Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές οικονομικές παροχές, συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, το ενδεχόμενο επιπρόσθετων επιβαρύνσεων, όπως η αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού, φαίνεται ανέφικτο. Το κόστος μιας τέτοιας κίνησης, που υπολογίζεται μεταξύ 2,15 και 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνά τα οικονομικά περιθώρια της χώρας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Πετραλιάς υπογράμμισε ότι «μια υπεύθυνη κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες δαπάνες». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν τέτοιες ανάγκες. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ο υφυπουργός ανέλυσε περαιτέρω τις μέχρι τώρα παροχές, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη δοθεί 14 αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επιπλέον, έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή έξι ακόμα αυξήσεων για την περίοδο 2025-2027. Οι αυξήσεις αυτές θα προσθέσουν κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ ετησίως στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ποσό που αντιστοιχεί πρακτικά σε έναν επιπλέον μισθό.
Σύμφωνα με τον κ. Πετραλιά, η συνολική δαπάνη για τις αυξήσεις αυτές θα ανέλθει σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2025-2026. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις ήδη υφιστάμενες οικονομικές υποχρεώσεις, καθιστά την ανάληψη περαιτέρω οικονομικών δεσμεύσεων αδύνατη στο παρόν στάδιο.
Η τοποθέτηση αυτή αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στην προσπάθειά της να ισορροπήσει μεταξύ της στήριξης των εργαζομένων και της διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