Φορολογικοί έλεγχοι: Σαφάρι ξεκινά από την εφορία με φορολογικούς ελέγχους στην αρχή από υποθέσεις για τις οποίες επέρχεται παραγραφή στο τέλος του 2020, στερώντας από το Δημόσιο το δικαίωμα να επιβάλει φόρους και πρόστιμα, ακόμα και αν υπάρχει αυταπόδεικτη φοροδιαφυγή. Στο στόχαστρο μεγάλες και φρέσκες φορολογικές υποθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Οι φορολογικοί έλεγχοι αφορούν κατά πρώτο λόγο υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και κατά βάση αφορούν πέντε κατηγορίες:

  • Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2014 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2019.
  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στη χρήση του 2011, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2017.
  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2009, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, «συμπληρωματικά» στοιχεία, (π.χ. εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.
  • Σημειώνεται ότι από τα συμπληρωματικά στοιχεία εξαιρούνται οι καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
  • Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2009 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από την 1-1-2011 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2009 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει την 31-12-2020.

Όμως δεν θα είναι μόνο αυτοί που θα βρεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας. Θα επιστρέψουν οι συνήθεις έλεγχοι σχεδόν παντού. Μάλιστα όπως σημειώνεται δεν θα υπάρξει ανοχή σε θέματα που αφορούν μη απόδοση ΦΠΑ, έκδοση πλαστών – εικονικών φορολογικών στοιχείων και βέβαια μη έκδοση αποδείξεων.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Προηγούμενο άρθροΤουρισμός: Πάει πίσω και το πρόγραμμα της Austrian Airlines για Κεφαλονιά-Πρώτη πτήση από Βιέννη στις 7 Αυγούστου!
Επόμενο άρθροΔήμος Αργοστολίου: Ο Θεόφιλος όρισε Γραμματέα της Επιτροπής διεξαγωγής δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση ή μίσθωση πραγμάτων (απόφαση)