Οι άξονες για τον νέο ΕΝΦΙΑ στον οποίο έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται πως είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην ατομική ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων εφόσον ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, η διατήρηση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ ως έχουν, η αύξηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για να ενταχθούν περισσότεροι στην έκπτωση φόρου 50%, αλλά και η εφαρμογή «κόφτη» για να περιοριστούν οι μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν αυτόματα λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.
Πριν έρθουν τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το 2022, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με όλες τις αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ολοκληρώνοντας έτσι το νέο πλαίσιο στήριξης των ιδιοκτητών που ξεκίνησε με την πλήρη απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης των γονικών παροχών για ακίνητα και περιουσίες αξίας έως 800.000 ευρώ για κάθε παιδί και κάθε εγγόνι.
Καινοτομία αποτελεί η απόφαση από εφέτος ο ΕΝΦΙΑ να καταβάλλεται σε 10 μηνιαίες δόσεις – η πρώτη τον Μάρτιο και η τελευταία τον Δεκέμβριο κάθε έτους.
Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ «κλείδωσαν» την περασμένη εβδομάδα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα αναρτηθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου και η πληρωμή της 1ης δόσης θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου.
Οι αλλαγές αυτές βασίστηκαν στις ασκήσεις προσομοίωσης που «έτρεξε» το υπουργείο Οικονομικών μετά και την αναπροσαρμογή – αύξηση στις περισσότερες περιπτώσεις – των νέων αντικειμενικών αξιών από 1.1.2022 και τις νέες εντάξεις 3.643 ζωνών-περιοχών στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Στόχος είναι τα ετήσια έσοδα του κράτους από τους φόρους ακινήτων να ανέλθουν σχεδόν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, μειωμένα κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε καταγράφεται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα.
Η απόφαση για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα των φυσικών προσώπων, ο οποίος το 2021 ανήλθε σε 368 εκατ. ευρώ, αποτελεί άμεση και σημαντική φορο-ελάφρυνση για όσους διαθέτουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Μάλιστα, επειδή ο συμπληρωματικός είναι κλιμακούμενος από 0,15% (κλιμάκιο περιουσίας από 250.000 έως 300.000 ευρώ) έως 1,15% (περιουσία άνω των 2.000.000 ευρώ) σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου – αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης –, όσο μεγαλύτερη περιουσία έχει κάποιος τόσο υψηλότερη φορολογική ελάφρυνση θα διαπιστώσει. Κατά το Βήμα της Κυριακής αυτό μάλιστα ενισχύεται από το γεγονός ότι ο καταργηθείς φόρος δεν θα ενσωματωθεί στον κυρίως ΕΝΦΙΑ, όπως αρχικώς εξέταζε το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να αλλάξουν.
Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο για τα νομικά πρόσωπα, καθώς γι’ αυτά ο συμπληρωματικός φόρος δεν καταργείται αφού δεν αλλάζουν οι συντελεστές. Ο συμπληρωματικός φόρος των νομικών προσώπων για το 2021 ανήλθε σε 272 εκατ. ευρώ.
Πηγή: pronews.gr