Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα χειρότερα έρχονται στην Ελλάδα; Ο μεγάλος κίνδυνος

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται πως ενδέχεται να επιδεινωθούν περαιτέρω προτού υπάρξει κάποια ουσιαστική βελτίωση. Η κατάσταση παραμένει ασταθής, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική και ανατολική Ευρώπη, όπου τα γεγονότα στην Ουκρανία συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις. Παράλληλα, ο χειμώνας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αυξάνοντας τις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η περιοχή μας αντιμετωπίζει μια «μίνι» ενεργειακή κρίση, καθώς οι περιορισμένες διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επιτείνουν την άνοδο των τιμών. Ειδικά, η πρόσφατη αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου ενισχύει την πίεση στο ενεργειακό τοπίο.

Στην Ουκρανία, οι ρωσικές επιθέσεις έθεσαν εκτός λειτουργίας υποσταθμούς που εξυπηρετούν πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 40%-90%, με μόνο επτά από τους εννέα αντιδραστήρες να παραμένουν ενεργοί, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Η κατάσταση δεν απειλεί μόνο την ασφάλεια λειτουργίας των αντιδραστήρων, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες για εισαγωγές ρεύματος από γειτονικά κράτη.

Η έλλειψη ηλεκτρικής ισχύος στην Ουκρανία επηρεάζει συνολικά τη ΝΑ Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά από το καλοκαίρι. Η ΕΕ, ως μέτρο ανακούφισης, συμφώνησε να αυξήσει κατά 400 MW τη δυναμικότητα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ουκρανίας με χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, φτάνοντας συνολικά τα 2.100 MW. Αυτό αποσκοπεί στην κάλυψη μέρους της χαμένης ισχύος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι ζημιές στις πυρηνικές μονάδες της Ουκρανίας αποδειχθούν μόνιμες, η χώρα ίσως χρειαστεί να βασίζεται διαρκώς σε αυτές τις εισαγωγές, αυξάνοντας την πίεση στο δίκτυο της περιοχής. Η αναμενόμενη ζήτηση θα δυσκολέψει τα γειτονικά κράτη να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες ρεύματος, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και οι ουκρανικές αρχές αξιολογούν τις ζημιές και εξετάζουν τις δυνατότητες αποκατάστασης. Παρόλα αυτά, η απειλή είναι υπαρκτή, κρατώντας σε εγρήγορση τις κυβερνήσεις, τους διαχειριστές δικτύων και τις εταιρείες ενέργειας των εμπλεκόμενων χωρών.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