Επίδομα βενζίνης: Οι δικαιούχοι – Πώς θα το λάβουν

Επίδομα βενζίνης: Τα καύσιμα έχουν πάρει την άνω βόλτα και δεν λένε να πέσουν με τίποτα για αυτό και έρχεται ακόμη ένα επίδομα ελάφρυνσης.

Τα δυσοίωνα σενάρια για την βενζίνη θέλουν την τιμή να φτάνει έως και τα 2,5 ευρώ, επιτάσσοντας άμεσα μέτρα για όσο διάστημα διαρκεί το κύμα ακρίβειας.

Όπως και με το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα 2022, εξετάζεται μηχανισμός ελάφρυνσης κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα σενάρια που διαρρέουν, αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση για την επιδότηση καυσίμων που θα έχει και σε αυτή την περίπτωση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Ωστόσο, δεν θα είναι με τη μορφή εφάπαξ ποσού που θα καταβληθεί, αλλά το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται είναι η επιστροφή φόρου από τα καύσιμα.

Επίδομα βενζίνης: Θα επιστρέφεται δηλαδή ένα μέρος των χρημάτων από τους πλεονάζοντες φόρους.

Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σήμερα και αύριο, το οικονομικό επιτέλειο και το Μαξίμου οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, πιθανότατα, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε πως, εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξει επέκταση μέτρων και το επόμενο εξάμηνο.

Εξάλλου, το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα είχε αποκλείσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, από τον προηγούμενο μήνα. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Δυνατότητα για να μειώνουμε όλα τα έσοδα του κράτους δεν έχουμε. Δεν θα στείλουμε την οικονομία στα βράχια».

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα βενζίνης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα δοθεί σε πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Επίδομα βενζίνης: Ουρές για φθηνή βενζίνη στον Προμαχώνα

Ουρές σχηματίζονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα στον Προμαχώνα από Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της τεράστιας αύξησης στις τιμές των καυσίμων φτάνουν μέχρι τη Βουλγαρία για φθηνότερη βενζίνη.

Οι Βορειοελλαδίτες πηγαίνουν στη γειτονική Βουλγαρία για να ψωνίσουν και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και λοιπά.

Όπως οι ίδιοι λένε, εκεί βρίσκουν βενζίνη σε τιμή από 1,30 έως 1,40 ευρώ.

Επίδομα βενζίνης: Κ. Σκρέκας: Προσεχώς τα μέτρα και για τα καύσιμα

«Έχουμε δουλέψει αρκετά σενάρια, ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική οικογένεια, οριζόντια και φυσικά πιο πολύ τους ευάλωτους όπως κάνουμε κάθε μήνα, δηλαδή στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου απορροφούμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης, σχεδόν το 90% της αύξησης, το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και στα υπόλοιπα νοικοκυριά, 4,5 εκατ. περίπου παροχές» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με τον τρόπο που το κάναμε τους προηγούμενους μήνες, διευρύνουμε την στήριξη εξαιτίας των πιο αυξημένων τιμών στην ενέργεια, οι οποίες παρατηρούνται στα διεθνή χρηματιστήρια και πιέζουμε για να υπάρξει και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για να μπορέσουμε ακόμα περισσότερο να στηρίξουμε κυρίως τις επιχειρήσεις, οι οποίες απειλούνται απέναντι σε αυτές τις εκρηκτικές τιμές της ενέργειας» συνέχισε ο κ. Σκρέκας.

«Αυτό που έρχεται η Ευρώπη να πει τώρα, το έχουμε κάνει εμείς από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, εδώ και 8 μήνες, επιδοτούμε και απορροφούμε ένα 70%-80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, αυτής της αύξησης, βάζοντας μια οροφή στις αυξήσεις.

Στους λογαριασμούς του ρεύματος, αν κάποιος έχει έναν εκκαθαριστικό της ΔΕΗ θα δει ότι έχει το πληρωτέο ποσό και από πάνω ακριβώς υπάρχει και η επιδότηση από το κράτος μαζί με την επιπλέον έκπτωση από την ΔΕΗ που και εκείνη κάνει προσπαθώντας να απορροφήσει τις ανατιμήσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε τα μέτρα και για τα καύσιμα» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σημειώνοντας, ότι δεδομένου πως η Ευρώπη αυτή την στιγμή είναι γενικά εξαρτημένη από το φυσικό αέριο και πάρα πολύ εξαρτημένη ειδικά από το ρωσικό, ενώ οι αυξήσεις εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος και στην ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει μέτρα, γιατί διαφορετικά θα χάσει ανταγωνιστικότητα απέναντι σε άλλες και σε τρίτες χώρες που είναι λιγότερο εξαρτημένες.

