Νέο σχέδιο για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δόσεις για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων όσων έκαναν χρήση του δικαιώματος αναστολής λόγω του κορονοϊού εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έκαναν χρήση του δικαιώματος αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων να πληρώσουν σε 12 δόσεις άτοκες ή με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο – όλα τα βάρη που έχουν συσσωρευθεί για φέτος το Φθινόπωρο.

Μελετάται επίσης σχέδιο αύξησης των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, μέτρο που δεν επηρεάζει την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο για νέο καθεστώς 120 δόσεων.

Η ρύθμιση για τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί θα αφορά ουσιαστικά τους πληγέντες από τον κορονοϊό, καθώς αυτοί είχαν και το δικαίωμα να αναστείλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Για να ευοδωθεί το σενάριο θα πρέπει να θεσπιστεί ειδική ρύθμιση τουλάχιστον 12 δόσεων.

Ως πρόσθετη διευκόλυνση εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο νόμος προβλέπει καταβολή σε τρεις μηνιαίες δόσεις: τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου. Διατήρηση αυτού του προγράμματος σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει το 33,3% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Το σενάριο να δοθούν 8 μηνιαίες άτοκες δόσεις (από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο του 2021) δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, καθώς φόροι που εισπράττονται μέσα στο πρώτο δίμηνο της επόμενης χρονιάς, καταλογίζονται στα έσοδα της προηγούμενης.

Τέλος αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταβληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 κάτι που επίσης δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΣχέδιο δράσης για οικογένειες: Ψηφιακά οι άδειες γάμου και βάφτισης
Επόμενο άρθροΚεραμέως: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά