Οι συνταξιούχοι είναι ανάμεσα στις κατηγορίες πολιτών, που ευνοούνται αρκετά μέσα στο 2023, με ένα επίδομα επιπλέον να έρχεται για εκείνους.

Συγκεκριμένα, δώρο στο ύψος των 250-300 ευρώ στα πρότυπα του αντίστοιχου επιδόματος που πήραν για τα Χριστούγεννα περισσότεροι από 1,1 εκατ. δικαιούχοι εξετάζει να καταβάλει η κυβέρνηση εν όψει Πάσχα στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων. Οι συνταξιούχοι είναι ανάμεσα στις κατηγορίες πολιτών, που ευνοούνται αρκετά μέσα στο 2023, με ένα επίδομα επιπλέον να έρχεται για εκείνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, το επίδομα έχει σχεδόν κλειδώσει ως μέτρο στήριξης των συνταξιούχων ενώ τα κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης όπως και το ποσό δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί. Δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ίδια με τα κριτήρια του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ που πληρώθηκε τα Χριστούγεννα, αλλά ενδέχεται να διευρυνθούν ώστε να ενισχυθούν περισσότεροι από όσους πήραν επίδομα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση των μέτρων τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πρώτον ότι θα δοθεί επίδομα για το Πάσχα (στα πρότυπα των Χριστουγέννων) και δεύτερον ότι μπορεί να καλύπτει περισσότερους δικαιούχους ή να δοθεί και με αυξημένο ποσό.

Το ύψος του επιδόματος δεν αποκλείεται να είναι και 300 ευρώ αντί 250 ευρώ που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο και αυτό για δυο λόγους: Πρώτον γιατί όπως φαίνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, βγαίνει μεγαλύτερο «περίσσευμα» για να αποφασιστούν μέτρα στήριξης που έχουν έκτακτο χαρακτήρα και πηγαίνουν στοχευμένα σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια.

Δεύτερον διότι θα έρθει να αναπληρώσει εν μέρει τη μηδενική αύξηση για περίπου 720.000 συνταξιούχους οι οποίοι διατηρούν στη σύνταξή τους μεγάλη προσωπική διαφορά που δεν θα ξεπεραστεί με την αύξηση που θα πάρουν. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αύξηση κατά 7,75% θα εφαρμοστεί σε όλες τις συνάξεις με ή χωρίς προσωπική διαφορά.

Με το ποσοστό αυτό θα αυξηθούν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη, αλλά για να περάσει το κέρδος στην τσέπη θα πρέπει η αύξηση να είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά. Για τους συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα είναι μεγαλύτερη από το ποσό της αύξησης, το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό και δεν θα έχουν κέρδος στην τσέπη. Αντίθετα για περισσότερους από 1,7 εκατ. συνταξιούχους η αύξηση 7,75% θα περάσει στην τσέπη.

Πηγή: Athensmagazine.gr
Προηγούμενο άρθροΕίπε το μεγάλο “αντίο” η Ιωάννα Τούνη; «Τέλος για μένα, κλείνει άδοξα κάπου εδώ» (video)
Επόμενο άρθροΟ ναός της ελευθερίας: Το χωριό με το καφενείο χωρίς καφετζή που παίρνεις ό,τι θες και πληρώνεις αν θες