, να μην κάνουν καν χρήση του δικαιώματος ανάληψης των μετρητών σε ποσοστό 50%. Γι’ αυτό, προωθούνται κίνητρα το ποσό να δαπανάται στα καταστήματα (κυρίως supermarket). Τα κίνητρα θα είναι αντίστοιχα με τις πολιτικές royalty των supermarket. Όσο μεγαλύτερη χρήση της κάρτας θα γίνεται, τόσο περισσότερα θα κερδίζει ο δικαιούχος. Ήδη προωθείται η ηλεκτρονική σύνδεση της ΔΥΠΑ, του ΟΠΕΚΑ και των τραπεζών ούτε ώστε η συγκεκριμένη πολιτική να μπορεί να εξυπηρετηθεί και τεχνικά.