Έρευνα Tornos News:Τι συζητούν οι ξένοι τουρίστες για τις διακοπές τους στην Ελλάδα το 2020 και το 2021

Η πανδημία του κορωνοϊού εύλογα έχει επηρεάσει ποικιλοτρόπως τις ταξιδιωτικές διαθέσεις των τουριστών.

Στα forums μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού αλλά και σε νέες κοινότητες που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα, καθώς και στα social media, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μία τεράστια διάσταση απόψεων σχετικά με τα ταξίδια το 2020 αλλά και το 2021.

Ίσως είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τουρισμού που οι τουρίστες διακατέχονται από τόσο μεγάλη σύγχυση, γεγονός πολύ λογικό, εφόσον δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία σαφής απόφαση για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, τα υγειονομικά μέτρα άλλα πρακτικά ζητήματα, όμως όλοι συμφωνούν στο εξής: Θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα αλλά με όρους.

Ας δούμε τι συζητείται σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Tornos News σε διαφορετικά φόρουμ Αμερικανών και Άγγλων τουριστών, μεταξύ 29 Απριλίου και 4 Μαΐου, σχετικά με ταξίδια στη χώρα μας.

Κρατήσεις στα τέλη Ιουνίου

Αμερικανοί τουρίστες προβαίνουν σε κρατήσεις ξενοδοχείων στην Ελλάδα, στα τέλη Ιουνίου. Σκέφτονται ότι έχουν περιθώριο εάν θα πρέπει τελικά να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους, με επιστροφή 100% των χρημάτων τους από τα ξενοδοχεία και με λήψη voucher από τις αεροπορικές εταιρείες. Στις συζητήσεις αυτές, τίθεται και το ζήτημα του κατά πόσον θα μπορούν να αγοράσουν ταξιδιωτική ασφάλεια και αν αυτή θα τους καλύπτει σε περίπτωση που νοσήσουν από κορωνοϊό.

Επίσης, πιστεύουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι μια υπέροχη στιγμή για να ταξιδέψει κανείς σε πολλά μέρη με μειωμένο κόστος, εάν δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. Οι τουρίστες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι πολύ ασφαλής επιλογή γιατί ο κορωνοϊός αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και άψογα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες είναι στα υπέρ της απόφασής τους, εφόσον θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δεν επιβιώνει στο ελληνικό καλοκαίρι. Μια πιο συναισθηματική κατηγορία τουριστών φοβάται ότι η Ελλάδα θα είναι διστακτική στο να δεχτεί Αμερικανούς τουρίστες, λόγω του τεράστιου υγειονομικού προβλήματος σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι Αμερικανοί αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να ρισκάρουν να μεταφέρουν τον κορωνοϊό από τις ΗΠΑ στην αγαπημένη χώρα διακοπών τους.

Έκπληξη για τα κλειστά resort, ταβέρνες και εστιατόρια στα ελληνικά νησιά

Είναι εντυπωσιακό το ποσοστό των ξένων τουριστών που δεν γνωρίζουν ότι το lockdown δεν αφορά μόνο στην ενδοχώρα, αλλά και στα ελληνικά νησιά, όσο μικρά και αν είναι. Αν και οι περισσότεροι μελλοντικοί ταξιδιώτες στη χώρα μας ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τις συζητήσεις τους και τις ανταλλαγές ειδησεογραφικών link, υπάρχει και ένα ποσοστό το οποίο αγνοεί εντελώς την κατάσταση, παρουσιάζοντας διαφορετικές αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, όταν τους εξηγείται από ενημερωμένους τουρίστες ότι το προσωρινό lockdown και τα υγειονομικά μέτρα που θα ακολουθήσουν αφορούν και στα νησιά, το κατανοούν απολύτως και δηλώνουν ότι ήταν αφελείς να πιστεύουν το αντίθετο. Ήλπιζαν ωστόσο ότι τουλάχιστον οι ντόπιοι θα απολάμβαναν ελευθέρα τον τόπο τους. Ένα άλλο ποσοστό, δεν δέχεται ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στην Ελλάδα τον Ιούλιο και απλά ζητά πληροφορίες για τα δρομολόγια των λεωφορείων και για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει ότι ίσως κάποια ξενοδοχεία να μην ανοίξουν καθόλου.

Δισταγμός για το «υγειονομικό διαβατήριο»

Στα forum συζητείται έντονα το ζήτημα του λεγόμενου «υγειονομικού διαβατηρίου». Υπάρχει μια εύλογη σύγχυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου. Οι τουρίστες αναρωτιούνται εάν ένα τεστ κορωνοϊού θα ήταν αξιόπιστο, για πόσο χρονικό διάστημα θα ήταν αξιόπιστο και κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνεται το τεστ αυτό. Εκφράζεται επίσης υγειονομικός φόβος για το αεροπλάνο και υπάρχει σαφής παραπληροφόρηση σχετικά με το πώς θα πετούν τα αεροπλάνα, δηλαδή κάποιοι τουρίστες πληροφορούν τους υπόλοιπους για ενδεχόμενα πρωτόκολλα στις πτήσεις, τα οποία δεν υφίστανται ακόμη. Ένα επίσης ποσοστό δεν εμπιστεύεται τα οποιαδήποτε υγειονομικά πρωτόκολλα και θα περιμένει το εμβόλιο για να ταξιδέψει.

