Επίδομα “βάλσαμο” 1.200 ευρώ το μήνα-Ποιοι είναι δικαιούχοι-Πως θα κάνετε αίτηση

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι που μπορούν να κάνουν αιτήσεις για τα 1.200 ευρώ τον μήνα.

Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 23:59.

Τα 1.200 ευρώ δίνονται για το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού».

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ένταξη των αναπήρων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2025 και ακολούθως θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και οδηγίες στο https://prosopikosvoithos.gov.gr. Αναλυτικές πληροφορίες για τα άτομα με αναπηρία και τους εκπροσώπους του βρίσκονται εδώ. Αναλυτικές Πληροφορίες για τους Προσωπικούς Βοηθούς βρίσκονται εδώ.

Αντίστοιχα, όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr.

Μετά τον έλεγχο της αίτησής τους, συμμετέχουν σε ειδική εκπαίδευση, που παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και να επιλεγούν από τους ωφελούμενους με αναπηρία.

  1. Η α’ φάση του πιλοτικού προγράμματος λειτουργεί ήδη πιλοτικά στην Περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της και θα καλύψει 1.000 άτομα
  2. Η β’ φάση θα καλύψει επιπλέον 1.000 ωφελούμενους από τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Επίσης, από τα μη αναλωθέντα ποσά, θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις, οι οποίες απευθύνονται στο σύνολο των αιτούντων από όλη τη χώρα

Μπορούν επίσης να απευθύνουν τις απορίες τους τηλεφωνικώς, είτε στον αριθμό 1555 (χωρίς χρέωση, επιλέγοντας 3-ΟΠΕΚΑ και στη συνέχεια το 8), είτε στον αριθμό 210-7000240 (με αστική χρέωση, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, εργάσιμες ημέρες).

Η διαδικασία της αίτησης

Οι αιτήσεις θα είναι ενεργές μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 23:5. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως Προσωπικοί Βοηθοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους.

Μετά τον έλεγχο της αίτησης τους, θα συμμετέχουν σε ειδική εκπαίδευση, που παρέχεται δωρεάν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και να επιλεγούν από τους ωφελούμενους με αναπηρία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής για την Αττική έχουν γίνει 1.800 αιτήσεις ενώ σε λιγότερο από μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.000 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η κυρία Μιχαηλίδου, είχε αναφέρει ότι, στην Αττική έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση για προσωπικοί βοηθοί 400 άτομα και κατά μέσο όρο ο προσωπικός βοηθός θα πάρει 1.200 ευρώ καθαρά το μήνα. Η πληρωμή γίνεται απευθείας με εργόσημο ενώ μπορούν να συμμετάσχουν και συνταξιούχοι.

Μάλιστα, έδωσε και νέες διευκρινίσεις για τον «Προσωπικό Βοηθό» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου,

Συγκεκριμένα η ίδια ανέφερε πως όλα τα άτομα με αναπηρία πάνω από 67% μεταξύ 16 έως 65 ετών μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να κάνουν αίτηση για προσωπικό βοηθό, με εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

πηγή: newpost.gr