Επιστρεπτέα: Με ελεγκτικό «ξετίναγμα» απειλεί το ΥΠΟΙΚ τους «τυμβωρύχους»

Με τροποποίηση της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με ημερομηνία 30/4, για την Επιστρεπτέα 7 μπαίνουν πιο αυστηροί κανόνες ελέγχου για όσους επιχειρήσουν να «πειράξουν» στοιχεία ώστε να τύχουν των ενισχύσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Όπως αναφέρεται σε περίπτωση πιθανής καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία που τροποποιούν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, του κύκλου εργασιών ή τους ΚΑΔ ή δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων, με σκοπό είτε την υπαγωγή είτε την προσαύξηση του ποσού της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ μπορεί αφενός να κοινοποιεί τα ευρήματα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου  κι αφετέρου να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία. Επίσης όπως αναφέρεται  δύναται να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα για κάθε περίπτωση στοιχεία , αλλά και να μην συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες,

Υπενθυμίζεται ότι τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εντόπισαν πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και προχώρησαν στις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε οι υποθέσεις αυτές να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Όπως είχε αναφερθεί οι υποθέσεις αφορούν, κυρίως, το χρηματοδοτικό εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Ειδικότερα, χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις με

  • μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
  • ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ στις 10 Μάη λήγει η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων  χορήγησης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7  και μέχρι το πρωί της 2ης Μάη είχαν κατατεθεί  281.888 αιτήσεις.

Πάντως μέχρι τις 29 Απριλίου, όπως ανέφερε το υπ. Οικονομικών,  σε μόλις δύο ημέρες, έλαβε τη χρηματοδότηση η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων που είχαν υποβάλει, μέχρι τότε, αίτηση χορήγησης. Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 ανέρχεται σε 261.943, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 726,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με την τελευταία τροποποίηση της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος εντός της τεθείσας προθεσμίας (19η Απριλίου 2021), αλλά δήλωσαν στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντός της ίδιας προθεσμίας.

Παράλληλα και καθώς η κυβέρνηση «ανοίγει» την οικονομία μένει να υλοποιηθεί άλλη μια δέσμευση για ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.  Πιο συγκεκριμένα όπως είχε αναφερθεί από τον αναπλ. υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στις 11 Μαρτίου προβλέπεται η δυνατότητα, για επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στις Επιστρεπτέες 1 έως 3, να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως ένα πιστωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως τα τέλη του 2021.

Δυνητικοί ωφελούμενοι είναι σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τότε ο αναπ. Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου >30%

Το μέτρο αυτό, όπως είχε τονιστεί τότε, αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έχει μεγάλη σημασία για επιχειρήσεις που έχουν μείνει χωρίς ρευστό μετά τη μακρά κρίση και ενώ είναι βιώσιμες έχουν δυσκολία στη φάση της επανεκκίνησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: aftodioikisi.gr