H τεράστια «κομπίνα» σε βάρος των πολιτών ξεκινά από 1η Ιουλίου: Συν 20% σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, ροφήματα κ.λ.π.

Μία τεράστια «κομπίνα» σε βάρος των πολιτών ξεκινά από 1ης Ιουλίου με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που την αποδέχτηκε καθώς θα αυξηθούν κατά  20% οι τιμές σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά, ροφήματα κ.λ.π. για το… καλό μας!

Τα επιπλέον χρήματα που θα δίνουμε υπό μορφή φόρου θα μας τα «επιστρέφουν» με voucher όταν θα δίνουμε πίσω τενεκεδάκια και πλαστικά μπουκάλια!

Με λίγα λόγια όλοι θα κρατάνε μέσα στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι τους, σακούλες με… πλαστικά μπουκάλια και κουτάκια αναψυκτικών ή ότι άλλων ροφημάτων, μετά θα τα μετράνε ένα ένα θα κάνουν τους υπολογισμούς και θα πηγαίνουν να τα «εξαργυρώνουν»…

Πρόκειται για φόρο πάνω στον φόρο που φυσικά στην ελεύθερη οικονομία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι όντως έχουμε ελεύθερη οικονομία.

Αυτό το μέτρο θυμίζει παλιές εποχές κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 όταν όλοι επιστρέφαμε πίσω τα γυάλινα μπουκάλια από μπίρες και αναψυκτικά.

Αυτό όμως γίνονταν λόγω του υψηλού κόστους.

Εδώ να προστεθεί ότι οι πολίτες δεν θα λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω σε μετρητά ή στον… λογαριασμό τους μόλις επιστρέψουν τα κουτάκια και τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά θα παίρνουν ένα «voucher» για τον εξής απλό λόγο:

Για να το χρησιμοποιούν άμεσα σε νέα αγορά! Με λίγα λόγια ο πολίτης θα «ξεφραγκιάζεται» συνεχώς!

Επίσης θα πρέπει να μας εξηγήσει η κυβέρνηση ποιος θα ελέγχει αν η αύξηση θα είναι της τάξης του 20% και όχι του… 22% κ.ο.κ.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ετοιμαστούν έτσι ώστε να αγοράζουν το εμφιαλωμένο νερό των 500 ml στα 0,60 ευρώ, από 0,50 που πωλείται σήμερα με βάση ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην ίδια ρύθμιση, εντάσσονται και τα άλλα αφεψήματα και ποτά που πωλούνται συσκευασμένα σε αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό όπως αναψυκτικά, χυμοί, μπύρες, κρασιά και γάλα.

Το γεγονός ανέδειξε πρόσφατα και ο πρόεδρος εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε πως μετά την απόσυρση του μέτρου της μόνιμης μείωσης της τιμής έχουν ξεκινήσει οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα που συμμετείχαν στο μέτρο αυτό.

«Την 1η Ιουλίου έρχονται ανατιμήσεις έως 20% στα νερά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις μπίρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αιτία πίσω από αυτές τις αλλαγές είναι η εισαγωγή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) και στην Ελλάδα επιφέροντας ανατιμήσεις στα προϊόντα, λόγω και της αύξησης της τιμής των πλαστικών, αλουμινένιων και γυάλινων μπουκαλιών.

Στο ίδιο ΦΕΚ που γνωστοποιούνται οι επερχόμενες ανατιμήσεις, προβλέπεται πως η αύξηση της τιμής θα αντισταθμίζεται από voucher επιστροφής των πλαστικών δοχείων στο κατάστημα!

Δεν είναι ανέκδοτο, ακριβώς αυτό λέει!

Η νέα ρύθμιση που θα ωθήσει ψηλότερα τις τιμές, θα αφορά στις εξής συσκευασίες μιας χρήσης:

Aλουμίνιο έως 1 λίτρο
Γυαλί έως 1,3 λίτρα
Πλαστικό έως 3 λίτρα.

Με λίγα λόγια, τα προϊόντα που επηρεάζονται είναι μπύρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα.

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να είναι κατά 10 με 15 λεπτά του ευρώ σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Αναλυτικά, το εγγυοδοτικό αντιστάθμισμα της τιμής καθορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε επιστροφή συσκευασίας από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως μισό λίτρο και σε 0,15 ευρώ για κάθε επιστροφή συσκευασίας από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη του μισού λίτρου και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που προβλέπει το σύστημα.

Αυτά τα ποσά θα πληρώνονται προκαταβολικά από τον καταναλωτή καθώς θα έχουν ενσωματωθεί στην τιμή, και θα του επιστρέφονται εφόσον επιστρέψει τη συσκευασία!

Τα χρήματα θα επιστρέφονται μέσω voucher ή «κουπόνι ανταμοιβής» και η υποχρέωση επιστροφής των συσκευασιών ισχύει ανεξάρτητα από το αν η συσκευασία πωλήθηκε από την ίδια επιχείρηση λιανικής πώλησης ή από άλλη.

Μάλλον όλοι οι πολίτες έχουμε ξεκινήσει να παίζουμε σε ένα ιδιότυπο «Hunger Games» όπου οι πιο υπάκουοι θα έχουν τα… «τυχερά» τους.

πηγή: pronews.gr