Η πτωτική πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν αγγίζει, αν όχι όλη την Ελλάδα, τους περισσότερους προορισμούς. Η Λευκάδα φέτος κατακλύζεται από πολύ χαμηλής ποιότητας τουρίστες οι οποίοι στρέφονται στα πιο φθηνά καταλύματα. Στη Ζάκυνθο, η εικόνα είναι υποδεέστερη των αρχικών προσδοκιών, στη δε Κεφαλονιά οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι μεν στο 95%, ωστόσο παρατηρείται σημαντική κόπωση στην κατανάλωση.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Οι ελλιπείς υποδομές σε δρόμους, ύδρευση, αποχέτευση, αποκομιδή απορριμμάτων σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ζωής, πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως, έχουν οδηγήσει στη σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης, τουλάχιστον σε ελληνικούς προορισμούς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φορείς και επαγγελματίες του κλάδου ψάχνουν να δώσουν… απαντήσεις, για το τι φταίει.
Κάποιοι το αποδίδουν στους αγώνες του Euro 2024, τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, άλλοι εστιάζουν στις εκλογικές αναμετρήσεις που είχαν προηγηθεί σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, βεβαίως και στις ελλιπείς υποδομές και στην τεράστια αύξηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής είναι η… ακρίβεια.
«Ο κόσμος θέλει να κάνει διακοπές, αλλά δεν έχει να διαθέσει τα χρήματα που διέθετε άλλες χρονιές» δηλώνουν στο GRTimes.gr επιχειρηματίες του τουρισμού οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα νησιά του Ιονίου Πελάγους. «Δεν έχουν να διαθέσουν τα χρήματα, που ξόδεψαν στη μετά covid περίοδο, μην υπολογίζοντας τα» υπογραμμίζουν.
«Οι διακοπές δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Έτσι φέτος οι τουρίστες κάνουν μεν διακοπές, αλλά ξοδεύοντας πολύ λιγότερα και διανυκτερεύοντας λιγότερες μέρες» συμπληρώνουν στις τοποθετήσεις τους.
Μετά την Κέρκυρα το GRTimes.gr αποτυπώνει το κλίμα σε Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά.
Λευκάδα – Εκρηκτικό μείγμα αυξημένης κίνησης και χαμηλής ποιότητας τουριστών
Η Λευκάδα τα τελευταία χρόνια έχει πάρει κατά πολύ τα πάνω της, από τη στιγμή που δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεται κανείς σε ένα νησί, δίχως να μπει σε πλοία και να επιβαρυνθεί με τα πανάκριβα, πλέον, ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Η πρόσβαση σ’ αυτήν γίνεται οδικώς και αυτό τη φέρνει ολοένα και πιο κοντά με την ηπειρωτική Ελλάδα.
«Ποια είναι η εικόνα φέτος στο νησί;», ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας Μανώλη Θερμό. «Η εικόνα στην πόλη της Λευκάδας έχει… “αστικά” χαρακτηριστικά, με πολλά αυτοκίνητα, αναρχία, σοβαρή έλλειψη θέσεων πάρκινγκ» δηλώνει ο κ. Θερμός και συμπληρώνει: «Επικρατεί ένα κομφούζιο».

Μεγάλοι χαμένοι οι ιδιοκτήτες βιλών
Ο όγκος των τουριστών από τη μια, οι ελλιπείς υποδομές από την άλλη, επιβαρύνουν την όλη εικόνα. Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, κατά κύριο λόγο πρόκειται για Βαλκάνιους τουρίστες, χαμηλών εισοδημάτων, οι οποίοι κατακλύζουν τα φθηνά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν ξοδεύουν, επιβαρύνοντας ωστόσο με κάθε τρόπο τις ταλαιπωρημένες υποδομές του νησιού.
«Δεν είναι καλή η χρονιά, από όλες τις απόψεις. Δεν υπάρχει οικονομικό όφελος. Οι μόνοι ωφελούμενοι είναι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ» δηλώνει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας.
Σημαντική μείωση που φτάνει και το -30% παρατηρείται στα ξενοδοχεία, παρά το γεγονός ότι οι τιμές κινούνται σε νορμάλ επίπεδα – από 80 – 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό-, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ τρομακτική πτώση παρατηρείται στις βίλες. «Ποιος θα νοικιάσει βίλα των 1.000 ευρώ» λένε πηγές του χώρου στο GRTimes.gr.
Περισσότερος όγκος τουριστών τα Σ/Κ
Η κατάσταση με εκατοντάδες τουρίστες, περισσότερα οχήματα αλλά και λεωφορεία που επισκέπτονται το νησί μέσω τουριστικών γραφείων επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο τα Σαββατοκύριακα.
Εκείνες τις ημέρες προστίθενται και οι τουρίστες που επιλέγουν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Σ’ αυτό το είδος τουρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η εικόνα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο, και εκεί παρατηρείται μια συρρίκνωση, καθώς ένα σκάφος μισθώνεται πλέον στο μάξιμουμ της χωρητικότητας από άτομα που θέλουν να μοιραστούν όσο το δυνατόν περισσότερα τα έξοδα. Για παράδειγμα, όταν πριν από λίγα χρόνια, ανέβαιναν σ’ ένα σκάφος, κατά μέσο όρο, έξι άτομα, τώρα ανεβαίνουν οκτώ.
Πιο ομαλή η εικόνα στο Νυδρί
Γεμάτα είναι τα παραθαλάσσια θέρετρα της Λευκάδας όπως για παράδειγμα ο Αγ. Νικήτας, όπου παρατηρείται συνωστισμός στις παραλίες.
