Εφορία: Η ΑΑΔΕ τιμωρεί με πρόστιμα περίπου 100.000 φορολογούμενους οι οποίοι «ξέχασαν» να υποβάλλουν μακροπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση για το οικονομικό έτος 2021.
Ειδικότερα, όσοι έχουν υποβάλλει εκπρόθεσμα την αρχική ή τροποποιητική τους δήλωση θα πληρώσουν από 100 έως 500 ευρώ είτε η εκκαθάριση είναι πιστωτική, είτε χρεωστική με την τελευταία να επιβαρύνεται και με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης της πληρωμής.
Μπορεί η «αυλαία» των φορολογικών δηλώσεων του 2022 να έπεσε στις 30 Αυγούστου 2022 αλλά ακόμη και σήμερα χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Πάνω από 100.000 αρχικές φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα με το συνολικό αριθμό των δηλώσεων έτους 2022 να έχει φθάσει στα 6.533.098, αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών.
Εφορία: Βαριά πρόστιμα
Η υποβολή εκπρόθεσμων τόσο αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ, ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
Σε όλους τους φορολογούμενους που έχασαν την προθεσμία επιβλήθηκε πρόστιμο ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό.
Εφορία: Τα πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους
Ειδικότερα τα πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους που υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:
Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό.
Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
Εφορία: Χιλιάδες έλεγχοι για τον εντοπισμό του «μαύρου χρήματος»
Στο στόχαστρο θα βρεθούν αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή. Το επόμενο χρονικό διάστημα και με «σύμμαχο» τη σύγχρονη τεχνολογία οι εφοριακοί ξεκινούν ηλεκτρονικούς επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις.
Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, εξοπλισμένοι με laptops και tablets θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet, έχοντας έτσι εικόνα για το πλήρες προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών που θα ελέγχουν.
Ήδη για φέτος έχουν προγραμματιστεί 25.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου, αλλά και 900 έρευνες φοροδιαφυγής.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Επιμέρους ποσοστό 75% των ελέγχων , θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Πηγή: Athensmagazine.gr