Εστίαση μέτρα : Οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας προετοιμάζονται να ανοίξουν τις… πόρτες τους τη 15η Ιουλίου, με τους νέους κανόνες που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για πιθανές αλλαγές, ακόμη και για πρόσθετα μέτρα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι επιχειρηματίες στην εστίαση θα πρέπει να έχουν δηλώσει, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα (αναμένεται η ενεργοποίησή της) αν θα απευθύνονται, αποκλειστικά, σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (αμιγείς χώροι/Covid free) ή αν θα υποδέχονται και ανεμβολίαστους (μικτοί χώροι).
Ωστόσο, εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που παρουσιάζει η χώρα μας, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κλειστοί χώροι να λειτουργήσουν μόνο για εμβολιασμένους, δηλαδή ως αμιγείς.
«Εχει ανακοινωθεί το πλαίσιο για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης και διασκέδασης. Σε κάθε περίπτωση, θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», επισήμανε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, την περασμένη Πέμπτη.
Από τη στιγμή που έγινε ο διαχωρισμός των χώρων σε αμιγείς και μικτούς δημιουργήθηκε πλήθος αποριών στις επιχειρήσεις, που επιθυμούν να τις λύσουν άμεσα για να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους, αλλά και στους πολίτες που θέλουν να μάθουν ποιους χώρους θα μπορούν να επισκεφθούν και με ποια διαδικασία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω (κυβερνητικές εξαγγελίες, σε συνδυασμό με τις… δεύτερες σκέψεις μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα») ο «Ε.Τ.» της Κυριακής δίνει απαντήσεις σε 25 από τις βασικότερες ερωτήσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων από τις 15 Ιουλίου κι έπειτα:
1 Ποια διαδικασία οφείλει να ακολουθήσει ένας ενήλικος πολίτης που επιθυμεί να επισκεφθεί μία επιχείρηση εστίασης ή ψυχαγωγίας;
Εφόσον έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου (ή 14 ημέρες από την πρώτη δόση στην περίπτωση του μονοδοσικού), θα μπορεί να εισέλθει στην επιχείρηση επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε περίπτωση που έχει νοσήσει θα επιδεικνύει το πιστοποιητικού νόσησης, το οποίο εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, έχοντας ισχύ έως 180 ημέρες έπειτα από αυτόν. Τα δύο αυτά έγγραφα εκδίδονται μέσω του www.gov.gr.
Εάν δεν εμπίπτει σε καμία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, που σημαίνει πρακτικά πως είτε δεν έχει κάνει το εμβόλιο είτε δεν έχει συμπληρωθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να υποβληθεί σε rapid test εντός 48 ωρών πριν από την ώρα προσέλευσης στην επιχείρηση ή σε PCR. Πριν το κάνει, ωστόσο, καλό θα είναι να έχει ενημερωθεί εάν όντως ο χώρος που θέλει να επισκεφθεί θα λειτουργήσει ως μικτός.
2 Τι πρέπει να κάνει μία οικογένεια ή ένα ζευγάρι ή μία παρέα όταν θέλει να επισκεφθεί ένα εστιατόριο ή ένα καφέ;
Στην περίπτωση που δεν απαρτίζεται από μέλη που πληρούν τα κριτήρια εισόδου σε αμιγείς χώρους, μπορεί να επιλέξει μία επιχείρηση μικτής χρήσης.
3 Μια τετραμελής οικογένεια, με ανήλικα παιδιά, πώς θα εισέλθει σε ένα εστιατόριο που θα λειτουργήσει ως αμιγής χώρος;
Θα επισκεφθούν το εστιατόριο μόνον εφόσον το ζευγάρι έχει εμβολιαστεί και έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση και των δύο (ή 14 ημέρες από το μονοδοσικό) και παράλληλα έχει υπογράψει δύο ξεχωριστές δηλώσεις για αρνητικά self tests των παιδιών του.
4 Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους ανηλίκους; Θα μπορούν να μπουν σε χώρους αμιγώς εμβολιασμένων;
Ναι, οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, δηλαδή σε θέατρα και σινεμά, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ και γήπεδα. Ωστόσο, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους δήλωση αρνητικού self test, υπογεγραμμένη από τους γονείς τους.
5 Ζευγάρι εμβολιασμένων (έχουν συμπληρωθεί οι 14 ημέρες και για τους δύο από τη δεύτερη δόση), με παιδί 19 ετών ανεμβολίαστο, θα μπορούν να επισκεφθούν μαζί αποκλειστικά μικτούς χώρους;
Ναι, μέχρι να κάνει το παιδί το εμβόλιο και να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ημέρες για το «χτίσιμο» της προσωπικής ανοσίας.
