Στις 31 Οκτωβρίου αναμένεται να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες δηλώνουν πρόθυμες για την έναρξη ενός νέου γύρου διαλόγου με το Λονδίνο, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Αθήνα από την πλευρά της ανησυχεί ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις στο εγχώριο τουριστικό προϊόν ως απόρροια της ενδεχόμενης επιβολής συνοριακών ελέγχων, σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, καθώς ο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα. Μόνο το 2018 είχαμε 3 εκατ. Βρετανούς τουρίστες.

Παράλληλα, πηγή ανησυχίας αποτελεί και ο τομέας της ναυτιλίας, ο οποίος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει το AFP, η παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών στη Βρετανία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το βλέμμα τόσο της Αθήνας όσο και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι στραμμένο και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένων των εγχώριων εξελίξεων και της εν εξελίξει προσπάθειας αποτροπής ενός no deal Brexit εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Πηγή: aftodioikisi.gr