Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά η επιστροφή 4 δισ. ευρώ σε 60 δόσεις-Πως μπορείτε να κερδίσετε επιπλέον κούρεμα 15%.

Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες, από τα 8,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 4 δισ. ευρώ, σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενόμενης από τον Ιανουάριο του 2022.

Τα φθηνά κρατικά δάνεια που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής κουρεύονται κατά 30% εφόσον είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% και κατά 50% στην περίπτωση που ο τζίρος τους μειώθηκε πάνω από 30%.

Στους υπόλοιπους τέσσερις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το 50% των κεφαλαίων που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις ήταν δώρο.

Όσοι έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν επιπλέον κούρεμα 15%.

​​​​​​​Πως; Για να κερδίσουν την επιπλέον έκπτωση στα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν θα πρέπει να έχουν ως το τέλος της χρονιάς μια συγκεκριμένη δυνατότητα: τα χρήματα για εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού. Εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος θα έχουν και ένα bonus 15%, πετυχαίνοντας έτσι το κούρεμα των κρατικών δανείων που έλαβαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής να φθάσει συνολικά στο 57%.

Για παράδειγμα, μια ατομική επιχείρηση η οποία μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκε από το κράτος με κεφάλαια ύψους 20.000 ευρώ και έχει τη δυνατότητα:

  • Να επιστρέψει το ποσό των 10.000 ευρώ (το 50% του κρατικού δανείου) σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο μικρότερο του 1%.
  • Να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό που καλείται να επιστρέψει το κράτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Στην περίπτωση αυτή το κρατικό δάνειο των 20.000 ευρώ κουρεύεται κατά 57% ή κατά 11.400 ευρώ και η επιχείρηση από τα 20.000 ευρώ που εισέπραξε επιστρέφει στο κράτος τα 8.600 ευρώ. Και επειδή η συγκεκριμένη ενίσχυση είναι αφορολόγητη θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το πρόσθετο φορολογικό όφελος 9% έως 45% από φόρους.

Πηγή: pronews.gr