6 Μια παρέα ανηλίκων μπορεί να παρακολουθήσει ταινία σε σινεμά δωδεκάμηνης λειτουργίας από τη 15η Ιουλίου;
Ναι, μπορεί, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν όλα τα μέλη της παρέας υπεύθυνες δηλώσεις αρνητικών self tests υπογεγραμμένες από τους γονείς τους.
7 Πολίτης που έχει κάνει την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου δύναται να επισκεφθεί μικτό χώρο ψυχαγωγίας διενεργώντας self test;
Οχι, για να εισέλθει σε μικτό χώρο θα πρέπει να κάνει rapid test ή PCR. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν τίθεται ζήτημα εγκυρότητας, αλλά βεβαίωσης για το αληθές της δήλωσης από ανεξάρτητο τρίτο, καθώς πρόκειται για μη ουσιώδη δραστηριότητα. Συνεπώς, είναι πιο αυξημένος ο κίνδυνος ψευδούς δήλωσης.
8 Ποιο είναι το κόστος για τη διενέργεια rapid test ή PCR;
Το κόστος των rapid tests δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 20 ευρώ και των μοριακών τα 60 ευρώ, αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται πως Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες.
9 Πώς θα καταλαβαίνει ο πελάτης εάν ο χώρος που θέλει να επισκεφθεί είναι Covid free ή μικτός;
Στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης θα υπάρχει υποχρεωτικά ειδική σήμανση (Covid free ή μικτός χώρος) και μάλιστα με αναφορά για το αν είναι εμβολιασμένο το προσωπικό της επιχείρησης.
10 Οι πελάτες θα μπορούν να βγάλουν τη μάσκα σε όλους τους κλειστούς, αμιγείς χώρους;
Οχι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε αίθουσες θεάτρων και κινηματογράφων, όπως και στα γήπεδα. Επίσης, όλοι οι εργαζόμενοι σε κλειστούς αμιγείς χώρους πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.
11 Τα μέτρα περί αμιγών-μικτών χώρων θα ισχύσουν και για τους τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ και χωρίς να είναι εμβολιασμένοι;
Ναι, ό,τι ισχύει για τους Ελληνες πολίτες θα ισχύει και για τους τουρίστες.
Οι εμβολιασμένοι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, ανάλογα σε ποιον χώρο βρίσκονται.
12 Ποια διαδικασία θα ακολουθεί η επιχείρηση για την είσοδο των πολιτών στους αμιγείς ή μικτούς χώρους;
Θα πραγματοποιείται έλεγχος στην είσοδο του χώρου από τους εργαζομένους. Για την ακρίβεια, θα αξιοποιείται μία ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα διατίθεται δωρεάν από το www.gov.gr. Μέσω αυτής, θα ελέγχεται η γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε Covid free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR).
13 Μπορεί μια επιχείρηση να έχει διαφορετική χρήση στον εξωτερικό της χώρο από αυτήν του εσωτερικού;
Ναι, έχει το δικαίωμα για διακριτή χρήση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα μπορούσε να έχει μικτή χρήση στον εξωτερικό της χώρο και αμιγή στον εσωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, μένει να διευκρινιστεί εάν όντως οι κλειστοί χώροι θα μπορέσουν να υποδεχθούν και ανεμβολίαστους, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί (29/6).
14 Δύναται μία επιχείρηση να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το είδος της χρήσης;
Οχι, η εναλλαγή χρήσης μπορεί να γίνεται άπαξ.
15 Πώς θα προσέρχονται στις Covid free επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί;
Οπως ισχύει και σήμερα, οι εργαζόμενοι αυτών των χώρων θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα και γάντια και να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το κριτήριο που διαφοροποιεί τους πελάτες από τους εργαζομένους είναι ο ουσιώδης χαρακτήρας της δραστηριότητας, ώστε να υποστηρίζεται δικαιοπολιτικά.
Για τους πελάτες πρόκειται για ψυχαγωγία, για τους εργαζομένους συνιστά απολύτως ουσιώδη δραστηριότητα επιβίωσης.
Συνεπώς, οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εντός της επιχείρησης αυστηρούς κανόνες υγείας (π.χ. τακτικά τεστ, μάσκες ενισχυμένης προστασίας κ.ο.κ.) και να διευθετήσουν τον τρόπο εργασίας των εργαζομένων τους, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η αμιγής χρήση ως χώρου εμβολιασμένων.
