Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Ανοίγει τον Φεβρουάριο – Αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις

Νωρίτερα και μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Αύριο, Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις

Από τον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεκινήσει ο έκτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολήςδηλαδή νωρίτερα από τον Μάρτιο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Το μέτρο, όπως και όλα όσα αφορούν στην ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό δήλωσε χτες το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Στην εστίαση και τον Μάρτιο το ενοίκιο θα είναι στο μηδέν, και μειωμένο ΦΠΑ θα έχει για μεγαλύτερο διάστημα έως τον Σεπτέμβριο, και η επιστρεπτέα προκαταβολή 6  θα αρχίσει τον Φεβρουάριο αντί για τον Μάρτιο. Με το νέο μέτρο της πληρωμής του 80%, αφορολόγητο και ακατάσχετο, τώρα που θα γίνει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών, θα δουν οι άνθρωποι αυτοί σοβαρά χρήματα στους λογαριασμούς τους».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε επίσης χτες πως η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 θα γίνει τον Μάρτιο λαμβάνοντας υπόψη τους τζίρους των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, σε σύγκριση με τους περσινούς τζίρους του ίδιου διαστήματος.

Την προαναγγελία του μέτρου έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Θα έρθουμε να προσθέσουμε και να ενισχύσουμε επιτρεπτές προκαταβολές», ενώ άφησε ανοικτό το θέμα νέων ρυθμίσεων οφειλών, λέγοντας ότι αυτό θα συζητηθεί μόλις σταματήσουν οι αναστολές φορολογικών και δανεικών υποχρεώσεων τον Απρίλιο. Έκανε δε λόγο για επέκταση και εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας, πάντως, ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Λήγει η προθεσμία

Εν τω μεταξύ, έως αύριο, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ MyBusinessSupport αίτηση για χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, αλλά και όσες ενώ δήλωσαν στοιχεία εσόδων, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ωστόσο υπάρχουν σημεία της που απαιτούν προσοχή κι αυτά είναι:

  1. Μέχρι την 30.06.2021 να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης που είχαν την 01.11.2020 βάσει στοιχείων ΕΡΓΑΝΗ. Δεν επηρεάζει αρνητικά το ενδεχόμενο μείωσης λόγω συνταξιοδότησης, λύσεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οικειοθελών παραιτήσεων. Αν δεν τηρηθεί ο όρος θα πρέπει να επιστραφεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  2. Θα πρέπει να επιστραφεί το 50%, σε 40 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 0,64%, με α’ δόση τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, εξετάζει σοβαρά το αίτημα της αγοράς η επιστρεπτέα να μην είναι επιστρεπτέα.
  3. Θα πρέπει μέχρι την 31.03.2021 να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο απασχόλησης που είχαν την 01.11.2020, βάσει του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Αν την 01.11.2020 το επίπεδο απασχόλησης ήταν ψηλότερο από εκείνο που είχαν την 01.03.2020, τότε θα πρέπει να διατηρήσουν έως και 31.03.2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχαν την 01.03.2020.
  4. Η επιχείρηση πρέπει εφόσον ενισχύεται μέσω του Προσωρινού Πλαισίου, να προσκομίσει μέχρι 31.03.2021 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται, βεβαίωση του λογιστή ότι δεν είναι προβληματική, πιστοποιητικό μη πτώχευσης και
  5. Να διατηρήσει όλα τα σχετικά δικαιολογητικά για δέκα έτη, από την καταβολή της ενίσχυσης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε σήμερα το πρωί πως ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεκινήσει νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, αντί για τον Μάρτιο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

«Στην εστίαση και τον Μάρτιο το ενοίκιο θα είναι στο μηδέν, και μειωμένο ΦΠΑ θα έχει για μεγαλύτερο διάστημα έως τον Σεπτέμβριο, και η επιστρεπτέα προκαταβολή 6  θα αρχίσει τον Φεβρουάριο αντί για τον Μάρτιο. Με το νέο μέτρο της πληρωμής του 80%, αφορολόγητο και ακατάσχετο, τώρα που θα γίνει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών, θα δουν οι άνθρωποι αυτοί σοβαρά χρήματα στους λογαριασμούς τους», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε στο Mega πως η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 θα γίνει τον Μάρτιο λαμβάνοντας υπόψη τους τζίρους των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, σε σύγκριση με τους περσινούς τζίρους του ίδιου διαστήματος.

Πηγή: imerisia.gr