Καθιερώνεται στα 50 ευρώ το όριο για τις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες

Στα 50 ευρώ φαίνεται ότι θα παραμείνει το όριο για τις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα σε pos, χωρίς να είναι απαραίτητη η πληκτρολόγηση pin.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο ανέπαφων συναλλαγών πριν την πανδημία ήταν στα 25 ευρώ και ανέβηκε προσωρινά στα 50 ευρώ για να διευκολύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θεωρούνται υγειονομικά πιο ασφαλείς από τη χρήση μετρητών.

Παρόλα αυτά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα τη νέα απόφαση, ότι δηλαδή θα καθιερωθεί τελικά ως μόνιμο το όριο των 50 ευρώ ώστε να διευκολύνει τους καταναλωτές στις καθημερινές τους αγορές.

Έτσι από την 1η Ιουλίου θα ισχύουν σε μόνιμη βάση οι εξής κανόνες για τις ανέπαφες πληρωμές με κάρτα:

  • Για ποσά έως 50 ευρώ η συναλλαγή ολοκληρώνεται χωρίς την εισαγωγή pin.
  • Για μεμονωμένη αγορά αξίας άνω των 50 ευρώ, η συναλλαγή ολοκληρώνεται με την εισαγωγή του pin.
  • Το συνολικό όριο ανέπαφων συναλλαγών χωρίς pin από τα 100 ευρώ που είναι σήμερα ανέρχεται πλέον στα 150 ευρώ σε ημερήσια βάση.
  • Χωρίς τη χρήση pin εξάλλου γίνονται όλες οι συναλλαγές που ολοκληρώνονται με χρήση εφαρμογών από κινητά τηλέφωνα, ανεξάρτητα από το ποσό τους. Κι αυτό διότι η ταυτοποίηση γίνεται μέσω της συσκευής, μεταδίδει η ΕΡΤ. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του πλαφόν είχε αποφασιστεί για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ώστε να μην υπάρχει φυσική επαφή του πελάτη με το POS στις αγορές ως 50 ευρώ.

Στόχος είναι η πραγματοποίηση ανέπαφων (contactless) συναλλαγών χωρίς να απαιτείται κατά τη διενέργειά τους ούτε η παράδοση του πλαστικού της κάρτας σας, ούτε η φυσική επαφή σας με το πληκτρολόγιο του τερματικού (POS).

Το μέτρο κρίθηκε ως απολύτως επιτυχημένο, καθώς πλέον περισσότερες από 8 στις 10 συναλλαγές γίνονται χωρίς χρήση pin, χωρίς να έχει καταγραφεί αύξηση των περιστατικών απάτης.

Πηγή: pronews.gr