Γέμισε η αγορά! Αποσύρθηκαν χιλιάδες πλαστά ευρώ!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πως το 2024 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 554.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Παρά το μεγάλο αυτό νούμερο, η ποσότητα των πλαστών χαρτονομισμάτων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με το σύνολο των γνήσιων που βρίσκονται σε χρήση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, για κάθε εκατομμύριο γνήσιων τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούν, εντοπίζονται μόλις 18 πλαστά. Αυτή η αναλογία είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του ευρώ. Παρόλα αυτά, η συνολική ποσότητα πλαστών χαρτονομισμάτων έχει αυξηθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ποια χαρτονομίσματα παραχαράσσονται περισσότερο;

Οι παραχαράκτες φαίνεται να προτιμούν συγκεκριμένα χαρτονομίσματα, με αυτά των 20 και 50 ευρώ να καταλαμβάνουν το 75% των συνολικών πλαστών που έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Τα δύο αυτά χαρτονομίσματα είναι από τα πιο διαδεδομένα στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που τα καθιστά πιο ελκυστικά για τους παραχαράκτες.

Πού εντοπίζονται τα περισσότερα πλαστά χαρτονομίσματα;

Η πλειονότητα των πλαστών χαρτονομισμάτων, συγκεκριμένα το 97,8%, βρέθηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Ένα μικρότερο ποσοστό, 1,3%, εντοπίστηκε σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα. Το υπόλοιπο 0,9% εμφανίστηκε σε διάφορες άλλες περιοχές του κόσμου.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα πλαστό χαρτονόμισμα;

Η ΕΚΤ συνιστά τη χρήση της μεθόδου των τριών ελέγχων:

  1. Έλεγχος με την αφή – Τα γνήσια χαρτονομίσματα έχουν ειδική υφή και ανάγλυφες λεπτομέρειες.
  2. Οπτικός έλεγχος – Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το υδατογράφημα και το ολόγραμμα, είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.
  3. Έλεγχος υπό γωνία – Αλλάζει η εικόνα ή το χρώμα του χαρτονομίσματος όταν το κοιτάμε από διαφορετικές γωνίες.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των τραπεζογραμματίων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Τι να κάνουμε αν υποπτευόμαστε ότι έχουμε πλαστό χαρτονόμισμα;

Σε περίπτωση που κάποιος υποψιάζεται πως έχει στα χέρια του πλαστό τραπεζογραμμάτιο, η ΕΚΤ προτείνει να το συγκρίνει με ένα αποδεδειγμένα γνήσιο. Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τις αρμόδιες αρχές, είτε την αστυνομία είτε την εθνική κεντρική τράπεζα ή την τράπεζά του, ανάλογα με τις ισχύουσες διαδικασίες στη χώρα του.

Το Ευρωσύστημα συνεργάζεται με επαγγελματίες που διαχειρίζονται μετρητά, ώστε τα μηχανήματα ελέγχου και επεξεργασίας χρημάτων να αναγνωρίζουν και να αποσύρουν αξιόπιστα τα πλαστά τραπεζογραμμάτια, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία της οικονομικής σταθερότητας.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