Εστίαση: Στα πρόθυρα «λουκέτου» 4 στις 10 επιχειρήσεις – Αγωνία για 150.000 εργαζομένους

Την ώρα που το εμπόριο -έστω και με αστερίσκους- απελευθερώνεται, ο κλάδος της εστίασης συσσωρεύει ζημιές που πλησιάζουν τα 4 δισ. ευρώ, με 4 στις 10 επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο, συμπαρασύροντας περίπου 150.000 θέσεις εργασίας. Οι επιχειρηματίες μάλιστα δεν βλέπουν επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022.

Στον αέρα βρίσκονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και παραγόντων της αγοράς, χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα, οι οποίες έχουν να λειτουργήσουν σχεδόν τρεις μήνες. Πολλοί δε είναι οι μαγαζάτορες που βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώσεις, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να απειλούνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, το 2020 η εστίαση, που υπολογίζεται ότι συμμετέχει στο 10% του ΑΕΠ με 80.000 επιχειρήσεις και 330.000 εργαζόμενους, έχασε πάνω  από 3,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αντιμέτωπες με οριστικό λουκέτο.

Από το νέο έτος η πίεση για επανεκκίνηση αυξάνεται, τη στιγμή που η τελευταία πρόταση για χρήση μόνο των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έμεινε στον «πάγο», καθώς απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων οι οποίες δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Στον «πάγο» βρίσκονται εξάλλου και κυριολεκτικά  πολλές περιοχές, κάτι που αποτρέπει την όποια συζήτηση για εξωτερικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος αυτής της εβδομάδας και κυρίως την επόμενη θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσον η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου πρόσθεσε φορτίο, γεγονός που θα καθορίσει τις αποφάσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων σε συγκεκριμένους κλάδους από τον επόμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση έχει παραλύσει κυρίως μικρές επιχειρήσεις αλλά και ορισμένες υποαγορές της εστίασης, όπως π.χ. η αγορά του catering, όπου οι απώλειες ξεπερνούν το 80%, ενώ οι επιχειρήσεις επιβιώνουν σχεδόν αποκλειστικά από την τροφοδοσία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς αναφερόμενος στον Γολγοθά που ανεβαίνει η εστίαση και παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος που έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από τα lockdown, τόνισε: «Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο». Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια… Ιδια τραγική εικόνα και στο Κολωνάκι με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο…»

Συνεχίζοντας ο κ. Καββαθάς επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια. «Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε».

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Για το 2021 και τις προοπτικές του οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων είναι μοιρασμένες. Καλύτερο από το 2020 το αναμένει το 23%, χειρότερο από πέρσι το 34% και περίπου ίδιο με πέρσι το 39%.

Μεγάλο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων (61%) που περιμένει συρρίκνωση της ρευστότητάς του το επόμενο τρίμηνο και αντίστοιχα μεγάλο, σε σχέση και με προηγούμενα έτη, είναι και το ποσοστό (44%) που πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες του στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis το διάστημα μεταξύ 8-13 Ιανουαρίου σε δείγμα 255 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ.

Πηγή: aftodioikisi.gr