Ενημερωτικό σεμινάριο για τα «ηλεκτρονικά βιβλία», με εισηγητή τον Γιάννη Τριανταφύλλου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο PALATINO. Οι ενότητες που συζητήθηκαν αφορούσαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «my data» για τα ηλεκτρονικά βιβλία, στη διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ, τα ηλεκτρονικά βιβλία και ο συγχρονισμός με τα λογιστικά βιβλία.
Η αναγκαιότητα του σεμιναρίου ήταν προφανής, για τη σωστή προετοιμασία των επιχειρήσεων, των λογιστηρίων των επιχειρήσεων και των λογιστών, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Λογιστών: «Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που κάνουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, καθώς και ο διοικητής κ. Πιτσιλής από την 01/01/2020 θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Καθώς και από την ενημέρωση στις 07-10-2019 στην ολομέλεια των πρόεδρων των Ενώσεων – Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) ο Διοικητής ξεκαθάρισε πως από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους θα εφαρμοστούν τα «ηλεκτρονικά βιβλία».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Νίκος Τσουκαλάς, χαρακτήρισε το εγχείρημα πρωτότυπο για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν δύο ομάδες που το δουλεύουν από το 2016. Και η νέα κυβέρνηση, μας λέει, πείστηκε ότι το εγχείρημα είναι σοβαρό και σωστό και πρόκειται να γίνει μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει άρδην το φορολογικό χάρτη και την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως την ξέρουμε παραδοσιακά. Πρακτικά, για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξουν οι ταμειακές μηχανές, καθώς με το που θα χτυπιέται μια απόδειξη το βράδυ θα ενημερώνεται η πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας. Θα γνωρίζει ποια είναι όλα τα έσοδα της ημέρας. Ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει: «Από 1/1/2020 θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία, που σημαίνει ότι κάθε πράξη που διενεργείται θα ανεβαίνει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και από εκεί θα γίνεται η επεξεργασία – αναμόχλευση από πιστοποιημένα πρόσωπα. Επί της ουσίας, πρόκειται για τους λογιστές που θα κατηγοριοποιούν την κάθε δαπάνη, ώστε να υπάρχει φορολογητέα ύλη».
Τονίζει ότι για το 2020 η όλη προσπάθεια είναι προαιρετική – υποχρεωτική κατά βάση. Λέει: «Για τη χρονιά του 2020 το εγχείρημα είναι προαιρετικό – υποχρεωτικό, δηλαδή θα ανοίγουν όλα ανά μήνα. Θα υπάρχει ένα περιθώριο 2 μηνών όλη η επεξεργασία. Όμως, από την 1/1/2021 θα μειωθεί ο χρόνος σε 5 ή 10 μέρες. Στη σύνοδο προέδρων, που ήρθε ο κ. διοικητής, έκανε λόγο για ανειλημμένη απόφαση. Και η νέα κυβέρνηση πείστηκε για την όλη αυτή προσπάθεια, που μας έρχεται από παλιά, καθώς πρόκειται για μια μνημονιακή υποχρέωση».
Ο φοροτεχνικός σύμβουλος, Γιάννης Τριανταφύλλου, δήλωσε: «Ήταν μία ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Λογιστών Ζακύνθου, εν όψει της καθιέρωσης μια νέας υποχρέωσης για τις επιχειρήσεις, της πλατφόρμας «My data», που θα τηρεί τα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για αντίγραφο των ηλεκτρονικών βιβλίων σε συγκεκριμένη μορφή, για να μπορεί η ΑΑΔΕ να ελέγχει τη φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα θα μπορεί να διασταυρώνει τις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος με αυτόματο τρόπο. Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή, που θα εφαρμοστεί από το 2020 και θα αλλάξει πολλά πράγματα».
Πηγή: imerazante.gr