Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Σαν παράταξη επιλέξαμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες να κρατήσουμε στάση αναμονής, προκειμένου η νέα διοίκηση να έχει το χρόνο να ενημερωθεί και να παρουσιάσει το σχέδιο της για τη διάσωση και ανάπτυξη του  ταχυδρομείου…

Δυστυχώς, τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δεν έχει παρουσιάσει ακόμα κανένα  σχέδιο, παρά μόνο διαρροές για μεμονωμένες ενέργειες, προπομπούς σοβαρών αρνητικών εξελίξεων για τον οργανισμό μας.

 Την εβδομάδα που μας έρχεται θα ζήσουμε στιγμές απείρου κάλους μετά την οδηγία που δόθηκε σε όλο το δίκτυο συναλλαγής για την απομάκρυνση 232 ατόμων στο σύνολο των 270, οι οποίοι εργάζονται μέσω των εταιριών ενοικίασης προσωπικού. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι, όλα τα χρόνια έτσι και τώρα είμαστε αντίθετοι σε αυτή την  μορφή εργασίας καθώς πρόκειται για ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο  και έχουμε προτείνει επανειλημμένα  προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, αλλά και προσλήψεις  ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας  για κάλυψη εποχικών αναγκών με αξιοκρατικά κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ . Φυσικά και  δεν νιώθουμε περήφανοι που δεν κατορθώσαμε να το αλλάξουμε. Όμως οφείλουμε να δούμε και την πραγματικότητα σε αντίθεση με κάποιες άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις που εισηγούνται την  διακοπή των συμβάσεων τους , ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Διερωτόμαστε έχουν προτάσεις :

  •     –  Πως θα καλυφθούν τα οργανικά κενά που δημιουργήθηκαν από τις  μαζικές συνταξιοδοτήσεις  συναδέλφων όταν π.χ. μέσα στον Δεκέμβρη μόνο αποχώρησαν σχεδόν 90 άτομα;
  •      – Πως θα λειτουργήσουν οι  υπηρεσιακές λειτουργίες με τόσα κενά; 
  •      – Τι θα πουν από βδομάδα στους συναδέλφους που θα υποστούν τις επιθέσεις των μη εξυπηρετούμενων πολιτών ;
  •      – Γιατί επικαλούνται θέμα νομιμότητας στους ενοικιαζόμενους  και δεν λένε κουβέντα για τις παράνομες αναθέσεις και μεταθέσεις που δεν εμπίπτουν στο θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΤΑ;

Πάμε όμως  να αναλύσουμε τι ακριβώς σημαίνει η συγκεκριμένη απόφαση.

 Η Δευτέρα 20/01/2020 θα βρει το δίκτυο συναλλαγής με 232 λιγότερα άτομα και οι εναπομείναντες   θα κληθούν να σηκώσουν  στις πλάτες τους το φορτίο και αυτών που αποχώρησαν. Χωρίς να υπάρξει αναδιάταξη του δικτύου καταστημάτων, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο σαν παράταξη για την βιωσιμότητα  του ταχυδρομείου (αλλά με οικονομικοτεχνικά κριτήρια και σεβασμό στο κοινωνικό ρόλο που πάντα είχαν τα ΕΛΤΑ από την ίδρυση τους)  ζητούν από τους συναδέλφους το ακατόρθωτο, αφού  υλοποιώντας αυτήν την απόφαση, θα εξαντλήσουν και θα εξαθλιώσουν τους συναδέλφους, καθώς για μία ακόμη φορά θα στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον τους και ενάντια στον οργανισμό. Mετά το αλαλούμ με την ΔΕΗ και πάνω που είχαμε επανακτήσει μέρος της  αξιοπιστίας μας, καλούνται οι συνάδελφοι στην θυρίδα να ξανά-αντιμετωπίσουν την οργή και τα παράπονα των πελατών.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί βέβαια και η στάση της κυβέρνησης αλλά και το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε, σε   όσα αφορούν στο  κλείσιμο των καταστημάτων και στην τελική απόφαση που πάρθηκε .

