Εστίαση: «Σκεφτόμαστε να μην ανοίξουμε από 1η Ιουνίου για να μην καταστραφούμε»- Προς εθελοντικό lockdown

Πώς θα πρέπει να λειτουργούν λόγω κορωνοϊού τα μαγαζιά στην εστίαση

Με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο καλούνται να λειτουργήσουν τα νυχτερινά μαγαζιά και καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους, το καλοκαίρι που μας έρχονται.

Στην Πάτρα, και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν, μπαρμ καφετέριες, εστιατόρια και αρκετοί νυχτερινοί χώροι με ζωντανή μουσική που συχνά φιλοξενούν μεγάλα ονόματα του τραγουδιού και φτάνουν σε χωρητικότητα τα 3.000 άτομα. Το φετινό καλοκαίρι όμως θα πρέπει να αλλάξουν εντελώς την εικόνα τους προκειμένου να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊoύ.

Όπως εξήγησε στο thebest.gr, ο Σπύρος Στεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Αχαΐας, θα πρέπει αυτοί οι χώροι να τοποθετήσουν τα τραπέζια τους με τέτοιο τρόπο που θα απέχουν δύο μέτρα ενώ στο κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται μέχρι τέσσερα άτομα. Ουσιαστικά ένα ένας χώρος που χωράει 200 άτομα, επιτρέπεται να υποδεχθεί μόνο 70.

Μπουζούκια χωρίς πίστα και μπαρ!

Από το σκηνικό θα πρέπει να αφαιρεθεί και το μπαρ στο οποίο καταφεύγουν όσοι δεν θέλουν να κλείσουν κάποιο τραπέζι και προτιμούν να πιουν ποτό, όρθιοι. Η λειτουργία των μπαρ ακόμα και σε καταστήματα που δεν στεγάζονται και είναι ανοιχτά, απαγορεύεται.

Εκείνο που επίσης απαγορεύεται και είναι αναπόσπαστο κομμάτι τέτοιων μαγαζιών είναι η πίστα. Η εποχή του κορωνοϊού, επιτάσσει μπουζούκια χωρίς πίστα έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός από θαμώνες που χορεύουν, ο ένας δίπλα στον άλλον.

Είναι γεγονός πώς όλα τα παραπάνω οδηγεί τους επιχειρηματίες, γενικότερα στο χώρο της εστίασης, σε ασύμφορες οικονομικές καταστάσεις με αποτέλεσμα πολλοί να σκέφτονται να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους.

Το άνοιγμα των μαγαζιών με αυτά τα μέτρα, θα οδηγήσει σε καταστροφή- Σκεφτόμαστε να μπούμε σε … “Lockdown” οικειοθελώς

«Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα μέτρα που καλούμαστε να ακολουθήσουμε, μπορούμε να υποδεχόμαστε κόσμο μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων μας ενώ κάθε άτομο χρειάζονται τρία τετραγωνικά.

Ουσιαστικά τα μαγαζιά θα υπολειτουργούν με αποτέλεσμα το άνοιγμα των καταστημάτων να καταλήγει ασύμφορο οικονομικά. Υπάρχει σκέψη, αφού έρθουμε σε επαφή και με άλλους συλλόγους, να προχωρήσουμε οικειοθελώς σε “lockdown” και να μην ανοίξουμε την 1η Ιουνίου καθώς μία τέτοια κίνηση και με αυτά τα δεδομένα, θα μας οδηγήσει στην καταστροφή» αναφέρει ο Σπύρος Στεργίου.

Να σημειώσουμε ότι, όπως εξήγησε thebest,gr, o Χαράλαμπος Μπονάνος, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας  – υπεύθυνος για θέματα υγείας, τα μέτρα σχετικά με την λειτουργία των μαγαζιών στην εστίαση θα επανεξετάζονται ανάλογα και με την πορεία της επιδημίας στη χώρα. Μάλιστα αυτός είναι και ένας λόγος που σχεδιάζεται ανοίξουν σε ένα μήνα από τώρα.

Πηγή: thebest.gr