Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Θα δοθεί με κριτήριο το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου

Δεν θα καταβληθεί τελικά τον Δεκέμβριο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 5, καθώς οι αιτήσεις και οι πληρωμές θα σημειωθούν τον Ιανουάριο.

​Ο σχεδιασμός για «κάθε-μήνα-Επιστρεπτέα» άλλαξε ξαφνικά στα μέσα της εβδομάδας, όταν διαπιστώθηκε ότι τα 600-800 εκατ. ευρώ που θα δίνονταν ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον Δεκέμβριο, «έφυγαν» ήδη τον Νοέμβριο για την Επιστρεπτέα 4 λόγω της υπέρογκης συμμετοχής.

Για την ακρίβεια, αντί για 1,2 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, η Επιστρεπτέα 4 θα φτάσει πλέον στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τη συνέχεια, η Επιστρεπτέα 5 του Δεκεμβρίου συγχωνεύεται με την Επιστρεπτέα 6 που θα επακολουθούσε το 2021.

Έτσι όσοι έχασαν την Επιστρεπτέα 4 λόγω τζίρου στο δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου και περίμεναν να εισπράξουν τον Δεκέμβριο τα τουλάχιστον 500+500 ευρώ της Επιστρεπτέας 5 (χαμηλότοκο δάνειο + μη επιστρεπτέα ενίσχυση) , θα χρειαστεί να αναμένουν έως τον Ιανουάριο πια, για να κάνουν ξανά αιτήσεις .

Σύμφωνα με πληροφορίες, κριτήριο χορήγησης της Επιστρεπτέας προκαταβολής 5 θα είναι ολόκληρο το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και όχι μόνον ο μήνας Νοέμβριος.

Στην τελευταία φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, συμμετείχαν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι η νέα φάση επιστρεπτέας προκαταβολή, πέμπτη φάση, θα δοθεί τον Ιανουάριο.  Kαι πρόσθεσε ότι εξετάζεται «η επιστρεπτέα προκαταβολή Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου να ενωθεί και να καταβληθεί στις αρχές Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με τον κύριο Σκυλακάκη «κάθε εβδομάδα lockdown πιέζει ακόμα περισσότερο την οικονομία. Το έλεγα από την αρχή ότι έπρεπε να φυλάξουμε δυνάμεις από την αρχή τις κρίσεις. Καταφέρουμε να έχουμε δυνάμεις, για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος της κρίσης» πρόσθεσε.

Όπως, σημείωσε, οι επόμενοι 4-5 μήνες, θα είναι «δύσκολοι» από πολλές πλευρές. Αλλά, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, όσο συνεχίζεται το lockdown θα συνεχίζεται και το πακέτο των μέτρων στήριξης.

«Από τη μία έχουμε τα δημοσιονομικά που καλύπτουμε δαπάνες χωρίς τα αντίστοιχα έσοδα. Παράλληλα όλοι κουράζονται, ψυχολογικά και οικονομικά από το lockdown. Χάνονται άνθρωποι. Δύσκολη εποχή που χρειάζεται σύνεση, σωφροσύνη και αυτοσυγκράτηση, για να την ξεπεράσουμε».

Και υπογράμμισε ότι «κάθε ευρώ που ξοδεύουμε τώρα είναι φόροι που κάποια στιγμή θα μπούνε. Φόροι, οι οποίοι δεν θέλουμε να προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά από ένα μέρισμα ανάπτυξης. Αυτά τα χρήματα σε βάθος του χρόνου θα τα πληρώσουμε πίσω, πρέπει να τα ξοδεύουμε με τη συνειδητοποίηση ότι το κράτος εν βρήκε κάποια πετρελαιοπηγή. Δανείζεται από το εξωτερικό».

Σχετικά με τις αλλαγές στην φορολογία και την ομογενοποίηση των επιδομάτων που προτείνει το σχέδιο Πισσαρίδη, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη αλλαγή που να αφορά τον προϋπολογισμό του 2021.

«Ό,τι έχει μόνιμο δημοσιονομικό κόστος δεν είναι στο τραπέζι τώρα, γιατί έχουμε την κρίση του Covid. Έχουμε ελευθερία δημοσιονομική υπό τον όρο να μην λαμβάνουμε μόνιμα μέτρα. Θα αξιολογήσουμε αυτά τα τμήματα του σχεδίου Πισσαρίδη, μετά τον Μάρτιο-Απρίλιο, που υπολογίζουμε ότι με τη βοήθεια των εμβολίων θα τελειώσει το οξύτατο κομμάτι της κρίσης και θα μπούμε στην σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας».

Πηγή: pronews.gr