Στην εφαρμογή ενός δικαιότερου συστήματος για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών. Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία ανέλυσε τις διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης σε 13.500 οικισμούς της Ελλάδας.

Με το νέο σύστημα οι περιοχές με μεγάλο υψόμετρο ανεξαρτήτως αν βρίσκονται επί παραδείγματι στην Κεφαλλονιά ή στην Ήπειρο, θα δικαίουνται υψηλότερη επιδότηση αφού και οι ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων τους είναι αντίστοιχα μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ε.Μ.Υ. ένα κτίριο χρειάζεται θέρμανση όταν η μέση θερμοκρασία είναι μικρότερη από την θερμοκρασία βάσης που ορίζεται στους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Για κάθε βαθμό μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας μικρότερης των 15,5 βαθμών, αντιστοιχεί μία βαθμοημέρα. Συνεπώς, αν η μέση θερμοκρασία μιας περιοχής είναι 8 βαθμοί, απαιτούνται 7,5 βαθμοημέρες θέρμανσης. Ανάλογα δε με τον αριθμό τους θα υπολογίζεται και ο αλγόριθμος για την επιδότηση ανά περιοχή.

Σύμφωνα με τον παραπάνω αλγόριθμο, θα υπάρχουν αποκλίσεις στο ποσοστό επιδότησης ακόμη και ανάμεσα σε χωριά της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας ανάλογα με το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και εντός Κεφαλλονιάς θα υπάρχουν αποκλίσεις, καθώς προφανώς άλλο επίδομα θα δικαιούται το Πυργί με υψόμετρο 542 μέτρα, άλλο τα Πουλάτα με υψόμετρο 220 μέτρα και άλλο η παραθαλάσσια Σάμη.

Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία διαχωρίζει την επικράτεια της χώρας σε 4 γεωγραφικές ζώνες με την Κεφαλλονιά, το ορεινότερο νησί του Ιονίου και συνεπώς το χωριό μας, να τοποθετούνται μόλις στην 4η και τελευταία ζώνη, με επιδοτούμενα έως 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας και συνεπώς επίδομα 0,80€ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις, το ελάχιστο επίδομα θα διατηρηθεί στα 80€, ενώ το ανώτατο ποσό θα φθάνει πλέον έως και 600€ έναντι 350€ σήμερα. Επιπλέον από φέτος το επίδομα θα δοθεί και στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση υγραέριο ή φυσικό αέριο, ενώ σε ορεινούς οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους θα επιδοτηθεί η αγορά καυσόξυλων και πέλετ.

Το επίδομα αναμένεται να δοθεί τον Δεκέμβρη, ενώ κατά τα λοιπά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν ίδια, με τους δικαιούχους να συμπληρώνουν την περιοχή της κατοικίας τους προκειμένου να υπολογισθεί αυτόματα το επίδομα. Φυσικά τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν τιμολόγια αγοράς καυσίμων αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται, ενώ όσοι χρησιμοποιούν για την θέρμανσή τους εναλλακτικά καύσιμα θα πρέπει να προσκομίσουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς.

Στον παρακάτω χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» φαίνονται οι συντελεστές της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται πλέον το επίδομα θέρμανσης. Όσο πιο έντονος είναι ο χρωματισμός μιας περιοχής, τόσο υψηλότερο θα είναι και το ποσό που θα αναλογεί στους δικαιούχους.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Προηγούμενο άρθροΝέα απώλεια: Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Βιβλάκης
Επόμενο άρθρο“Ξημέρωσε μια δύσκολη μέρα για το ΕΚΑΒ Ελλάδας-Καλό παράδεισο κύριε Νίκο!”