Άρνηση για τα υγειονομικά μέτρα

Αρκετοί τουρίστες έχουν ακυρώσει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια για το 2020 ούτως ή άλλως, όχι γιατί δεν εμπιστεύονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα εφαρμοστούν, όταν και όπως αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αλλά γιατί δεν διανοούνται να κάνουν διακοπές μέσα σε μία «προστατευτική φυσαλίδα», ή «αποστειρωμένο σωλήνα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προτιμούν να αναβάλλουν τις διακοπές τους για το 2021, όταν όπως εύχονται θα έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο και δεν θα ισχύουν μέτρα «νοσοκομείου» στα καταλύματα. Ιδιαίτερος προβληματισμός σε αυτό το κομμάτι των προϋποθέσεων, παρατηρείται και όσον αφορά στη λειτουργία των πισίνων, εφόσον δεν θα μπορούν να φιλοξενούν πολλούς τουρίστες ταυτόχρονα, ενώ ευρύτερα πιστεύουν ότι η ταξιδιωτική εμπειρία δεν θα είναι καλή με τόσους κανόνες.

Φόβος για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Οι τουρίστες φοβούνται ότι όταν αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τα αεροπορικά εισιτήρια θα είναι απλησίαστα, κυρίως λόγω των απωλειών λόγω κορωνοϊού, των περιορισμένων πτήσεων και της μείωσης του αριθμού των επιβατών. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κλείνουν τις διακοπές τους για το 2021 πολύ νωρίτερα από ότι θα έκαναν σε φυσιολογικές συνθήκες. Καταβάλουν λοιπόν όπου είναι δυνατόν πολύ μικρές προκαταβολές, δηλώνοντας ότι ακόμη κι αν δεν νιώθουν ασφαλείς να ταξιδέψουν, είναι έτοιμοι να χάσουν τα χρήματά τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 60- 100 λίρες Αγγλίας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα Άγγλου τουρίστα ο οποίος αναφέρει ότι δύο αεροπορικά εισιτήρια από Μπέρμιγχαμ για Αθήνα μετ’ επιστροφής, για τα μέσα Μαΐου 2021 με την Jet 2, κοστίζουν αυτή τη στιγμή 2.500 λίρες Αγγλίας, γεγονός που το θεωρεί εξοργιστικό. Ωστόσο δεν εγκαταλείπει την αναζήτηση, ψάχνοντας διαφορετικές πτήσεις από άλλα αεροδρόμια της Αγγλίας.

Ζουν με τις αναμνήσεις

Στα ταξιδιωτικά forum για την Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί αρκετά threads όπου οι τουρίστες μοιράζονται τις προηγούμενες ταξιδιωτικές εμπειρίες τους στη χώρα μας. Ένα από αυτά τα threads, έχει τίτλο «το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα». Είναι πολύ συγκινητικό το πόσο σημαντικές είναι για εκείνους οι διακοπές τους στους ελληνικούς τόπους, με μεγάλο ποσοστό τουριστών να επισκέπτεται δεκαετίες τα ίδια μέρη κάθε χρόνο, πολλές φορές και δύο φορές μέσα στο ίδιο καλοκαίρι. Στο τέλος όμως οι τουρίστες αυτοί διαπιστώνουν ότι ίσως το 2020 να πρέπει να ζήσουν μόνο με τις αναμνήσεις, ελπίζοντας σε ένα ελεύθερο από κορωνοϊό και περιορισμούς 2021.

Μοιράζονται ελληνικές συνταγές

Ένα ακόμη αγαπημένο θέμα συζήτησης είναι η ανταλλαγή ελληνικών συνταγών, καθώς και οι πληροφορίες εύρεσης των αυθεντικών συστατικών. Πρώτα στις προτιμήσεις είναι το τζατζίκι, το οποίο πρέπει να γίνει αυστηρά και μόνο με αληθινό ελληνικό γιαούρτι, η χωριάτικη σαλάτα, οι κολοκυθοκεφτέδες και τα μικρά τηγανιτά ψαράκια. Επιπλέον, οι τουρίστες ζητούν συμβουλές για το ποια ελληνικά αρωματικά φυτά θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στους κήπους τους, έτσι ώστε να έχουν ένα κομμάτι της Ελλάδας στο σπίτι τους.

Πηγή: tornosnews.gr