Εξτρα 2.100€ και δωρεάν σπίτι για γιατρούς σε νησιά

Στη θέσπιση σημαντικών κινήτρων -για να μπει ένα τέλος στην υποστελέχωση των νησιών μας από υγειονομικό προσωπικό- προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας είναι να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο δέλεαρ για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ώστε να τολμήσουν να επιλέξουν τα νησιά μας και την παραμεθόριο και να στελεχώσουν τις πολύπαθες υγειονομικές δομές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση την Δευτέρα (17/6) πως κατέθεσε νέα διάταξη στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σαββάτου (15/06), μέσω της οποίας αναμένεται να αυξηθούν οι απολαβές των γιατρών εάν επιλέξουν να εργαστούν στα νησιά.

Ταυτόχρονα, οι δήμοι αναμένεται να αναλάβουν τα έξοδα κατοικίας τους, ώστε να μην «εξανεμίζεται» ο μισθός τους στα δυσθεώρητα ενοίκια των νησιών.

Μπόνους…

Συγκεκριμένα, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Θα τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε για μια ακόμη φορά, πως υπάρχει σημαντική έλλειψη γιατρών εξαιτίας των «αναιμικών» μέχρι σήμερα κινήτρων, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή για να επανδρώσουν τα νησιά μας.

Νέο πλαίσιο

«Η δυνατότητα να έχουμε παντού το σύνολο του προσωπικού που χρειαζόμαστε δεν είναι εφικτή, διότι όπως ξέρετε υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί δεν θεωρούν ελκυστικό το να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί θεωρούν ότι τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα και θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο. Είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για μία αναμόρφωση του πλαισίου, για το πώς θα μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό», επισήμανε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα πάντως, με τον Αδωνι Γεωργιάδη, βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, ένα έργο που ήδη έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και θα αφορά όλο τον δημόσιο τομέα στα «επιβαρυμένα νησιά».

«Σε επιβαρυμένα νησιά θα γίνουν κατοικίες μέσω της ΔΥΠΑ όπου θα έχουν πάρα πολύ χαμηλά ενοίκια για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους εκπαιδευτικούς», ανέφερε συγκεκριμένα.

πηγή: eleftherostypos.gr