Στο επίσης πολύ τουριστικό Νυδρί, η εικόνα είναι πιο βελτιωμένη σε σχέση με το τι επικρατεί μέσα στην πόλη της Λευκάδας. «Εκεί, έχει τον πεζόδρομο, είναι πιο ομαλή η εικόνα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΞΛ κ. Θερμός.
Να σημειώσουμε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου, όπου διαχειρίστρια εταιρία είναι η Fraport Greece, το α’ εξάμηνο του 2024 σημειώθηκαν 126.251 διεθνείς αφίξεις έναντι 120.202 πέρυσι (αύξηση 5%) και για τον Ιούνιο του 2024 καταγράφηκαν 77.693 διεθνείς αφίξεις. Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί τόσο τη Λευκάδα όσο και την Πρέβεζα (μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας) και άλλες χερσαίες περιοχές, ενώ η πρόσβαση γίνεται δια μέσου της Ιονίας Οδού και της Αμβρακίας Οδού.
Ζάκυνθος – Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Στο «Φιόρο του Λεβάντε», τη Ζάκυνθο, η τουριστική κίνηση φέτος είναι και εκεί μειωμένη. Οι επαγγελματίες του κλάδου προχωρούν σε προσφορές και ελπίζουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
«Η φετινή σεζόν δεν είναι ανάλογη των αρχικών προσδοκιών, είναι χαμηλότερη» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου Χριστίνα Τετράδη και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Όπως η ίδια μας εξηγεί, υπήρξε μεν μια αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων, η οποία ωστόσο, στην πορεία, εξανεμίστηκε, από τις προσφορές που έχουν προχωρήσει.
Το υψηλό κόστος ζωής, σε συνδυασμό με τα ακριβά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια έχουν οδηγήσει σ’ αυτήν την μείωση, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να κάνουν λιγότερες ημέρες διακοπές και να ξοδεύουν λιγότερα.
«Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιρού, έχουμε μπροστά μας Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δυο μήνες που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη σεζόν και το πώς τελικά θα κινηθεί, ώστε να υπάρξει μια σωστή ανάλυση» δηλώνει στο GRTimes.gr η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ κα. Τετράδη.
Ερωτηθείς σχετικά με τις υποδομές στο νησί, επισημαίνει πως και η Ζάκυνθος υπολείπεται σε θέμα υποδομών -είναι οριακά σε θέμα λειψυδρίας κλπ.- και θα πρέπει να υπάρξει «ένα σοβαρό fast track για το κομμάτι των υποδομών» υπογραμμίζει.
Σχετικά με τις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός», το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία του INSETE INTELLIGENCE, υπήρξε αύξηση 6,9% με 327.235 διεθνείς αφίξεις έναντι 306.214 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τον Ιούνιο του 2024 καταγράφηκαν 190.596 διεθνείς αφίξεις με πρώτη αγορά τη Μεγάλη Βρετανία και 69.446 αφίξεις, δεύτερη την Πολωνία με 25.884 αφίξεις, τρίτη την Ολλανδία με 20.349 αφίξεις, τέταρτη τη Γερμανία με 11.798 αφίξεις και πέμπτη την Ιταλία με 11.540 αφίξεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, διαχειρίστριας εταιρίας του αεροδρομίου, για τον Ιούνιο του 2024 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.285 κινήσεις αεροσκαφών.
Κεφαλονιά – Μείωση στην κατανάλωση
Αντίστοιχη με τα υπόλοιπα μεγάλα νησιά του Ιονίου είναι η εικόνα και στην Κεφαλονιά, όπου ναι μεν υπάρχει αύξηση στις αφίξεις τόσο στο διεθνές αεροδρόμιο «Άννα Πολλάτου» όσο και στα λιμάνια, όμως αυτές οι αφίξεις δεν αποτυπώνονται τουλάχιστον στα ξενοδοχεία.
«Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κυμαίνονται περίπου στο 95%» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος, προσθέτοντας ότι η ακρίβεια και τα μειωμένα έσοδα των τουριστών οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης. «Γενικότερα, παρατηρείται μια κόπωση στην κατανάλωση» σχολιάζει ο κ. Τιμοθεάτος.
Δεν μας φταίει ο υπερτουρισμός
Σ’ ότι αφορά τις υποδομές του νησιού, με την αποκομιδή των απορριμμάτων όπως επισημαίνεται δεν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα, αντιθέτως υπάρχουν προβλήματα σε θέματα λειψυδρίας, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς στην περιοχή της Σάμης, καθώς και στην περιοχή Ελειού Πρόννων, το νοτιότερο σημείο του Δήμου Αργοστολίου.
«Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα προβλέψουμε νωρίτερα, δεν μας φταίει ο υπερτουρισμός» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Τιμοθεάτος και συμπληρώνει: «Ο υπερτουρισμός είναι μια έννοια, με την οποία θέλουμε να καλύψουμε όλες αυτές τις αδυναμίες».
Σχετικά με τις διεθνείς αφίξεις, για το α’ εξάμηνο του 2024 στο αεροδρόμιο «Άννα Πολλάτου» υπήρξε μια αύξηση 1,8% σε σχέση με πέρυσι. Καταγράφηκαν 116.226 αφίξεις έναντι 114.145 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τον Ιούνιο του 2024 καταγράφηκαν 72.883 διεθνείς αφίξεις με πρώτη αγορά τη Μεγάλη Βρετανία και 47.198 αφίξεις, δεύτερη την Ιταλία με 8.381 αφίξεις, τρίτη την Αυστρία με 3.261 αφίξεις, τέταρτη τη Ολλανδία με 2.737 αφίξεις και πέμπτη την Τσεχία με 2.521 αφίξεις.
Πηγή: https://www.grtimes.gr/