Ηλεκτρικό ρεύμα: Το ενδεχόμενο να αρχίσουν να σκάνε… κανόνια το ένα μετά το άλλο φαντάζει όλο και πιθανότερο στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, με τους πάροχους να είναι στα όριά τους.
Οπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, μικρές εταιρείες εμπορίας-διανομής προϊόντων ενέργειας βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα ταμειακά προβλήματα. Εχοντας συσσωρεύσει επί χρόνια ζημίες, εξανέμισαν τα κεφάλαια τους και δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οπως αναφέρεται, υπάρχουν μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, που η αποπληρωμή τους καθυστερεί πέραν του συνήθους.Τα προβλήματα διογκώνονται το τελευταίο δίμηνο, με τη μεγάλη άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, καθώς το σύνολο του επιπλέον κόστους δεν μπορεί να μετακυληθεί στους πελάτες-καταναλωτές.
Αυτό το επιτυγχάνουν μόνον ορισμένες εταιρείες που καλύπτονται πλήρως από τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα συμβόλαιά τους – φθάνοντας μάλιστα στο αντίθετο άκρο, με υπερβολικές ρήτρες που αποτελούν αντικείμενο έρευνας της ΡΑΕ.
.Το υπουργείο Ενέργειας έχει ενημερωθεί για τα οικονομικά προβλήματα των εταιρειών και είναι έτοιμο να παρέμβει πριν τα προβλήματα καταστούν ανυπέρβλητα και “σκάσουν κανόνια”
Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε πού θα φτάσουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ
Ούτε η λέξη «απόγνωση« μοιάζει ικανή να περιγράψει τα όσα ζούνε οι καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Σε δυσθεώρητα ύψη «καλπάζει» ξανά η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, που προσεγγίζει σήμερα τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ουδεμία σημαντική και… ελπιδοφόρα αποκλιμάκωση έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που συνιστά προάγγελο, όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, για μετακύλιση των εν λόγω αυξημένων τιμών στα ενεργειακά τιμολόγια.
Η κυβέρνηση, που παρακολουθεί το «φαινόμενο», φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
Αποτελεί και μονόδρομο μια τέτοια πράξη, με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που εξακολουθούν να διέπουν το διεθνές ενεργειακό περιβάλλον και ενδεχομένως να μεταβληθούν επί τα χείρω, σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία.
Οι παρεμβάσεις, άλλωστε, στα ενεργειακά τιμολόγια, αποτελούν τη μοναδική πάγια εξαίρεση που προτίθεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, σ’ ό,τι αφορά στα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν αυτός που προανήγγειλε σήμερα την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. «Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, προφανώς και κρίνεται αναγκαία και συνεχής, καθώς η χώρα έχει το θλιβερό «προνόμιο» να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα με το πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι καταναλωτές στη χώρα μας, μαζί μ’ αυτούς στην Ολλανδία και το Βέλγιο, δύο κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, πληρώνουν «χρυσό» το ηλεκτρικό ρεύμα.
Είναι χαρακτηριστικό, βάσει των επίσημων στοιχείων, ότι εντός του Δεκεμβρίου του 2021, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κάτι που καταδεικνύει ανάγλυφα, ότι το μείζον πρόβλημα διογκώνεται, παρά τις κρατικές παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε τι λογαριασμοί φτάνουν σε απλά νοικοκυριά
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους καταναλωτές. Ο λογαριασμός ρεύματος του παραδείγματος είναι πραγματικός και ένας από τους πρώτους εκκαθαριστικούς που περιλαμβάνουν καταναλώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Αποδεικνύει δε, ότι παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, η χρέωση μιας κιλοβατώρας -σε τελική τιμή λιανικής- μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 30 λεπτά.
Ο καταναλωτής του παραδείγματος έλαβε εκκαθαριστικό λογαριασμό με κατανάλωση 692 κιλοβατωρών -515 στην ημερήσια κατανάλωση και 177 στην νυχτερινή- οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα 40 ημέρων.
Είναι μια κατανάλωση που ξεφεύγει λίγο από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά δεν θεωρείται «ακραία» ειδικά για φθινοπωρινούς μήνες, όπου ξεκινούν και ανάβουν και το θερμοσίφωνο αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.
Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας εισέπραξε για τον εαυτό της περί τα 74 ευρώ. Τιμολόγησε με 11 λεπτά την ημερήσια κιλοβατώρα και με 8 λεπτά την νυχτερινή. Σε αυτό το ποσό όμως προστέθηκαν επιπλέον… 155 ευρώ εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Δηλαδή, η χρέωση ενέργειας τριπλασιάστηκε στο συγκεκριμένο διάστημα λόγω της ρήτρας, η οποία επιβάρυνε με το δυσθεώρητο ποσό των 22 λεπτών την κάθε κιλοβατώρα.
Μπροστά σε τέτοια επιβάρυνση, τι να κάνουμε και τα περίπου 48 ευρώ που ήταν η επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Απλώς περιόρισαν την έκταση της ζημιάς. Φυσικά, στον τελικό λογαριασμό προστέθηκαν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (περίπου 32,17 ευρώ) αλλά και ο ΦΠΑ 14,59 ευρώ.
Αυτή θα είναι η εικόνα για όλους τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καθώς και ο τρέχων μήνας κινείται με πολύ υψηλά επίπεδα τιμών χονδρικής.
Οι καταναλωτές που έχουν μείνει στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα επιβαρυνθούν με τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα της ρήτρας όποια και αν είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζονται.
Για τους δε πρώτους μήνες του 2022 θα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και αν θα θεσπιστούν ή όχι κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας
Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…
Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.
Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.
Πηγή: xristika.gr