Στους ρυθμούς του food pass που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται η δημοσιότητα με τους αναλυτές και τους αρμόδιους υπουργούς να εξειδικεύουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το μέτρο-ελάφρυνσης για πολλούς συμπολίτες μας κόντρα στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχουν και σενάρια επέκτασης του μέτρου και στα προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές αγορές με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά να δίνει διευκρινίσεις σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά.
Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο υπουργός για τον τρόπο που θα λειτουργήσει η επιδότηση τροφίμων – food pass. Πόσοι και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, πώς θα διαμορφωθούν τα ποσά, ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του μέτρου και τι σχεδιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο για τις λαϊκές αγορές όπου αποτελούν μια ξεχωριστή υπόθεση
Ακολουθούν οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δια στόματος του ίδιου του κ. Γεωργαντά μια μέρα μετά την εξαγγελία του μέτρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Food Pass: Έτσι θα λειτουργεί
«Η ψηφιακή κάρτα αγορών θα αφορά γενικά την αγορά προϊόντων» είπε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, εξηγώντας την λειτουργία του Food Pass.
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι «δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου (σ.σ. Food Pass) είναι 3, 1 εκατομμύρια νοικοκυριά ή 8,5 εκατομμύρια πρόσωπα».
«Το σημαντικότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά με τα οποία θα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά είναι χρήματα που δεν προέρχονται από τη φορολόγηση των απλών πολιτών αλλά από υπερφορολόγηση που θα γίνει στα κέρδη των εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο απορροφάται ο πληθωρισμός στα συγκεκριμένα προϊόντα», πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνοντας: «Μία τετραμελής οικογένεια, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά ουσιαστικά χρειάζεται να ξοδέψει για αγορές τροφίμων 520 ευρώ το μήνα. Εκεί θα γίνεται το 10% που θα καταβάλλεται για ένα εξάμηνο».
Ερωτηθείς αν στην ψηφιακή κάρτα θα συμπεριληφθούν τα προϊόντα από τη λαϊκή αγορά, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι « θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και, υπάρχει ταμειακή αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές».
Food Pass: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Τη νέα ενίσχυση – “ανάχωμα” κατά της ακρίβειας, το Market Pass ή Food Pass, αναμένεται να εγκαινιάσει η κυβέρνηση από το Φεβρουάριο του 2023.
Το Market Pass θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, θα έχει ισχύ για έξι μήνες και θα αφορά το 10% επί των αγορών σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπολεία, ζαχαροπλαστεία.
Δικαιούχοι θα είναι περίπου 8,4 εκατ. πολίτες που αντιστοιχεί και στο 85% του συνόλου και 3,2 εκατ. νοικοκυριά εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών και το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα ενίσχυση να ισχύει και στις λαϊκές αγορές.
“Θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και, υπάρχει ταμειακή αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές“, δήλωσε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.
Market Pass: Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις και οι πληρωμές
Η αίτηση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr, καθώς δεν είναι απαραίτηση η υποβολή αποδείξεων.
Όσον αφορά στις πληρωμές, αυτές θα γίνονται με τους εξής τρόπους:
–Κάθε μήνα σε ψηφιακή άυλη κάρτα, με απαραίτητη προϋπόθεση ένα κινητό smartphone με υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC. Η πληρωμή θα γίνεται δεκτή μόνο σε POS καταστημάτων τροφίμων και δεν θα μετρούν αγορές από πρατήρια καυσίμων,καταστήματα ρούχων κλπ.
–Σε δύο τριμηνιαίες δόσεις με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, ο δικαιούχος θα μπορεί να ξοδεύει τα χρήματα που δικαιούται όπου θέλει, όχι απαραίτητα σε τρόφιμα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση θα είναι 20% μικρότερη.
Food Pass: Παραδείγματα, ποσά και δικαιούχοι
Η νέα ενίσχυση θα ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.
Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:
Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Με βάση τα ανωτέρω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Πηγή: newsme.gr