Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε μια περίοδο προσαρμογής, καθώς προετοιμάζουν την εφαρμογή των «δυναμικών» τιμολογίων από το φθινόπωρο. Αυτά τα τιμολόγια, τα οποία θα εξαρτώνται από τις τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, αναμένεται να φέρουν αλλαγές στον τρόπο που οι καταναλωτές διαχειρίζονται την κατανάλωση ρεύματος. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον για τα διζωνικά τιμολόγια, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, παραμένει περιορισμένο, με τη ΔΕΗ να αποτελεί εξαίρεση, καθώς διατηρεί το μεγαλύτερο πελατολόγιο.
Τα διζωνικά τιμολόγια παρέχονται σε καταναλωτές που διαθέτουν νυχτερινό ή έξυπνο μετρητή και διαχωρίζουν τη χρέωση του ρεύματος σε δύο χρονικές περιόδους μέσα στην ημέρα. Οι νέες χρονικές ζώνες έχουν σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, η μεγάλη παραγωγή από φωτοβολταϊκά τις μεσημεριανές ώρες μειώνει το κόστος της ενέργειας, ενώ η αυξημένη ζήτηση για θέρμανση ή ψύξη τα απογεύματα ανεβάζει τις τιμές. Το ωράριο χαμηλότερης χρέωσης είναι το εξής:
Χειμερινό ωράριο (Νοέμβριος – Μάρτιος):
- Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. – 3 μ.μ.
- Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 5 π.μ.
Θερινό ωράριο (Απρίλιος – Οκτώβριος):
- Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. – 3 μ.μ.
- Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. – 4 π.μ.
Παράλληλα, η επόμενη γενιά τιμολογίων αφορά τα δυναμικά τιμολόγια, τα οποία θα προσαρμόζονται κάθε ώρα του 24ώρου, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του ρεύματος κυμάνθηκε από μόλις 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα το μεσημέρι της Τετάρτης έως 243 ευρώ το πρωί της Δευτέρας, αντανακλώντας τις διαφορές στην παραγωγή και τη ζήτηση. Έτσι, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν τα δυναμικά τιμολόγια θα έχουν κίνητρο να μεταφέρουν την κατανάλωσή τους σε ώρες με χαμηλότερες τιμές.
Το νέο πλαίσιο που έχει προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προβλέπει ότι οι τιμές των δυναμικών τιμολογίων θα ανακοινώνονται έως τις 8 μ.μ. της προηγούμενης ημέρας. Αυτές θα αποτελούνται από μία σταθερή βασική τιμή και ένα μεταβλητό σκέλος που θα συνδέεται με τις διακυμάνσεις της αγοράς. Επιπλέον, οι προμηθευτές θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους καταναλωτές εάν οι τιμές ξεπεράσουν τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ειδικές ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται όταν η τιμή υπερβεί τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από την 1η Οκτωβρίου, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές, όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η ΗΡΩΝ, η NRG, η ELPEDISON και η Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν τα δυναμικά τιμολόγια στους πελάτες τους. Ωστόσο, παραμένει το ερώτημα κατά πόσο τα τιμολόγια αυτά θα είναι αρκετά ελκυστικά, ώστε να πείσουν τους καταναλωτές να μεταφέρουν τη χρήση τους στις ώρες μη αιχμής.
Η επιτυχία του νέου αυτού μοντέλου εξαρτάται επίσης από την ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, προγραμματίζεται η εγκατάσταση 550.000 νέων έξυπνων μετρητών το 2025, ενώ από το 2026 έως το 2030 αναμένεται να εγκαθίστανται 1,2 εκατομμύρια μετρητές κάθε χρόνο, με στόχο να εξοπλιστούν όλοι οι καταναλωτές.