Εστίαση Θεσσαλονίκη: Δεκάδες εστιατόρια προς πώληση σε χαμηλές τιμές – Χαριστική βολή ο αντικαπνιστικός

Η Θεσσαλονίκη, η πόλη της γεύσης, των μεζέδων και της γαστρονομικής κουλτούρας, φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό εστιατορίων και ταχυφαγείων, έτοιμων να δελεάσουν με την κουζίνα τους τόσο τους ντόπιους, όσο και τους τουρίστες. Πολλά από αυτά τα εστιατόρια άντεξαν και αντέχουν στο χρόνο αποτελώντας σταθερά και αγαπημένα στέκια και άλλα αλλάζουν χέρια χτυπημένα από την έλλειψη πελατείας.

Μάλιστα κάποια εξ αυτών πωλούνται με τον εξοπλισμό τους, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και ενώ ακόμη είναι εν λειτουργία. Στόχος σε πολλές περιπτώσεις να μην το καταλάβει ο πελάτης και η μετάβαση στον νέο ιδιοκτήτη, από τη στιγμή που θα διατηρηθεί η επωνυμία, να γίνει ομαλά.

Το στοίχημα αυτό σε κάποιες περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι πωλητές το κερδίζουν με ευκολία, σε κάποιες άλλες η προσπάθεια διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωθώντας τους να μειώσουν, περαιτέρω, τις ζητούμενες τιμές. Στην τελική απόφαση του νέου ιδιοκτήτη καθοριστικό ρόλο παίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα, η κατάσταση στην οποία είναι και προπάντων το πελατολόγιο που του «προσφέρει».

Λύση ανάγκης η εστίαση

Ο χώρος της εστίασης αν και αποτελεί μία πολύ σοβαρή και δύσκολη εργασία, για κάποιους αντιμετωπίζεται ευκαιριακά, σαν λύση ανάγκης, με αποτέλεσμα όσο γρήγορα κάποιοι μπαίνουν σε αυτόν, τόσο γρήγορα να αποχωρούν.

Όπως λένε γνώστες του χώρου αρκετά εστιατόρια ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης, μεταξύ αυτών και στα Λαδάδικα, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν και πάλι «δόξες» δημιουργήθηκαν εν μέσω της κρίσης, οι ιδιοκτήτες τους προχώρησαν σε ανακαίνιση των χώρων, προσπάθησαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, με πιο ιδιαίτερα πιάτα ωστόσο δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην αναζήτηση καινούργιων αφεντικών. Κάποια εστιατόρια αλλάζουν συνεχώς χέρια χωρίς να φτάνουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, της ικανής πελατείας που θα τους δώσει τη δυνατότητα να κρατηθούν στη ζωή.

Χαριστική βολή ο αντικαπνιστικός

Το καθολικό πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού με το παράλογο και άδικο μοίρασμα των προστίμων ανά παράβαση ή μέγεθος καταστήματος αποτέλεσε το τελευταίο χτύπημα που κλήθηκε να αντέξει η εστίαση της Θεσσαλονίκης. Παρότι η συμπρωτεύουσα αποτελεί την πόλη με τις λιγότερες καταγγελίες στο 1142, αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα όλοι έχουν συμμορφωθεί με τον νόμο. Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο μέρος καπνιζόντων πελατών έχει αισθητά αποθαρρυνθεί στο να βγει στα αγαπημένα του μαγαζιά, αφού πλέον δεν μπορεί να συνδυάσει, εν μέσω χειμώνα, τη διασκέδασή του με το κάπνισμα.

Φυσικά, οι συνέπειες του νέου νόμου δεν αφορούν μόνο εστιατόρια αλλά συνολικά τον κλάδο της διασκέδασης. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες στο νυχτερινό κέντρο που εμφανιζόταν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Ρέμος, με πλήθος κόσμου να… ακούει τον καλλιτέχνη εκτός καταστήματος, προκειμένου να απολαύσει το τσιγάρο του. Με άλλα λόγια, η ανάγκη εύρεσης μιας μέσης λύσης στο επίμαχο θέμα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού είναι πιο επιτακτική από ποτέ…

Πληθαίνουν οι αγγελίες

Το τελευταίο διάστημα και παρά το γεγονός πως η αισιοδοξία αρχίζει να επανέρχεται στα νοικοκυριά, πληθαίνουν οι αγγελίες, σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων, επιχειρήσεων που λειτουργούν σαν εστιατόρια, ουζερί αλλά και ταχυφαγεία και αναζητούν τον επόμενο αγοραστή τους. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που παράλληλα με την προτεινόμενη τιμή πώλησης, αναφέρουν και αυτή της ενοικίασης. Σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές μειώνονται περαιτέρω χωρίς όμως να συγκεντρώνουν το προσδοκώμενο ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

  • Ανακαινισμένο μεζεδοπωλείο, πλησίον των Δικαστηρίων πωλείται αντί του ποσού των 23.000 ευρώ.
  • Εστιατόριο, που εκτείνεται σε 100 τμ στο κέντρο της πόλης, πωλείται προς 27.000 ευρώ με τον εξοπλισμό του, ενώ έτερο καφέ – εστιατόριο πωλείται προς 99.000 ευρώ με το χώρο του να μην ξεπερνά τα 55 τμ.
  • Ουζερί στη Λαμπράκη πωλείται προς 15.000 ευρώ, τιμή που μέχρι πρότινος είχε οριστεί στα 35.000 ευρώ. Στα 55.000 ευρώ πωλείται εστιατόριο, πλήρως ανακαινισμένο, εν λειτουργία στην περιοχή των Λαδάδικων. Στα 49.999 ευρώ πωλείται καφέ – εστιατόριο πλησίον της οδού Μητροπόλεως. Στα 66.000 ευρώ πωλείται ταχυφαγείο στην περιοχή της οδού Ι. Δραγούμη.

Πληροφορίες: voria.gr