 Προφανώς η Διοίκηση ενώ είχε την βούληση να προχωρήσει στο κλείσιμο καταστημάτων, είχε ενημερώσει τον μέτοχο και τον πολιτικό της προϊστάμενο και είχε πάρει έγκριση,  στη συνέχεια την «άδειασαν» κάτω από την πίεση και τις διαμαρτυρίες και αναγκάστηκε να το πάρει πίσω προσωρινά. Άλλωστε το έχουμε ξαναζήσει το έργο και με άλλες διοικήσεις και κυβερνήσεις στο παρελθόν.

Το λέμε αυτό γιατί, ενώ την περασμένη εβδομάδα στη σύσκεψη με τους περιφερειακούς διευθυντές ανακοινώθηκε πως η διοίκηση θα  κλείσει μεγάλο αριθμό καταστημάτων, που κανείς βέβαια δεν γνωρίζει τα κριτήρια αυτής της επιλογής, χθες, ύστερα από τις διαμαρτυρίες και την πίεση βουλευτών, δημοτικών αρχών,  αλλά και τοπικών κοινωνιών ανακοινώθηκε πως δεν θα κλείσουν(;) τελικά τα καταστήματα.

Και ενώ θα περίμενε κανείς, την ώρα που οι τράπεζες συρρικνώνουν το δίκτυο τους και κλείνουν τα υποκαταστήματα τους, να το εκμεταλλευτούν τα ΕΛΤΑ, διευρύνοντας την γκάμα των χρηματοοικονομικών προϊόντων τους και αυξάνοντας το πελατολόγιο τους, έρχονται και προτείνουν λύσεις που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσουν.

-Έχει διερωτηθεί κανείς πως θα δουλέψουν τα καταστήματα, που τελικά δεν κλείνουν, μετά την απομάκρυνση των 232 ατόμων από Δευτέρα; Υπάρχουν καταστήματα που στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο προσωπικό των εταιριών.

-Νοιάζεται κανείς για την εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και για την πίεση που θα υποστούν οι παραμένοντες υπάλληλοι;

-Ενδιαφέρεται κανείς για τα χαμένα έσοδα του οργανισμού από αυτή την ενέργεια;

-Προβληματίστηκε κανείς για τις συνέπειες που θα έχει στην παροχή της καθολικής υπηρεσίας από τα ΕΛΤΑ και τον υπολογισμό του κόστους της;

Ερωτηματικό βέβαια αποτελεί και η μέχρι τώρα στάση της ομοσπονδίας μας, που δεν έχει αντιδράσει ουσιαστικά ακόμη. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΤ την Τετάρτη, φάνηκε να προβληματίζεται η πλειοψηφία τουλάχιστον και ξεκίνησε ένα σχεδιασμό αντίδρασης, αλλά δυστυχώς εκεί φάνηκε και ο ύποπτος ρόλος των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων. Η περίοδος χάριτος και αναμονής έληξε και μπροστά στις ξεκάθαρες πλέον πολιτικές συρρίκνωσης του οργανισμού μας, απαιτούντα άμεσες κινητοποιήσεις για την αποτροπή των καταστροφικών σχεδίων.

  •     –  Καλούμε την Ομοσπονδία μας, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, αλλά και όλους εσάς σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να σταματήσουμε τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα. 
  •      – Καλούμε την Διοίκηση να αναλογιστεί έστω και την ύστατη στιγμή τι θα επακολουθήσει με την απόφαση που πήρε και να πράξει τα δέοντα.

Πηγή: https://www.pak-elta.gr/

Προηγούμενο άρθροΙθάκη: Η Δημοτική Χορωδία έκοψε την πίτα της (pics)
Επόμενο άρθροΛηξούρι: Γιατί τίμησε τον Κατσιβέλη η Πυροσβεστική (pics)