Παραγωγοί: Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα για τους παραγωγούς στη χώρα μας, αφού αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τους καρπούς.
Μεγάλες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν φέτος οι παραγωγοί. Ποιος ο λόγος;
Συγκεκριμένα, πλήρη αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και Μονεμβασιάς, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλες και εκτεταμένες ζημίες από τον ισχυρό παγετό του Ιανουαρίου 2022, ζητά με υπόμνημά του προς το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας.
Δείτε αναλυτικά…
Παραγωγοί: Το μέγεθος της καταστροφής
Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί, οι εξαιρετικά μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν μεταφράζονται σε πτώση των καρπών στο έδαφος και σε αφυδάτωση των καρπών που παραμένουν στο δέντρο.
Οι ζημιές στις ποικιλίες πορτοκαλιών αγγίζουν το 80% στην ηρτημενη παραγωγή ενώ στα μανταρίνια μέχρι και 100% με πτώση των καρπών και σημαδεμένους καρπούς οι οποίοι δεν πρόκειται να οδηγηθούν πουθενά. Οι ζημιές επιδεινωθήκαν από τις συνθήκες που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες από παγετούς και τις συνεχείς βροχοπτώσεις.
Έτσι ακολούθησαν οι χαρακτηριστικές δευτερογενείς προσβολές από πληθώρα μυκήτων και βακτηρίων με την έντονη πτώση των καρπών. Πολλοί παραγωγοί που προσπάθησαν να μαζέψουν κάποιους καρπούς είτε για χυμοποίηση είτε για εμπορία συνάντησαν δυσκολίες αφού οι καρποί ήδη άρχισαν να αφυδατώνονται και να σαπίζουν. Το ίδιο συνέβη και με τα συσκευαστήρια της περιοχής με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του εξαγωγικού ρυθμού των προϊόντων.
Να σημειωθεί ότι στις πληγείσες περιοχές καλλιεργούνται κυρίως εσπεριδοειδή με κυρίαρχες ποικιλίες στα πορτοκάλια τα VALENCIA, NAVELINA, WASHINGTON NAVEL (MERLIN) LANE LATE NAVEL LATE και στα μανταρίνια κυρίαρχες ποικιλίες τα υβρίδια Οrtanigue και Nova όπως και κλημεντίνες και mineola.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι αγρότες στο υπόμνημά τους ζητούν να γίνουν πράξεις οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών Εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και Δήμου Μονεμβασίας και καλούν να υιοθετηθούν άμεσα οι παρακάτω προτάσεις τους:
Παραγωγοί: Τι ζητάνε από το κράτος
1) Ενεργοποίηση του άρθρου 18 του κανονισμού του ΕΛΓΑ(Ειδικές περιπτώσεις εκτιμήσεων) με άμεση προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς 300 ευρώ ανά στρέμμα για την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων της καλλιεργητικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ
2) Άμεσα άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ζημίας για την ποικιλία εσπεριδοειδών Valencia στους πληγέντες Δήμους της Νότιας Λακωνίας στον Δήμο Ευρώτα και Δήμο Μονεμβασίας.
Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις
Με τον προγραμματισμό των αποζημιώσεων για τον «Παγετό Ιανουαρίου 2022» ασχολήθηκε σύσκεψη του ΥπΑΑΤ, ΕΛΓΑ και εκπροσώπων των αγροτών σε Λακωνία και Αργολίδα.
Σύμφωνα, με τον προγραμματισμό, δύναται να καταβληθεί προκαταβολή στους ασφαλισμένους παραγωγούς με καλλιέργειες εσπεριδοειδών αναλόγως με την έκταση και το ποσοστό της ζημίας κάθε περιοχής, κατόπιν εισηγήσεως των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ειδικότερα για τους παραγωγούς της Π.Ε. Αργόλιδας οι οποίοι υπέστησαν το βαρύτερο πλήγμα στις καλλιέργειες τους κατόπιν της νομικής εξουσιοδότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, θα χορηγηθεί προκαταβολή έναντι των οφειλόμενων αποζημιώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τα συνεργεία των γεωτεχνικών του Οργανισμού, θα εξακολουθήσουν το εκτιμητικό έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με στοιχεία τα οποία θα καταθέσουν οι Συνεταιρισμοί στους οποίους ανήκουν οι παραγωγοί ούτως ώστε να προσδιορισθεί με ακρίβεια η αποζημίωση για κάθε παραγωγό.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι αποζημιώσεις ανά ασφαλισμένο παραγωγό θα υπολείπονται της αρχικής προκαταβολής, η διαφορά θα θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στον ΕΛΓΑ.
Η απόφαση αυτή έχει καθολικό χαρακτήρα και ισχύ σε κάθε περιοχή της οποίας οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών επλήγησαν από τον «Παγετό Ιανουαρίου 2022» και κατόπιν εισηγήσεως των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και του ΔΣ του Οργανισμού, θα υπολογισθεί αναλόγως η προκαταβολή και θα ισχύσουν ακριβώς οι διαδικασίες της ολοκλήρωσης των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της εκκαθάρισης στην οποία θα συνυπολογισθεί η χορήγηση προκαταβολής.
