Το πρόγραμμα «Ηλεκτρικά» θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση το πρόγραμμα χρηματοδότησης ηλεκτρικών Ι.Χ., επαγγελματικών οχημάτων, scooter και ποδηλάτων. Στην παρουσίαση που έγινε στην Τεχνόπολις στο Γκάζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρώτο σκέλος τους σχεδίου περιλαμβάνει συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. «Επιδοτούμε σε πρώτη φάση με 100 εκατομμύρια ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Υπολογίζεται ότι έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το όφελος ανά μονάδα, αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. Κάτι που θα κάνει τη ηλεκτροκίνηση, τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά  στο μέσο εισόδημα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθούν αναλυτικά παραδείγματα

  • Για αγορά ηλεκτρικού Ι.Χ.

5.500 ευρώ στη λιανική τιμή προ φορών επιδότηση

Χωριστή ενίσχυση 500 ευρώ για φορτιστή μπαταρίας

Προαιρετική ενίσχυση 1.000 ευρώ για απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου

  • Για την αγορά scooter

Μέχρι 800 ευρώ

  • Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου

Μέχρι 800 ευρώ

Για την αγορά ταξί

Κίνητρο 5.500 ευρώ για την αγορά plug-in υβριδικού

2.500 ευρώ για απόσυρση του παλαιού οχήματος

 Μητσοτάκης: Στην πρίζα του μέλλοντος

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος. Παρά την πανδημία δεν καθυστερήσαμε και σήμερα ανακοινώνουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών, αλλά και μηδενικών ρύπων. Ανακοινώνουμε, επίσης, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τη χωροθέτηση των αναγκαίων σημείων φόρτισης» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής από την Τεχνόπολη όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, το πρόγραμμα «Ηλεκτρικά» θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών και κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί.

Έτσι, εάν η λιανική τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου προ φόρων είναι:

  • 10.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 1.500 ευρώ
  • 20.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 3.000 ευρώ
  • 30.000 ευρώ η έκπτωση είναι 4.500 ευρώ
  • Από 36.700 ευρώ και πάνω η έκπτωση είναι 5.500 ευρώ

Όσον αφορά στα ταξί η έκπτωση θα είναι ίση με το 25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων και η οποία θα μπορεί να φτάσει έως τα 8.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά και έως τα 5.500 ευρώ για τα plug-in υβριδικά (ίση με το 15% της λιανικής τους τιμής).

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα κίνητρα για τις επενδύσεις ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης, ανέφερε: «Τα κίνητρα θα είναι η μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που θα εγκαθίστανται σε αυτές τις περιοχές θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν επίσης μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας. Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες για αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους προσαυξημένες κατά 15%», «Η νέα εποχή σημαίνει μια συνολικότερη πράσινη στροφή» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΑρκτούρος: Σώθηκε από θαύμα ο «Θεόφιλος» που πιάστηκε σε παγίδα (pic & vid)
Επόμενο άρθροΦώτης Κοσμάτος: Οι επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην ψηφιοποίησή τους