Επιδότηση 40 ευρώ με χιλιάδες δικαιούχους: Ξεκινούν ΣΗΜΕΡΑ οι αιτήσεις ΕΔΩ

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα του Dentist Pass για δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρο, σε παιδιά από 6 ως 12 ετών.

Μέσω του προγράμματος του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιείται δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά 6-12 ετών, ο οποίος δεν καλύπτεται έως και σήμερα  από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες είχαν προγραμματιστεί να δοθούν από τον Μάρτιο, αλλά τελικά τοποθετήθηκαν εντός της εκλογικής περιόδου.

Πώς θα αποκτήσετε το voucher «Dentist Pass»

Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε θα είναι απλή και ψηφιακή. Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού σε οδοντίατρο της επιλογής τους, κάνοντας απλά χρήση του νέου voucher Dentist Pass που θα είναι μία ψηφιακή κάρτα την οποία θα προμηθεύονται μετά την αίτηση που θα κάνουν στην πλατφόρμα.

Η σχετική πλατφόρμα έχει διατεθεί στο κοινό μέσω του gov.gr, προσβάσιμη σε όλους.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία χορήγησης του voucher «Dentist Pass», οι γονείς θα πρέπει να κάνουν τα παρακάτω βήματα:

  1. Ένας εκ των δύο γονέων υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της κάρτας χρηματοδότησης μέσω του gov.gr ή μέσω των ΚΕΠ στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος. Έπειτα η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων.
  2. Κάθε voucher που θα ενεργοποιείται θα έχει ισχύ έξι μήνες.

Οι γιατροί

Σε αυτό το νέο δίκτυο παροχής υπηρεσιών δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν όσοι οδοντίατροι το επιθυμούν υπό την προϋπόθεση όμως να διαθέτουν POS καταχωρημένο. Κατά την επίσκεψη θα χρεώνεται η κάρτα του ασθενούς και ο οδοντίατρος θα εισπράττει άμεσα τα χρήματα για την επίσκεψη χωρίς υποβολές ή άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το ποσό που θα εισπράττουν οι οδοντίατροι για κάθε παιδί έχει ορισθεί στα 40 ευρώ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Το δωρεάν οδοντιατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα γίνεται:

  • Έλεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού
  • Φθορίωση δοντιών
  • Καθαρισμός
  • Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά και στους γονείς

Σημειώνεται πως η σχετική πρόβλεψη εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου, που κατατέθηκε στη Βουλή, με όνομα «Κύρωση α) της από 22.11.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο ΧΙ, Παράρτημα 13 της από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και β) της από 22.11.2022 Τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας».

Με το νομοσχέδιο, και στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζεται και υλοποιείται επίσης ένα πενταετές επιστημονικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα και διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας “Σπύρος Δοξιάδης”», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

πηγή: proron.gr