Η τελική μάχη για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

Παρά τις σθεναρές αντιστάσεις της κυβέρνησης, οι δημόσιοι υπάλληλοι εντείνουν τις διεκδικήσεις τους για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Με συντονισμένες ενέργειες, που περιλαμβάνουν τόσο νομικές όσο και συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες, επιδιώκουν την αποκατάσταση μιας οικονομικής παροχής που καταργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κάνει δεκτό το αίτημα για πρότυπη δίκη, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες τους.

Μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες

Η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων με αποκορύφωμα την κινητοποίηση της 4ης Φεβρουαρίου έξω από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Εκεί, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα απαιτήσουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν μια ευρεία ενημερωτική εκστρατεία και προετοιμάζουν γενική απεργία.

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως η επαναφορά των επιδομάτων αυτών δεν είναι απλώς μια αναγκαία αποκατάσταση των αδικιών, αλλά ένα ουσιαστικό μέτρο τόνωσης της οικονομίας. Τα χρήματα αυτά, υποστηρίζουν, θα επανακυκλοφορήσουν στην αγορά, ενισχύοντας την κατανάλωση και αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα μέσω της φορολογίας.

Η κυβερνητική στάση και τα δημοσιονομικά επιχειρήματα

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απορρίπτει τις απαιτήσεις, επικαλούμενη τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα στελέχη της υποστηρίζουν ότι το κόστος της επαναφοράς των δύο επιδομάτων υπολογίζεται σε περίπου 2,1 – 2,3 δισ. ευρώ, ποσό που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς ως «λογιστικές αλχημείες», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Επιπλέον, κατηγορούν την κυβέρνηση για κοινωνικό αυτοματισμό, επιχειρώντας να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους με το επιχείρημα πως η αποκατάσταση των αποδοχών τους θα επιβαρύνει φορολογικά τους πολίτες.

Η ιστορική διάσταση των επιδομάτων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπενθυμίζουν ότι ο 13ος και 14ος μισθός έχουν βαθιές ρίζες, που φτάνουν σχεδόν έναν αιώνα πίσω. Η κατάργησή τους, κατά την περίοδο των μνημονίων, σήμανε τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχουν σημειώσει δραματική πτώση, με αποτέλεσμα η χώρα να υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι οικονομικές συνέπειες της μισθολογικής αποψίλωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΑΔΕΔΥ, οι μισθολογικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων από τις μνημονιακές περικοπές φτάνουν το 40% κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένους κλάδους αγγίζουν το 53%. Ιδιαίτερα πλήττονται οι εκπαιδευτικοί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με 780 ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που το κόστος διαβίωσης – ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα – είναι δυσβάσταχτο.

Πολιτικές και νομικές προοπτικές

Στις 6 Ιουνίου αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα της επαναφοράς των επιδομάτων. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα περιοριστούν μόνο στη νομική οδό. Ο αγώνας θα συνεχιστεί με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και πιθανή γενική απεργία στο Δημόσιο, με στόχο να ασκήσουν πίεση για πολιτική λύση στο ζήτημα.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