Έρχονται νέα μέτρα στήριξης: Επιστρέφει το Market Pass και έρχεται το «Καλάθι του Νονού» πριν το Πάσχα;

Νέα οικονομικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση: πιθανή επιστροφή του Market Pass, κουπόνια για τρόφιμα και «καλάθι του νονού» για τις πασχαλινές αγορές. Δείτε ποιοι θα ωφεληθούν.

Η κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζεται ένα νέο πλέγμα οικονομικών παρεμβάσεων για να περιορίσει τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από το αυξημένο κόστος ζωής. Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και βασικών αγαθών συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα να εξετάζονται νέα μέτρα οικονομικής στήριξης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορες προτάσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν δύο παρεμβάσεις που ήδη προκαλούν έντονο ενδιαφέρον: η πιθανή επαναφορά του Market Pass για τις αγορές τροφίμων και η εφαρμογή του λεγόμενου «καλαθιού του νονού» ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Πιθανή επιστροφή του Market Pass

Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η επαναφορά της επιδότησης αγορών τροφίμων μέσω του Market Pass. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν με στόχο να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος βασικών προϊόντων.

Η πιθανή επανενεργοποίησή του θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική ανάσα σε χιλιάδες πολίτες, καλύπτοντας μέρος των δαπανών για τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Παρότι δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί λεπτομέρειες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η εφαρμογή ενός παρόμοιου μοντέλου επιδότησης, πιθανόν με ψηφιακές πληρωμές ή κουπόνια που θα χρησιμοποιούνται σε καταστήματα τροφίμων.

Η συζήτηση για την επιστροφή του μέτρου συνδέεται άμεσα με τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζουν τις τιμές των βασικών αγαθών.

Νέο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για ευάλωτα νοικοκυριά

Παράλληλα με τα πιθανά νέα μέτρα, προχωρά και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στήριξης για νοικοκυριά που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής στήριξης που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027». Στόχος της δράσης είναι να διασφαλιστεί ότι οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και βασικά αγαθά.

Η ενίσχυση θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικών κουπονιών, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε συνεργαζόμενα καταστήματα.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι κυρίως όσοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι οποίοι θα εντάσσονται αυτόματα στο σύστημα. Παράλληλα, δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και άτομα που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, εφόσον η κατάστασή τους πιστοποιηθεί από κοινωνικές υπηρεσίες δήμων ή από τα Κέντρα Κοινότητας.

Τα ηλεκτρονικά κουπόνια θα έχουν ισχύ έξι μηνών και θα μπορούν να ανανεώνονται, εφόσον οι δικαιούχοι εξακολουθούν να πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, με τον συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

«Καλάθι του νονού»: Το νέο μέτρο για το Πάσχα

Παράλληλα με τα μέτρα στήριξης για τρόφιμα, η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου που συνδέεται με τις αγορές της πασχαλινής περιόδου.

Πρόκειται για το λεγόμενο «καλάθι του νονού», το οποίο έχει στόχο να συγκρατήσει τις τιμές σε προϊόντα που παραδοσιακά αγοράζονται για τα παιδιά το Πάσχα.

Στο καλάθι αναμένεται να περιλαμβάνονται προϊόντα όπως σοκολατένια αυγά, πασχαλινές λαμπάδες, εποχιακά γλυκίσματα, παιχνίδια αλλά και δώρα για παιδιά και εφήβους.

Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες πριν από το Πάσχα, με πιθανότητα ενεργοποίησης ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, μόλις εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλες αλυσίδες λιανικής και καταστήματα παιχνιδιών θα συμμετέχουν υποχρεωτικά στο μέτρο. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον ένα προϊόν από κάθε κατηγορία σε χαμηλότερη ή ελεγχόμενη τιμή.

Πώς θα αναγνωρίζουν οι καταναλωτές τα προϊόντα

Τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι του νονού» θα φέρουν ειδική σήμανση στα ράφια των καταστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές θα μπορούν εύκολα να τα εντοπίζουν κατά τη διάρκεια των αγορών τους.

Η πρακτική αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί και σε άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», διευκολύνοντας τους πολίτες να συγκρίνουν τιμές και να επιλέγουν πιο οικονομικές λύσεις.

Στόχος η ανακούφιση των νοικοκυριών

Οι νέες παρεμβάσεις που εξετάζονται έχουν ως βασικό στόχο να περιορίσουν τις συνέπειες της ακρίβειας και να προσφέρουν οικονομική ανάσα στους πολίτες.

Αν τελικά προχωρήσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, θα αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής στήριξης της κατανάλωσης και ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε μια περίοδο όπου οι πιέσεις στο οικογενειακό εισόδημα παραμένουν έντονες.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το αν και πότε θα εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, καθώς και ποιοι θα είναι τελικά οι δικαιούχοι.