16 Τι ενέργειες θα λαμβάνει μία επιχείρηση εφόσον υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από πελάτες που θέλουν να εισέλθουν σε αυτήν, παρότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις;
Κατ’ αρχάς, η επιχείρηση οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη πως δεν μπορεί -βάσει νόμου- να του επιτρέψει την είσοδο στο κατάστημα. Σε ενδεχόμενη επιμονή του πρέπει, αμελλητί, να ειδοποιήσει τις Αρχές (π.χ. ΕΛ.ΑΣ.), προκειμένου να επιβληθούν στον παραβάτη οι σχετικές κυρώσεις. Εάν δεν το κάνει, η επιχείρηση φέρει ακέραια την ευθύνη.
17 Πώς θα αποφασίζεται ποιοι χώροι θα λειτουργούν ως αμιγείς και ποιοι ως μικτοί;
Ο ίδιος ο επιχειρηματίας θα επιλέγει πώς (αμιγής ή μικτός χώρος) θέλει να αξιοποιήσει την εκμετάλλευσή του (π.χ. εστιατόριο, καφέ, κινηματογράφος, θέατρο) και θα το δηλώνει στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα.
Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν τα γήπεδα, τα οποία θα λειτουργήσουν από 15/7 αποκλειστικά ως αμιγείς χώροι, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους (κοντινές επαφές, φωνές, άρα εύκολη διασπορά του ιού).
Και, βέβαια, εξετάζεται -όπως προαναφέρθηκε- η λειτουργία κλειστών χώρων αποκλειστικά ως Covid free.
18 Το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, με ισχύ από τις 15 Ιουλίου, έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες για να ξέρουμε αν είναι αποτελεσματικό;
Ναι, έχει δοκιμαστεί. Πρόκειται για μία πρακτική, η οποία έχει εφαρμοστεί σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Δανία «και έχει αποδώσει», σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
19 Θα προβλέπονται κυρώσεις για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες;
Τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πελάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα εάν δεν τηρούν κατά γράμμα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Το ύψος αυτών αναμένεται να διευκρινιστεί σε επικείμενη απόφαση.
20 Στους κλειστούς αμιγείς χώρους θα επιτρέπεται ο κλιματισμός;
Τα air-condition θα λειτουργούν, κανονικά, σε όλους τους αμιγείς χώρους.
21 Στα κέντρα διασκέδασης (υπαίθρια και κλειστά) θα επιτρέπονται και όρθιοι πελάτες;
Σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, στα Covid free κέντρα διασκέδασης θα εξυπηρετούνται καθήμενοι και όρθιοι πελάτες και θα επιτρέπεται ο χορός.
22 Ποιο είναι το ποσοστό πληρότητας στους κλειστούς, αμιγείς χώρους και ποιο στους αντίστοιχους μικτούς;
Στα εστιατόρια, στα καφέ, στους κινηματογράφους και τα θέατρα η πληρότητα διαμορφώνεται για τους αμιγείς στο 85% και για τους μικτούς στο 50% -εφόσον επιτραπούν μικτοί, κλειστοί χώροι στις 15/7. Και στις δύο περιπτώσεις η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά.
23 Τι θα ισχύσει για τους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων, δηλαδή στα ζωντανά θεάματα και ακροάματα;
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις (πλην των γηπέδων) στους αμιγείς χώρους η πληρότητα διαμορφώνεται στο 85%, χωρίς να απαιτείται η χρήση μάσκας.
Στους μικτούς υπαίθριους χώρους προβλέπεται διαβάθμιση στην πληρότητα, αναλόγως του μεγέθους του χώρου, για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.
Στα καταστήματα, σε χώρους όπου υπάρχει δυνατότητα λιγότερων των 1.000 καθημένων, η πληρότητα θα είναι στο 75%. Σε χώρους που είναι κάτω των 5.000 καθημένων, η πληρότητα θα είναι στο 70%. Σε χώρους που είναι κάτω από τους 15.000 καθημένους η πληρότητα θα είναι στο 65%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους αυτούς τους μικτούς χώρους.
24 Πώς θα γίνεται η προσέλευση στα γήπεδα;
Τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα ξεκινούν τη λειτουργία τους στις 15 Ιουλίου. Εδώ θα υπάρχουν μόνο αμιγείς χώροι, η πληρότητα θα είναι στο 85%, η χρήση μάσκας υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα εισέρχονται με δήλωση self-test των γονέων.
25 Πού μπορούν να δηλώσουν οι επιχειρήσεις αν θα απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους ή και σε μη εμβολιασμένους;
Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, όπου θα δηλώνουν οι επιχειρήσεις αν θα υποδέχονται εμβολιασμένους και νοσήσαντες (αμιγείς χώροι/Covid free) ή και ανεμβολίαστους (μικτοί χώροι).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής