Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – Κυβερνητικό σχέδιο με προεκλογική χροιά

Σταδιακή κατάργηση το 2024 και πλήρης εξάλειψη του μνημονιακού χαρατσιού το 2025, προβλέπει το σχέδιο

Με την προεκλογική περίοδο να βρίσκεται εν εξελίξει, η κυβέρνηση επιδιώκει να «φουσκώσει» το πακέτο παροχών και φορολογικών ελαφρύνσεων, προκειμένου να κερδίσει εντυπώσεις και ουσία, δηλαδή ψήφους, πριν το στήσιμο των εκλογών. Μετά την πρώιμη σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και ενδεχομένως «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έρθει τον Απρίλιο, το Μαξίμου ενθυλακώνει στην προεκλογική του ατζέντα και το μέτρο της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εξακολουθούν να πληρώνουν αυτόν τον μνημονιακό χαράτσι, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες  αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους.

Η κυβέρνηση , σύμφωνα με τις σχετικές «διαρροές» προς τον Τύπο, επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλες τις κατηγορίες  επαγγελματιών, χωρίς εξαιρέσεις. Στο βασικό σενάριο προωθείται η σταδιακή μείωση του χαρατσιού για τις δηλώσεις του 2024 και κατόπιν η πλήρης κατάργησή του με τις δηλώσεις του 2025. Υπάρχει, σύμφωνα, με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και το σενάριο που προβλέπει πλήρη κατάργηση από το 2024, αλλά για ένα τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο… εξάλειψης του τέλους επιτηδεύματος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να περιλαμβάνεται στην  προεκλογική ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος  για την επόμενη τετραετία και θα είναι πλήρως κοστολογημένο, καθώς η κατάργησή του αφήνει δημοσιονομικό αποτύπωμα. Κάθε χρόνο το τέλος επιτηδεύματος κοστίζει κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, στα μπλοκάκια και στους ελεύθερους επαγγελματίες και συνιστά ένα σημαντικό έσοδο για τον προϋπολογισμό, γεγονός που κάνει δύσκολη την κατάργησή του.

Ποιοι πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος βαρύνει τις ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων.

1. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
α) 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
β) 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
γ) 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
δ) 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:
α) 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
β) 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

2) Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

πηγή: sofokleousin.gr