«Πρέπει να πάρει τώρα μέτρα η Ευρώπη, αλλά εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε και προχωράμε σε επιπλέον μέτρα από την κυβέρνησή μας» συνόψισε ο υπουργός.

«Δυστυχώς ο πόλεμος μαίνεται, άρα αυτό έχει εκτροχιάσει, ανατροφοδοτεί την διεθνή ενεργειακή κρίση, επί της ουσίας έχει βγάλει εκτός ελέγχου τις χρηματιστηριακές αγορές και έχουμε ρεκόρ υψηλών τιμών στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις όπως και στο τελευταίο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών-μελών για την δημιουργία ενός μηχανισμού και ρυθμιστικών κανονισμών για να περιορίσουμε την ενεργειακή κρίση και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη φαίνεται ότι αργεί, εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε την Ευρώπη, ερχόμαστε λοιπόν κάθε μήνα και επιδοτούμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων με απευθείας επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Το έχουμε ξεκινήσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έχουμε συστήσει το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, έχουμε διαθέσει μέχρι σήμερα 2 δις ευρώ περίπου και τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των μέτρων στήριξης γιατί δυστυχώς αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του πετρελαίου εξαιτίας του πολέμου που δυστυχώς μαίνεται και που όλοι ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα» επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Η Ελλάδα είναι σχεδόν η μόνη χώρα μαζί με μια, δυο χώρες ακόμα που έρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις σε κάθε Συμβούλιο των αρχηγών των μελών-κρατών σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε.

Η Ευρώπη μπορεί με κοινές αγορές, δηλαδή με ομαδική αγορά από όλα τα κράτη μέλη και με διμερή συμβόλαια της Ευρώπης ως σύνολο με κράτη που παράγουν φυσικό αέριο όπως η Αμερική, το Κατάρ και άλλα κράτη, εκεί μπορεί να πετύχει χαμηλές τιμές. Μέσα από διμερή συμβόλαια και μέσα από ρυθμίσεις στην χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου» εξήγησε ο κ. Σκρέκας.

Σε σχέση με την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμέτωπα με το άνευ προηγουμένου κόστος στην ενέργεια, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως 7 στα 10 νοικοκυριά βλέπουν πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αλλά πολύ λιγότερο από αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην χρηματιστηριακή αγορά.

«7 στα 10 νοικοκυριά έχουν 4μηνιαίους λογαριασμούς της τάξης των 400 ευρώ και έχουν μια επιδότηση της τάξης των 250 ευρώ.

Θα πλήρωναν 650 και πληρώνουν 400. 8 στα 10 νοικοκυριά έχουν λογαριασμούς που είναι μικρότεροι από 500 ευρώ, αυτοί είναι το μέσο νοικοκυριό, αν δεν θερμαίνεται από ηλεκτρική ενέργεια, έχει μια κατανάλωση της τάξης των 1200-1300 κιλοβατώρων και έχει πραγματικά έναν φουσκωμένο λογαριασμό που δεν είναι αυτό που θα ήταν αν δεν υπήρχε η στήριξη.

Δεν καλύπτουμε όλο το πρόβλημα γι’ αυτό και λέμε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα για να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε τους πόρους να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

«Έχουμε δώσει εντολή και στην ΔΕΗ να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ακόμα και σε εκείνους που έχουν χάσει προηγούμενη ρύθμιση, είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση προηγούμενου ανεξόφλητου υπόλοιπου και δεν την έχουν ικανοποιήσει, πάλι να μπορούν να προχωρήσουν σε μια νέα ρύθμιση γιατί καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Όσο μαίνεται το πρόβλημα ο πόλεμος θα παραμένει, εκτίμησε ο υπουργός, «γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος, πρώτον για να σταματήσουμε να έχουμε νεκρούς και αμάχους και δεύτερον για να σταματήσουν οι τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία».

Πηγή: newsme.gr