Εστίαση: Νοικιάζουν χώρους για τραπεζάκια και μετράνε με μεζούρα τις αποστάσεις

Πυρετός προετοιμασιών – Καταστηματάρχες δηλώνουν ότι προχωρούν ακόμα και σε μετακομίσεις των επιχειρήσεων τους

Οι επαγγελματίες της εστίασης προετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους με τα νέα μέτρα να τους προβληματίζουν όσον αφορά τις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια που μειώνει σημαντικά τη χωρητικότητα σε καφέ και εστιατόρια. Αρκετοί επαγγελματίες αρχίζουν να επενδύουν σε εξωτερικούς χώρους ώστε να μπορούν να βάλουν όσο περισσότερα τραπέζια μπορούν. Μάλιστα όσα επιπλέον τ.μ πάρουν από τους δήμους θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Λόγω των μέτρων και επειδή θα είναι λιγότερα τα τραπέζια βρήκα και νοίκιασα έναν χώρο ακριβώς απέναντι από το κατάστημά μου. Μπορεί να είναι μικρός ο χώρος αλλά θα με βοηθήσει» ανέφερε επιχειρηματίας της εστίασης στο Open TV. Στα καταστήματα εστίασης θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 2 τμ, έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι. Στα τραπέζια θα υπάρχουν αντισηπτικά και σε κλειστούς χώρους θα υπάρχουν ανεμιστήρες ενώ το προσωπικό θα φοράει μάσκες και γάντια. Μάλιστα τα καταστήματα θα έχουν πληρότητα 80%.

«Στην παραλία με βάση αυτά που λέγονται και ακούμε θα έχουμε τα ίδια τραπεζοκαθίσματα στα ίδια τμ. Απλά θα διπλασιαστεί ο χώρος. Θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων. Πέρυσι στην επιχείρηση δούλευαν 21 άτομα και τώρα θα μείνουμε 5» προσθέτει στο Open TV άλλος ένας επιχειρηματίας.  Σημειώνεται πως το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθώντας να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, έφερε τροπολογία, με την οποία θα μπορεί να επεκταθεί έως και 100% ο κοινόχρηστος χώρος που θα παραχωρήσουν οι δήμοι για τραπεζοκαθίσματα. Ακόμη θα μπορούν να γίνουν πεζοδρομήσεις και θα μπορούν να μειωθούν τα τέλη κατά 50% όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για παραχώρηση επιπλέον χώρου. Επιπλέον ορίζονται πρόστιμα για αυθαίρετη κατάληψη και τρίμηνη αφαίρεση άδειας σε περίπτωση υποτροπής. Όπου γίνουν πεζοδρομήσεις θα πρέπει να υπάρχει διάδρομος για να κυκλοφορούν οι πεζοί.

Οι καταστηματάρχες με τη μεζούρα ανά χείρας

Από την άλλη πλευρά το Open TV πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία σε καφέ του κέντρου της Αθήνας, την ώρα που οι ιδιοκτήτες του κάνουν τις τελικές προετοιμασίες με τη μεζούρα ανά χείρας. Συγκεκριμένα, εάν δεν υπάρχει καρέκλα στο ενδιάμεσο των τραπεζιών τότε η απόσταση μεταξύ τους θα ορίζεται στα 70 εκατοστά. Στην περίπτωση που φέρουμε και τοποθετήσουμε μία καρέκλα στο ένα από τα δύο τραπέζια και συγκεκριμένα στον ενδιάμεσο χώρο τότε μεγαλώνει η απόσταση στο 1 μέτρο και 10 εκατοστά. Στην περίπτωση που έχουμε και δεύτερη καρέκλα τότε η απόσταση μεγαλώνει και φτάνει στο 1 μέτρο και 70 εκατοστά.

«Η ανακοίνωση του κ. Παπαθανάση ήταν σχετικά ευχάριστη γιατί άλλαξε το ένα άτομο ανά 3 τμ και έγινε 1 ανά 2 τμ. Αυτό μας βοηθάει αρκετά. Είναι πολύ ευχάριστο ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον εσωτερικό χώρο του καταστήματος και ειδικότερα σε εμάς που έχουμε μία μεγάλη πρόσοψη θα μας βοηθήσει γιατί θα μπορέσουμε να βάλουμε κάποια τραπεζοκαθίσματα. Αυτό αυξάνει τη δυναμική μας» τόνισε ο Θοδωρής Βασδέκης αναφορικά με το επιτρεπόμενο όριο ατόμων εντός του καταστήματος.  «Με βάση τα νέα δεδομένα εκτός από μάσκες, αντισηπτικά και όλα τα μέτρα υγιεινής πρέπει να έχουμε και έναν άνθρωπο οποίος θα μπορεί να επιβλέπει την κίνηση του κόσμου. Όσον αφορά την τροπολογία για τους κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να δούμε εάν μας συμφέρει κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα θα κρίνουμε και θα πράξουμε» συνέχισε.

Αναλυτικά πώς θα γίνει το άνοιγμα

Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και οι υπηρεσίες πίστας καρτ. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε τις δραστηριότητες και τους κανόνες λειτουργίας των οικονομικών φορέων που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα 18 Μαΐου και τη Δευτέρα 25 Μαΐου (3ο και το 4ο Στάδιο επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας) δήλωσε: «Συνολικά, στα 4 στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου έως και τις 25 Μαΐου, επιστρέφουν σε λειτουργία 197.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή λειτουργίας. Επανέρχονται στην εργασία τους 532.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Κανόνες λειτουργίας

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:

  • Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης
  • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.
  • Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
  • Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος:

  • Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ.
  • Τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
  • Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

Για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:

  • Ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Κανόνες λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  • Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Αντίστροφη μέτρηση για τον τουριστικό κλάδο

Ο χρόνος για την επαναλειτουργία τουριστικού κλάδου μετράει αντίστροφα μέχρι την 1η Ιουνίου ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας. Ήδη «κλείδωσε» ο φόρος διαμονής στο 6% και το κύριο επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου ήταν ότι «δεν γίνεται να μην είμαστε ανταγωνιστικοί όταν χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος έχουν φόρο διαμονής 6%. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες χώρες είναι αυτές που ανταγωνιζόμαστε».

Σύμφωνα με το Open TV τα έσοδα το 2019 ήταν 5 εκατ. ευρώ και το επιχείρημα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι «ας χάσουμε μερικά από αυτά αλλά να έρθουν περισσότεροι τουρίστες και ίσως να βγάλουμε περισσότερα φέτος». Εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ «κλείδωσε» και άλλη μία μείωση που αφορά τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές. Η συγκεκριμένη μείωση θα είναι 13%. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το οικονομικό επιτελείο περιμένει μία αύξηση στα εισιτήρια των αεροπλάνων και των πλοίων. Και αυτό επειδή οι θέσεις θα είναι μισές με αποτέλεσμα το κόστος να είναι υψηλό

Πηγή: ethnos.gr