Κεφαλονιά: 43.597.374 ευρώ, σε 3.625 επιχειρήσεις μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής – 3η στη Περιφέρεια Δ. Ελλάδας μετά από Αχαία & Ζάκυνθο (λίστα)

Συνολικό ποσό άνω των 95 εκατ. ευρώ, έχει διοχετευθεί μέχρι σήμερα στην οικονομία της Αχαΐας, μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, διατηρώντας στην ζωή σχεδόν 12.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που επλήγησαν καίρια λόγω της πανδημίας.
Τα στατιστικά των τεσσάρων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής αποκαλύπτουν τους μεγάλους «κερδισμένους», με τους κλάδους εστίασης και τουρισμού να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αφού έχουν αποσπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι επιστρεπτέων και μη ενισχύσεων.
Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ-μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες, βενζινάδικα και περίπτερα, είναι οι πρωταγωνιστές της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 καθώς μοιράστηκαν τα περισσότερα χρήματα των κρατικών δανείων, που σε αυτό τον γύρο, χαρίστηκαν κατά το 50%.
Αναλυτικά τα στοιχεία δείχνουν τις εξής ενισχύσεις:
@ 290 εκατ. ευρώ σε διαφορετικούς τύπους ξενοδοχείων και επιπλέον 60 εκατ. σε ενοικιαζόμενα δωμάτια
@ 112 εκατ. ευρώ σε εστιατόρια , ποσό το οποίο προσαυξάνεται με επιπλέον 82 εκατ. ευρώ σε ταβέρνες, 56,7 εκατ. ευρώ σε καφέ μπαρ και 36,4 εκατ. ευρώ σε αναψυκτήρια.
@ 50, 2 εκατ. ευρώ σε βενζινάδικα
@ 44,6 εκατ. ευρώ σε εκμεταλλευτές περιπτέρων
@ 39,5 εκατ. ευρώ σε καταστήματα ειδών ένδυσης
@ 33,6 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστές ακινήτων
Στο σύνολο της χώρας, τα χρήματα ξεπέρασαν μέσα από τέσσερις κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής τα 5,1 δισ. ευρώ και ενισχύθηκαν 446.271 φορολογούμενοι.
Βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι, η επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι μια μορφή κρατικής χρηματοδότησης – δανείου, με προνομιακούς όρους, που όμως, κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφεί, με εξαίρεση το 50% της 4ης δόσης που πληρώθηκε πρόσφατα.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια κρίσιμη γραμμή ρευστότητας για χιλιάδες επιχειρήσεις, αυτή την περίοδο.
ΠΟΣΑ ΠΗΡΕ Η ΑΧΑΪΑ
Τα λεφτά είναι πολλά και ένα σημαντικό μερίδιο, κατευθύνθηκε αναλογικά και στην περιοχή μας. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι, από τους 4 κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, η Αχαϊα βρίσκεται στην 7η θέση πανελλαδικά σε αριθμό δικαιούχων, με 11.904 φορολογούμενους που πήραν συνολικό ποσό 95.885.959 ευρώ. Δηλαδή μέχρι σήμερα κάθε δικαιούχος έχει λάβει συνολική οικονομική ενίσχυση ύψους 8.054 ευρώ.
Στον 4ο κύκλο της επιστρεπταίας προκαταβολής, όπου το 50% δόθηκε υπό την μορφή επιδότησης και το άλλο 50% υπό την μορφή δανείου, οι ωφελούμενοι έφτασαν τους 10.326 φορολογούμενους που έλαβαν συνολικό ποσό 36.473.066 ευρώ, δηλ. κατά μέσο όρο ποσό 3.532 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Σε επίπεδο περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, αμέσως μετά την Αχαϊα, το μεγαλύτερο μερίδιο από τους τέσσερις κυκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, έχει πάρει η Ζάκυνθος ακόμα και από μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές, λόγω της οικονομικής ζημιάς που έχει υποστεί ο τουρισμός του νησιού.
Συγκεκριμένα, 4.041 ΑΦΜ έχουν λάβει μέχρι σήμερα ποσό 86.168.000 ευρώ, δηλ. κατά μέσο όρο 21.323 ευρώ ανά ΑΦΜ. Τρίτη στη σειρά έρχεται η Κεφαλονιά για τους ίδιους λόγους, όπου μέχρι σήμερα έχει διοχετευθεί ρευστότητα 43.597.374 ευρώ, σε 3.625 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν κατά μέσο όρο, από 12.026 ευρώ.

 

Ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας θα καλύψει τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου, για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου.
Συνεπώς, από το ποσό που θα προκύψει ως ενίσχυση για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον στον επόμενο κύκλο που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου, θα αφαιρεθεί το ποσό που έχουν λάβει από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.
Επίσης, δεν θα υπάρχουν τα ελάχιστα ποσά ενίσχυσης των 1.000 ευρώ για τις πληττόμενες προσωπικές εταιρείες, χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή και των 2.000 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους, οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή.
Οσοι πάλι δεν μπήκαν στον τέταρτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μπορούν να μπουν στον 5ο και να διεκδικήσουν ενίσχυση για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.
Στον πέμπτο κύκλο, διευρύνεται περαιτέρω η περίμετρος των δικαιούχων με τη δυνατότητα συμμετοχής και των πολύ καινούργιων επιχειρήσεων, οι οποίες έκαναν έναρξη της δραστηριότητάς τους τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Κατά τα λοιπά, και σε αυτόν τον κύκλο θα ισχύει ότι το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο.
Τέλος, απαράβατος όρος και σε αυτόν τον κύκλο, είναι ότι όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λάβουν ενίσχυση, θα πρέπει να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν δηλώσει στο σύστημα Εργάνη από 1η Σεπτεμβρίου 2020, έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
spapandreou@pelop.gr
Πηγή: pelop.gr