Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας φέρνουν όλο και πιο κοντά το τέλος της ελληνικής γούνας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας αναφέρει ότι οι κυρώσεις στους Ρώσους αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία σταματά τις εξαγωγές και τις συναλλαγές ενώ η Ευρώπη συνεχίζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας και στην χρήση κρυπτονομισμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει την προνομιακή εμπορική και οικονομική μεταχείριση της Μόσχας και θα καταστείλει χρήση κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία ειδών πολυτελείας της ΕΕ και εισαγωγών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα μέτρα ισοδυναμούν με ένα τέταρτο σύνολο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους της G7.
«Θα λάβουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μαζί με άλλους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, το μπλοκ θα ανακαλέσει την εμπορική ιδιότητα του «πιο ευνοούμενου έθνους» της Ρωσίας. Αυτό θα ανοίξει την πόρτα στο μπλοκ που θα απαγορεύσει ή θα επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα ρωσικά προϊόντα και θα βάλει τη Ρωσία στο ίδιο επίπεδο με τη Βόρεια Κορέα ή το Ιράν.
Ως πρώτο βήμα, η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα. Ο Φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε δήλωση ότι η ΕΕ εργάζεται για να αναστείλει τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το Reuters την περασμένη εβδομάδα ανέφερε αποκλειστικά τα σχέδια της ΕΕ να αφαιρέσει από τη Ρωσία τα δικαιώματα μέλους του ΔΝΤ.
Οι σύμμαχοι της G7 θα επιδιώξουν την επόμενη εβδομάδα να συντονίσουν τη στόχευση των «κολλητών» του Πούτιν και θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία και οι ελίτ της δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell πρόσθεσε αργότερα ότι υποβάλλει προτάσεις για τη μαύρη λίστα περισσότερων Ρώσων ολιγαρχών, επιχειρηματιών και εταιρειών. Η ΕΕ έχει ήδη χτυπήσει δεκάδες με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Νέες κυρώσεις θα πλήξουν ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία χάλυβα, είπε ο Μπορέλ, και άλλους που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στρατιωτικά προϊόντα και τεχνολογία στο ρωσικό κράτος.
«Με αυτές τις κυρώσεις, θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τους ολιγάρχες, τις ελίτ που συνδέονται με το καθεστώς, τις οικογένειές τους και εξέχοντες επιχειρηματίες, που εμπλέκονται σε οικονομικούς τομείς παρέχοντας μια σημαντική πηγή εσόδων στο καθεστώς», είπε ο Μπορέλ χωρίς να διευκρινίσει πότε το νέο θα μπορούσαν να εγκριθούν κατάλογοι.
Τέλος, το μπλοκ θα απαγορεύσει νέες ευρωπαϊκές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Η ρωσική αγορά για τους Έλληνες γουνοποιούς ήταν η μεγαλύτερη καθώς «το 95% των εξαγωγών» τους γίνονταν προς τη Ρωσία, ενώ η εισροή χρημάτων ήταν τεράστια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, το 2019 ο τζίρος, εξαιρουμένων των εκτροφείων, κυμάνθηκε στα 180 εκατ. ευρώ, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει περίπου 45 εκατ. ευρώ. Η αξία του μεριδίου της Ουκρανίας υπολογίζεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ. Την διετία της πανδημίας, 2020 και 2021 ο τζίρος της αγοράς εκτιμάται ότι υποχώρησε στα 40-50 εκατ. ευρώ και οι δύο χώρες είχαν μερίδιο που δεν ξεπερνούσε ετησίως τα 8-9 εκατ. ευρώ, δηλαδή σωρευτικά την περίοδο της πανδημίας, γύρω στα 17 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος της γούνας παρασιτεί λαμβάνοντας έκτακτες κρατικές ενισχύσεις για να συνεχίζει την λειτουργία του, τις οποίες και λαμβάνει εδώ και χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, ενώ από σήμερα με τις εξελίξεις του πολέμου δεν μπορούν να εξάγουν πλέον σε Ρωσία και Ουκρανία. Τα δύο τελευταία χρόνια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδότησε τον κλάδο με τεράστια ποσά πάνω από 22.000.000 αλλά και πολλά εκατομμύρια δόθηκαν και από de minimis. Επιπλέον, υπήρξε και δωδεκάμηνη απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς και της εισαγωγής αγοράς και της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση με την Απόφαση Α.1218/23.9.2021 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεωργίου,καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές,που περιλαμβάνεται στους πληγέντες από τη διάδοση της νόσου Covid-19 και στα μέτρα αποτροπής διάδοσης αυτής.
