Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται πλέον τα γυμναστήρια μετά το παρατεταμένο lockdown, έχοντας ήδη χάσει 35-40% του ετήσιου τζίρου τους που καταγράφεται παραδοσιακά την περίοδο Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου από νέες συνδρομές. Με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει το άνοιγμά τους στο τέλος του Ιουνίου και με ανοιχτό το ενδεχόμενο η ημερομηνία να αλλάξει, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών γυμναστηρίων στρέφουν το βλέμμα τους στον προσεχή Οκτώβριο και Νοέμβριο, περίοδος που συγκεντρώνεται επίσης ένα 35-40% των νέων συνδρομών.
«Δεν γίνεται από τη μια να ανοίγουν τις σχολές χορού όπου ο συγχρωτισμός είναι πολύ μεγαλύτερος και να μην ανοίγουν τα γυμναστήρια που έτσι και αλλιώς εφάρμοζαν μια σειρά από πρωτοκόλλα και πριν την εποχή του κορονοιου. Στα γυμναστήρια χρησιμοποιούσαμε και πετσέτες και αντισηπτικά και καθαρά παπούτσια. Πως επιτρέπουν τους αγώνες μπάσκετ, ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων και δεν επιτρέπουν το άνοιγμα των γυμναστηρίων», δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης Κώστας Φακής και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση από την κυβέρνηση σε όλους τους κλάδους».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης έχει ήδη χαθεί το 35-40% του τζίρου που καταγράφονταν το τρίμηνο Μαρτίου, Απριλίου Μαΐου και ήδη οι όποιοι σχεδιασμοί-για όσους αντέξουν-γίνονται με ορίζοντα τον προσεχή Οκτώβριο και Νοέμβριο οπότε και συγκεντρώνεται ένα ακόμη 35-40% του συνολικού τζίρου. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα μεγάλα γυμναστήρια που έχουν και πολλούς εργαζόμενους. «Είναι σίγουρο ότι πολλά δεν θα ξανανοίξουν. Και τους 35.000 – 40.000 εργαζόμενους στα γυμναστήρια πώς θα τους κρατήσουν όταν αυτά παραμένουν κλειστά. Το ότι έχουμε ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν μας λέει τίποτα».
Από την άλλη πλευρά, η Επιστημονική Επιτροπή του Yπουργείου Yγείας, τα χαρακτηρίζει χώρους «υψηλού ρίσκου», δεδομένου ότι η λειτουργία τους έρχεται αντιμέτωπη με έναν από τους βασικότερους κανόνες κατά την περίοδο της πανδημίας: την αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι έντονες εκπνοές των αθλουμένων αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ προβληματισμός επικρατεί και σχετικά με τη λειτουργία του εξαερισμού και των κλιματιστικών μονάδων.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 2500 μονάδες παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης
«Τα γυμναστήρια είναι ένας χώρος ο οποίος έχει υψηλό ρίσκο. Είναι πολλοί άνθρωποι μαζί, οι αναπνοές είναι έντονες και η εκπομπή σωματιδίων της αναπνοής γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα θέλαμε να είναι από τους χώρους που θα ανοίξουν, παρά μόνο προς το τέλος, όταν θα είμαστε πολύ σίγουροι. Και επίσης, είναι και το θέμα του εξαερισμού και του κλιματισμού μέσα στο χώρο του γυμναστηρίου», ανέφερε σχετικά ο διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την ενημέρωση της Κυριακής.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 2500 μονάδες παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης, οι οποίες απασχολούν περίπου 42000 εργαζομένους (γυμναστές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό κλπ).
Δυσοίωνη η επόμενη μέρα
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων, είναι δεδομένο ότι μετά την ομαλοποίηση της διαμορφωθείσας κατάστασης από την κρίση του κορονοϊού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η λήψη υπηρεσιών σωματικής άσκησης δεν θα αποτελεί προτεραιότητα των πολιτών.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη από τον αμερικανικό ιστότοπο RunRepeat.com, η οποία κατέδειξε ότι σχεδόν τα μισά (46,67%) από τα μέλη των γυμναστηρίων παγκοσμίως δεν θα επιστρέψουν στα γυμναστήρια μόλις ανοίξουν. Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από 24 Απριλίου έως 1 Μαΐου, συμμετείχαν 10.824 μέλη, από 116 χώρες, εκ των οποίων τα 6636 ήταν από τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, αρκετά μέλη των ιδιωτικών γυμναστηρίων επικοινώνησαν τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονική επιστολή, με τους ιδιοκτήτες τους και αξίωσαν από αυτούς χρονική επέκταση του προγράμματος τους, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα γυμναστήρια τελούσαν σε προσωρινή παύση της λειτουργίας τους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, αξίωσαν και επιστροφή των χρημάτων που είχαν καταβάλει, κάτι που προβλέπεται από σχετική Υπουργική Απόφαση.
Οι ιδιοκτήτες αναμένουν την τελική ημερομηνία επανέναρξης της δραστηριότητάς τους προκειμένου να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, εκφράζει την απορία «γιατί η Ιταλία με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και με 30.000 απώλειες ανθρώπινης ζωής επέτρεψε το άνοιγμα των γυμναστηρίων στις 25 Μαΐου;», ενώ όσον αφορά στη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων, τονίζει ότι οι επιχειρήσεις θα συμμορφωθούν με τις σχετικές οδηγίες των υγειονομικών Αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα κλιματιστικά και ιδίως αυτά που κάνουν ανακύκλωση του αέρα, αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού όταν υπάρχει κρούσμα μέσα στο χώρο, ενώ το υπουργείο Υγείας, έχει εκδώσει εγκύκλιο για την ασφαλή λειτουργία τους.
Γυμναστήρια: Πώς θα λειτουργούν μόλις ανοίξουν – Ολες οι αλλαγές
Οδηγίες για το πώς θα λειτουργούν τα γυμναστήρια μόλις αυτά ανοίξουν έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αριθμός των παρευρισκομένων θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά του εκάστοτε γυμναστηρίου. Ακόμη, ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να ενημερώνει προηγουμένως τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου ότι θα πάει για προπόνηση. Επίσης, έχει καθοριστεί ότι η απόσταση ανάμεσα στα όργανα, όπως είναι οι διάδρομοι, θα είναι τα δύο μέτρα. Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ:
Χώρος γυμναστηρίου
- ανάρτηση, στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οδηγιών που αφορούν
- στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής
- στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
- στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη
- ταυτόχρονη παρουσία αριθμού ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά (αθλούμενοι και προσωπικό)
- είσοδος των αθλουμένων με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης
- πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού
- αλκοολούχο αντισηπτικό
- χειρουργικές μάσκες
- γάντια μιας χρήσης
- τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία
- απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα (πχ διάδρομοι)
- καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, μετά από κάθε χρήση
- απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων, ντους, σάουνας. Προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους
- χρήση της τουαλέτας με προδιαγραφές
- κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού
- σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό του νερού
- νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία
- χειροπετσέτες
- ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων
- τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)
Συχνός καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους
- λειτουργία εγκαταστάσεων κλιματισμού σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΥ, «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων»
- απαγόρευση χρήσης μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων
- διάθεση μόνο εμφιαλωμένου νερού
Προσωπικό
- υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους
- εκπαίδευση, εξοικείωση και συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
- εκπαίδευση, εξοικείωση και σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής
- αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας
- άμεση απομάκρυνση από τα χώρο στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-10 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας του
- εάν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρόβλεψη για ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης
Αθλούμενοι
- χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου
- μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο
- χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής
- εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης
- χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα)
- Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα)
- πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (600 C)
- αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου
Πηγή: ethnos.gr