Το σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού – οι αποφάσεις των μεγάλων εργοδοτών και το ποσοστό “ισορροπίας” στις αυξήσεις των εργαζομένων
Το 2023 θα είναι έτος αυξήσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Και όχι μόνο για τους δικαιούχους του κατώτατου μισθού. Όταν εταιρείες του μεγέθους του Σκλαβενίτη ανακοινώνουν αυξήσεις της τάξεως του 5% για τους χαμηλόμισθους του ομίλου -και μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους καθώς η συγκεκριμένη αλυσίδα είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας- τότε είναι δεδομένο ότι εκπέμπεται σήμα στην αγορά. Το 5% είναι ένα ποσοστό που θα πρέπει να το κρατήσουμε για μια σειρά από λόγους οι οποίοι είναι οι εξής:
1. Το 5% είναι κοντά στο επίπεδο του δομικού πληθωρισμού. Δηλαδή της μεταβολής των τιμών πέραν της ενέργειας και των τροφίμων. Είναι ένα σημαντικό “μήνυμα” ότι μπορούν να καλυφθούν οι απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων από την “καρδιά” του πληθωρισμού
2. Το 5% υπολείπεται του μέσου ετήσιου πληθωρισμού για το 2022 ενώ φαίνεται να καλύπτει ολόκληρο τον πληθωρισμό για το 2023. Έτσι, στέλνεται ένα μήνυμα εκκίνησης της προσπάθειας αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος. Επειδή όμως το ποσοστό είναι χαμηλότερο του αθροίσματος του πληθωρισμού του 2022 και του 2023 (σ.σ. το 2022 δεν είχαμε αύξηση στον ιδιωτικό τομέα πέραν του κατώτατου) αντικρούεται και το επιχείρημα ότι πρόκειται για αύξηση που ρίχνει νερό στον μύλο του πληθωρισμού.
3. Το 5% αν εφαρμοστεί στον κατώτατο μισθό, ανεβάζει τις μεικτές αποδοχές στα επίπεδα των 750 ευρώ μεικτά. Ένα ακόμη μήνυμα για ανάκτηση ενός “κεκτημένου” που ίσχυε πριν από τα μνημόνια. Συμβολισμός; Μπορεί αλλά ενόψει εκλογών είναι έντονος.
Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ενώ είναι δεδομένο ότι μετά την κίνηση Σκλαβενίτη θα ανοίξει ο διάλογος και σε άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε, τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν αυξήσεις κερδών σε χιλιάδες επιχειρήσεις οπότε η πίεση θα είναι αυξημένη και εξαιτίας αυτού του λόγου. Όσον αφορά στην διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, το τι πραγματικά σημαίνει στην πράξη μια αύξηση της τάξεως του 5-6% μπορείτε να το δείτε με τη βοήθεια του ακόλουθου εργαλείου: Αύξηση 5% ανεβάζει τις μεικτές αποδοχές από τα 713 στα 749 ευρώ και τα καθαρά, από τα 612,5 ευρώ στα 640,5 ευρώ. Μπορείτε να πειραματιστείτε με τα ποσοστά και τις τριετίες όπως επίσης και το αν ο εργαζόμενος είναι άγαμος ή έγγαμος. Να ξέρετε ότι από το νέο έτος, θα υπάρχουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο εισοδήματος.