Πρόβλημα με το ηλιέλαιο
Τα διαθέσιμα αποθέματα ηλιελαίου στην ΕΕ -που κατανάλωνε 200.000 τόνους ουκρανικού ηλιελαίου μηνιαίως πριν από τον πόλεμο- θα διαρκέσουν 4 έως 6 εβδομάδες, προειδοποίησε στις 4 Μαρτίου η Fediol, η Ένωση βιομηχανιών φυτικών ελαίων της ΕΕ. Πέραν αυτής της περιόδου, είναι πιθανό ότι η έλλειψη διαθεσιμότητας ακατέργαστου ηλιελαίου και περιορισμένων εναλλακτικών λύσεων θα οδηγήσει σε έλλειψη εξευγενισμένου/εμφιαλωμένου ηλιελαίου στην ευρωπαϊκή αγορά, και αυτό θα γίνει αισθητό ακόμη και στον τελικό καταναλωτή.
Δέκα ημέρες μετά από εκείνη την ανακοίνωση, η τιμή καταγράφει σημαντική αύξηση και δεν φαίνεται να υποχωρεί από τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει αρνητικά την επόμενη σοδειά. Η ζήτηση έχει αυξηθεί, η προσφορά έχει υποχωρήσει και ήδη ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, κυρίως από την Ισπανία και την Ιταλία, έχουν βάλει πλαφόν στην πώληση ηλιελαίων.
Η Ουκρανία καλύπτει το 82% των αναγκών της Ευρώπης σε ηλιέλαιο, βασικό συστατικό για τη βιομηχανία τροφίμων και την παραγωγή κονσερβών, μπισκότων, σαλτσών, κ.ά. και πρώτο στην προτίμηση του κλάδου του HORECA (Hotel, Restaurant, Catering).
Στην Ελλάδα, παραμένει αδιευκρίνιστο πόσα είναι τα αποθέματα και για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν αυτά. Το σίγουρο είναι ότι οι ανοδικές τάσεις που είχαν καταγραφεί στις τιμές το προηγούμενο διάστημα και πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τις εταιρείες να «χτίσουν» υψηλά αποθέματα, υπό τον φόβο ότι σε μια πτώση των τιμών θα έγραφαν ζημιές.
Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, προσφορά δεν υπάρχει, οι τιμές στο ηλιέλαιο έχουν υπερδιπλασιαστεί και πλέον οι βασικοί παίκτες της αγοράς αναζητούν εναλλακτικά κανάλια προμήθειας και άλλα παρεμφερή προϊόντα, από χώρες π.χ. της Λατινικής Αμερικής, για να καλύψουν το κενό ή μέρος του κενού που έχει αφήσει η Ουκρανία.
«Το μέλημα όλων είναι να διατηρηθεί η διαθεσιμότητα πρώτων υλών στη βιομηχανία τροφίμων, ώστε να μη χρειαστεί να διακόψει την παραγωγή και ο καταναλωτής να μπορεί να βρίσκει τα προϊόντα στα ράφια», είχε πει στις 7 Μαρτίου στο Euro2day.gr η Νίκη Γιαβρόγλου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ΑΕ, θυγατρικής της Μύλοι Σόγιας.
Με την κυρία Γιαβρόβλου μιλήσαμε και χθες Κυριακή. Μια εβδομάδα μετά την πρώτη μας επικοινωνία, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ΑΕ εκτίμησε ότι θα δούμε πολύ αυξημένες τιμές στα ράφια και ίσως και πρόβλημα διαθεσιμότητας σε κάποια προϊόντα, κυρίως στο ηλιέλαιο, «διότι υπάρχει τεράστια ζήτηση και καθόλου προσφορά».
«Αυτή τη στιγμή, τα προϊόντα για τα οποία μιλάμε δεν έχουν τιμή», λέει.
Η Μύλοι Σόγιας, από τους βασικούς «παίκτες» στη συγκεκριμένη κατηγορία, βρίσκεται σε διαδικασία ανεύρεσης πρώτων υλών από άλλες χώρες, «σε υψηλότερες φυσικά τιμές, διότι η τιμή στο ένα προϊόν συμπαρασύρει την τιμή στο άλλο», λέει η κυρία Γιαβρόγλου.
«Η προσφορά υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης, όλες οι τιμές των σπορέλαιων (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, φοινικέλαιο) αυξάνονται», συμπληρώνει.
Η κυρία Γιαβρόγλου εκτιμά ότι θα υπάρξει μετακίνηση της κατανάλωσης από το ηλιέλαιο σε άλλα έλαια και δη στο ελαιόλαδο και στο πυρηνέλαιο. Όμως, όπως λέει, η παραγωγή ελαιολάδου δεν μπορεί να καλύψει την κατανάλωση του σπορέλαιου, «άρα για να μετριαστεί η ζήτηση, που είναι πολύ υψηλή, πρέπει να ανέβει η τιμή σε όλα τα άλλα προϊόντα», αναφέρει.
Πηγή: newsme.gr