Ερχονται 120 δόσεις για όλους, χωρίς κριτήρια -Ολες οι λεπτομέρειες

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για το επερχόμενο «κούρεμα» στις ασφαλιστικές οφειλές και τη θέσπιση 120 δόσεων, προκειμένου να απελευθερωθούν χιλιάδες επαγγελματίες που είναι «όμηροι» χρεών και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Η ρύθμιση αναμένεται να «ψαλιδίσει» κατά 70% -κατά μέσο όρο- τις ασφαλιστικές οφειλές και τις προσαυξήσεις και αφορά 958.000 μη μισθωτούς και ειδικότερα 584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ.

Βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους στο υπουργείο Εργασίας, η νέα αυτή ρύθμιση, που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη στην Αθήνα, στις 21 Ιανουαρίου, δυνητικά αφορά περισσότερους από 900.000 ασφαλισμένους, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες –περίπου 550.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ–, 350.000 αγρότες και 20.000 επιστήμονες.

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται εδώ και μήνες στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και στο οικονομικό επιτελείο, η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και έως τις 31/12/2016. Τα ποσά των οφειλών θα επανυπολογιστούν σύμφωνα με το νέο σύστημα εισφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σχετικά με τις 120 δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, επεξεργάζεται ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης που θα περιλαμβάνει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ισχύουν μέχρι σήμερα, ο διακανονισμός των 120 δόσεων θα αφορά το χρέος που θα προκύπτει μετά το «κούρεμα» της κύριας οφειλής, δηλαδή μετά τον επανυπολογισμό της, και των προσαυξήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Μάρτιο, δεν θα προβλέπει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Το μόνο κριτήριο θα είναιο το χρέος να είναι μεαλύτερο των 3.000 ευρώ. Αν είναι μικρότερο, τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να υπαχθεί στις 36 δόσεις.

Ιδιωτικοποιήσεις προ των πυλών

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στο άμεσο διάστημα θα αναρτηθεί η προκήρυξη για την άδεια καζίνο στο ελληνικό, ενώ ταυτόχρονα θα υπογραφεί και η σύμβαση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στο μεταξύ, σταθερά προχωρά και το σχέδιο για τα Ελληνικά Πετρέλαια, με το υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζει νομοσχέδια για τον διαχωρισμό των δικτύων από το υπουργείο Ναυτιλίας, για την παραχώρηση των δραστηριοτήτων στα τέσσερα λιμάνια.
«Παγωμένο», την ίδια ώρα, δείχνει το ζήτημα της Εγνατίας Οδού.

Πηγή: Ερχονται 120 δόσεις για όλους, χωρίς κριτήρια -Ολες οι λεπτομέρειες | iefimerida.gr