Εν μέσω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης του κοινού για τα οικολογικά και ηθικά προβλήματα που σχετίζονται με την εκτροφή και τη θανάτωση δισεκατομμυρίων ζώων,η κυβερνητική εμμονή με τα κολαστήρια γουνοφόρων ζώων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η αμέριστη χρηματική υποστήριξη της κυβέρνησης μέσω επιδοτήσεων και άλλων οικονομικών απολαβών έδωσαν τον αέρα στους γουναράδες τα τελευταία χρόνια να εκφέρουν θρασύτατα αιτήματα. Ανησυχώντας λοιπόν, για τη μείωση των πωλήσεων της γούνας ο Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών πέρυσι αιτήθηκε στον ΕΟΓ ανάληψη ενεργειών για την προστασία της γούνας –και τη χρήση του όρου γούνας.
Η κίνηση τους αυτή να προσπαθήσουν να οικειοποιηθούν την λέξη γούνα και να αιτηθούν προστασία στις ετικέτες των προϊόντων νομικά είναι αντίστοιχη με την προσπάθεια της κρεατοβιομηχανίας να περιορίσει τη ζήτηση φυτικών προϊόντων με το να κατοχυρώσει τις λέξεις burger, meat, sausage κτλ για να περιορίσει την χρήση φυτικών προϊόντων από τη χρήση όρων που παραδοσιακά συνδέονται με ζωικά προϊόντα κρέατος. Υποστηρίζοντας ότι τέτοια προϊόντα οδηγούν σε σύγχυση των καταναλωτών, πρότειναν οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται για προϊόντα κρέατος να προορίζονται αποκλειστικά για προϊόντα που περιέχουν κρέας. Μετά από μια αποφασιστική ψήφο κατά του μέτρου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση καθώς ετυμολογικά αρχικά η λέξη meat χρησιμοποιείται γενικά για τα τρόφιμα, και υποστήριξε ότι με το να αλλάξει η λέξη θα προκληθεί μεγαλύτερη σύγχυση στους καταναλωτές και αυτό θα ήταν πολύ κακό για το κλίμα.
Όσον αφορά την ετυμολογία της ίδιας της λέξης γούνα πρόκειται για υστερολατινική gunna κληρονομημένη από άγνωστη αλπική ή βαλκανική γλώσσα ή πιθανόν δανεισμένη από τη Κέλτικη, η οποία σήμαινε φόρεμα. To επιχείρημα τους δε πως ο καταναλωτης αγοράζοντας ένα τέτοιο ψεύτικο προϊόν αγοράζει ένα συνθετικό προϊόν, παράγωγο του πετρελαίου, συμβάλλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι τουλάχιστον γελοίο μετά τις ποικίλες αποκαλύψεις από την ΠΦΠΟ αλλά και από κατοίκους των περιοχών αυτών. Η μόλυνση των υδάτων στην Καστοριά, σε άλλες πόλεις και χωριά στα οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη γούνα είναι γεγονός.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια πρόστιμα σε δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του δέρματος και της γούνας. Τα πρόστιμα αφορούν σε παραβιάσεις –πολλές φορές μακροχρόνιες– της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συνδέονται και με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων. Επιπλέον,σε σύγκριση με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά κιλό σε 17 από τις 18 περιβαλλοντικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, του ευτροφισμού και των τοξικών εκπομπών.
Τέλος, επερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Κρίτων Αρσένης – Kriton Arsenis προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ με θέμα:”Χωρίς σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση απο τη γούνα, η Κυβέρνηση οδηγεί τη Δυτική Μακεδονία σε νεα κοινωνικά τετελεσμένα και οικονομικά αδιέξοδα”.
Αφού κάνει αναφορά
α. στην Ιταλία που είναι η 16η χώρα που καταργεί τα εκτροφεία γούνας
β. στη στρατηγική της Ε.Ε. για τη Βιοποικιλότητα που αναγνωρίζει ,ότι η παραγωγή γούνας διακυβεύει σημαντικά τη διαβίωση των γουνοφόρων ζώων.
γ. ότι αντί να ενισχυθεί άμεσα η αναδιάρθρωση των γουνοπαραγωγικών περιοχών και ενώ είναι πασιφανές,το επικείμενο τέλος της γούνας , με το Ουκρανικό ζήτημα να επισπεύδει βίαια το τέλος ,εξακολουθεί να σπαταλά χρήματα σε ένα νεκρο κλάδο , όχι για τους εργαζόμενους που απολύονται συνέχεια εδώ κ χρόνια, αλλά για τις τσέπες των γουνεμπόρων.
Ρωτά τον Υπουργό αν δεσμέυεται να προχωρήσει σε σχέδιο δίκαιης μετάβασης και αν σκοπεύει άμεσα να στηρίξει τους επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με κάποια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και αν ναι με ποιό τρόπο.
Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργού στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.
Ο οικονομικός παρασιτισμός του κλάδου από το κράτος, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και οι αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας απαιτούν τον τερματισμό της.
Όχι άλλες κρατικές ενισχύσεις αλλά ένταξη του κλάδου σε πρόγραμμα μετάβασης και αλλαγή δραστηριότητας.
Το τέλος της γούνας πρέπει να έρθει τώρα.
Πηγές
https://pfpo.gr/